Kırgızistan'da eğitim ve kültür hayatındaki değişimler (1920-1940)
Changes in education and cultural life in Kyrgyzstan (1920-1940)
  1. Tez No: 969184
  2. Yazar: MAIRAMKAN SHAMAEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN YOSKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel faaliyetler, Kırgızistan, Tarih, Kyrgyzstan, History
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Kırgızistan'da 1917 yılında Sovyet iktidarının kurulması, göçebe ve yarı göçebe şartlarda yaşayan Kırgızlar için önemli bir tarihi olaydır. Sovyet hükümeti gelecekte Kırgızistan'da sosyalizmi inşa etmeyi hedefemiştir. Böyle bir politikayı yürütmek için Sovyetlerin profesyonel personele ihtiyacı olmuştur. Ancak ülkede gerekli koşullar ve insanlar bulunmadığından Bolşeviklerin istediği“Yeni Devlet Tipini”kurmak neredeyse imkansızlaşmıştır. Hedeflere ulaşmak için üç ana konu gerekli olmuştur: ülkenin maddi ve teknik tabanının oluşturulması, kollektifleştirme ve kültür devriminin uygulanması. Bunlardan en önemlilerinden biri“Kültür Devrimi”olmuştur. Sovyet döneminde“Kültür Devrimi”toplumun kültürel ve ideolojik yapısını temelden değiştiren, yeni sosyalist ilişkiler kurmayı amaçlayan devlet politikası anlamında kullanılmıştır. Bu politaka doğrudan Kırgızistan dahil olmak üzere Türkistan'da uygulanmıştır. Bu Sovyet dönemi Kırgız halkına ciddi ulusal ve kültürel değişimler getiren dönem olmuştur. Modern Kültür ve Eğitimin temeli de bu dönemlere dayanmaktadır. Bu tez çalışması Kırgızistan'da Modern Kültür ve Eğitimin temeli olan 1920-1940'yıllardaki kültür ve eğitim alanında gerçekleşen değişimleri: halka eğitim verme alanlarının kurulmasını, okuma-yazma bilmemeyi ortadan kaldırma faaliyetlerini, kültürel eğitim ağlarını, Kırgızistan'da Sovyet yayın evleri, profesyonel eğitim kurumları, teknik okullar ve bilimsel araştırma kurumlarının kurulmasını, yükseköğretim sektörünün ortaya çıkışını, Sovyet yayınevleri, profesyonel edebiyat, tiyatronun genel olarak kültürün durumunu ele almaktadır. Yeni hükümet,“deneme ve yanılma”yoluyla kitlelerle çalışmanın gerekli araçlarını, biçimlerini ve yöntemlerini bulmuş ve bunun neticesinde bir eğitim sisteminin yaratılması, kadınların özgürleşmesi, bir kamu eğitim sisteminin oluşturulması, yetişkin nüfus arasında okuma yazma bilmemenin ortadan kaldırılması, yeni bir ulusal entelijansiyanın oluşumu, ve sanatın gelişimi gibi başarılı sonuçlar elde etmiştir. Sovyet döneminde kültür ve eğitimin gelişimindeki başarılar ve ilerlemeler, bir bütün olarak Kırgız halkının kültüründen ziyade Sovyet Kırgızistan'ın kültürünü karakterize etmektedir. Kültür devrimi belirsiz ve çelişkili bir süreçtir. Bir yandan Kırgızistan'da kültürel ve tarihi geleneklerde şiddetli bir kopuş yaşanmıştır, Öte yandan ise Kırgız halkının devletliğini koruma, geliştirme ve dünya kültürünün ayrılmaz bir parçası olma fırsatına sahip olması kültürel devrim programlarının uygulanması sayesinde olmuştur. Bu tez çalışması, başlık, giriş, iki ana bölüm, toplam 10 paragraf, sonuç ve kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The establishment of Soviet power in Kyrgyzstan in 1917 was an important historical event for the Kyrgyz people living in nomadic and semi-nomadic conditions. The Soviet government aimed to build socialism in Kyrgyzstan in the future. In order to carry out such a policy, the Soviets needed professional personnel. However, since the necessary conditions and people were not available in the country, it was almost impossible to establish the“New State Type”desired by the Bolsheviks. Three main issues were necessary to achieve the goals: the creation of the country's material and technical base, collectivization and the implementation of the cultural revolution. One of the most important of these was the“Cultural Revolution”. During the Soviet period, the“Cultural Revolution”was used in the sense of a state policy that fundamentally changed the cultural and ideological structure of society and aimed at establishing new socialist relations. This policy was directly implemented in Turkestan, including Kyrgyzstan. This Soviet period was a period that brought serious national and cultural changes to the Kyrgyz people. The foundation of modern culture and education is also based on these periods. This thesis examines the changes in the field of culture and education in Kyrgyzstan in the years 1920-1940, which are the basis of Modern Culture and Education: the establishment of the fields of public education, the activities to eliminate illiteracy, cultural education networks, the establishment of Soviet publishing houses, professional educational institutions, technical schools and scientific research institutions in Kyrgyzstan, the emergence of the higher education sector, Soviet publishing houses, professional literature, theater, and the general state of culture. The new government, through“trial and error”, found the necessary means, forms and methods of working with the masses and as a result achieved such successful results as the creation of an educational system, the emancipation of women, the establishment of a public education system, the elimination of illiteracy among the adult population, the formation of a new national intelligentsia, and the development of art. The achievements and progress in the development of culture and education in the Soviet period characterize the culture of Soviet Kyrgyzstan rather than the culture of the Kyrgyz people as a whole. The cultural revolution is an ambiguous and contradictory process. On the one hand, there was a sharp break in cultural and historical traditions in Kyrgyzstan, on the other hand, it was thanks to the implementation of cultural revolution programs that the Kyrgyz people had the opportunity to preserve and develop their statehood and become an integral part of world culture. This thesis consists of the title, introduction, two main sections, a total of 10 paragraphs, conclusion and bibliography.