Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrencilerinin anatomi bilgisinin, klinik uygulamalarındaki yeterlilikleri üzerine etkileri ve önemi
The effects and importance of anatomy knowledge of Trakya University Faculty of Health Sciences Physiotherapy and Rehabilitation students on their compentence in clinical practice
  1. Tez No: 969183
  2. Yazar: SAKİNE YÜCESOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TAŞKINALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi eğitimi, klinik uygulamalı dersler, fizyoterapi ve rehabilitasyon, klinik anatomi, fizyoterapi klinik uygulamalar, Anatomy education, clinical practice courses, physiotherapy and rehabilitation, clinical anatomy, physiotherapy clinical practice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
“Trakya Üniversitesi fizyoterapi ve rehabilitasyon öğrencilerinin anatomi bilgisinin klinik uygulamalarındaki yeterlilikleri üzerine etkileri ve önemi”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Anatomi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2025. Giriş ve Amaç: Anatomi bilgisinin, fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimindeki klinik uygulamalı derslere etkisi incelenmektedir. Bu araştırma, anatomi eğitimi ile klinik uygulamalar arasındaki ilişkiyi ortaya koyarak, anatomi eğitiminin bu doğrultuda yeniden geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü 4. sınıf Trakya Üniversitesi Hastanesinde klinik uygulamalı dersleri olan öğrencilerin (88 kişi) görüşleri, internet ortamında Google Forms uygulaması kullanılarak oluşturulan anket formu aracılığıyla çevrim içi olarak toplandı. Bulgular: Öğrencilerin %94'ü (n=83) anatomi bilgilerinin klinik uygulama derslerinde başarılarını arttırdığını, %100'ü (n=88) vaka değerlendirmelerde işlerini kolaylaştırdığını ve %94'ü (n=83) hastalıkların değerlendirme ve tedavi sürecinde anatomi bilgisinin rol oynadığını ve anatomi bilgileri geliştikçe kendine daha çok güvendiğini düşünen %92 (n=81) kişi belirtmiştir. Maket ile çalışmanın klinik uygulamalı derslerde becerilerini arttırdığını ve bu yöntemle klinik uygulamada daha fazla yarar sağlayacaklarını belirtmişlerdir Ayrıca anatomik bilgi eksikliğinde en çok el rehabilitasyonunun ardından ortopedik rehabilitasyon alanında zorluk yaşadığını, %88'i (n=77) klinik uygulamalarda performansının düştüğünü belirtmiştir. Sonuç: Bu çalışma, anatomi eğitiminin fizyoterapi ve rehabilitasyon klinik uygulamalardaki bilgi ve beceri gelişimini desteklediğini ve verimliliği etkilediğini ortaya koymuştur. Bu doğrultuda anatomi eğitiminde ezbere dayalı sistemden ziyade görsel yönden zengin, üç boyutlu düşünmeyi kolaylaştırıp, klinik uygulamayla birleştirilmiş yöntemlerin kullanımının gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın ilgili alandaki yeni araştırmalara katkı sunması ve anatomi eğitiminde klinik uygulamalara yönelik farkındalık oluşturması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
“The effects and ımportance of anatomy knowledge of Trakya University faculty of health sciences physiotherapy and rehabilitation students on their competence in clinical practice”, Trakya University, Institute of Health Science, Anatomy Department, Master Thesis, Edirne, 2025. Background and Aim: This study examines the impact of anatomical knowledge on clinical practice courses within physiotherapy and rehabilitation education. The aim of this research is to reveal the relationship between anatomy education and clinical applications, thereby contributing to the further development of anatomy instruction in this context. Materials and Methods:The opinions of 88 fourth-year Physiotherapy and Rehabilitation students taking clinical practice courses at Trakya University Hospital were collected online via a survey form created using Google Forms. Results: 94% of the students (n=83) stated that their knowledge of anatomy increased their success in clinical practice courses. All students (100%, n=88) reported that anatomy facilitated case evaluations, and 94% (n=83) emphasized the role of anatomical knowledge in the assessment and treatment of diseases. Additionally, 92% (n=81) noted that as their anatomical knowledge improved, their self-confidence increased. Students indicated that working with anatomical models enhanced their clinical skills and contributed positively to their performance in clinical settings. The most significant difficulties due to insufficient anatomical knowledge were reported in hand rehabilitation, followed by orthopedic rehabilitation. Moreover, 88% (n=77) stated that their clinical performance was negatively affected in such cases. Conclusion: This study reveals that anatomy education supports the development of knowledge and skills in physiotherapy and rehabilitation clinical practice and influences overall efficiency. It concludes that anatomy education should move away from rote learning and adopt visually enriched, three-dimensional, and clinically integrated teaching methods. It is expected that this study will contribute to future research in the field and raise awareness regarding the integration of clinical applications in anatomy education.