Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu
Crime of dissemination of misleading information
  1. Tez No: 969182
  2. Yazar: KÜBRA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HULUSİ AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İfade Özgürlüğü, Aleniyet, Gerçeğe Aykırı Bilgi, Kamu Barışı, İnternet, Freedom of Expression, Publicity, False Information, Public Peace, Internet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İfade özgürlüğü demokrasinin mihenk taşlarından biri olup Anayasa ve uluslararası sözleşmelerde temel hak ve özgürlüklerden biri olarak düzenlenmiştir. Demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün tanınması ile hoşgörü içerisinde kamusal tartışmalar yapılarak bireylerin kanaat oluşturması sağlanmaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmelerin, internetin ve sosyal medyanın hızla yaygınlaşması göz önüne alındığında gerçeğe aykırı bilgilerin öngörülemez bir hızla yayılması hem doğru bilgiye ulaşmayı zorlaştıracak hem de bu sürecin uzamasına neden olabilecektir. Ayrıca gerçeğe aykırı bilginin kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayılması ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığa yönelik olarak önemli birçok kamusal menfaatleri tehlikeye sokabilecektir. Gelinen noktada idari tedbirlerin yeterli olmaması nedeniyle 13.10.2022 tarih ve 7418 sayılı Kanun'un 29'uncu maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 217/A maddesinde“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”başlığıyla müstakil bir suç ihdas etme gereği hasıl olmuştur. Çalışmamızda,“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”suçunun unsurları değerlendirilecek olup, suç tipinin ifade hürriyeti ve kişilerin haber alma veya haber verme hakkına getirdiği sınırlandırmalar, düzenlemeler de dikkate alınarak izah edilmeye çalışılacaktır. Suçta ve cezada kanunilik ilkesinin bir sonucu olarak karşımıza çıkan belirlilik ilkesinin ihlal edilip edilmediğine yönelik tartışmalara yer verilecektir. Ayrıca hükümdeki elverişlilik şartının ve saikin tespitine yönelik tartışmalara yer verilecektir. Gerçeğe aykırı bilginin yayılmasında sosyal medya ve internetin rolü de bu çalışma kapsamında ayrıca değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Freedom of expression is a cornerstone of democracy and is enshrined in the Constitution and international treaties as one of the fundamental rights and freedoms. In democratic societies, with the recognition of freedom of expression, public discussions are held in tolerance and individuals are enabled to form their opinions. Given today's technological advances, the rapid spread of the Internet and social media, the unpredictable rate of dissemination of untrue information could both make it difficult to get the right information, and may prolong the process. Furthermore, the spread of untrue information in a manner conducive to disrupting public peace could jeopardize many of the country's important public interests, both internal and external security, public order and general health. The current insufficiency of administrative measures has necessitated the establishment of a distinct offense titled“Publicly Spreading Misleading Information,”which was incorporated into the Turkish Penal Code (Law No. 5237) as Article 217/A through Article 29 of Law No. 7418, dated October 13, 2022. In our study, the elements of the crime of disseminating misleading information to the public will be assessed, and the type of crime will be explained taking into account the freedom of expression and the restrictions and regulations imposed by individuals on their right to receive or report. It will be discussed whether the principle of certainty that we face as a consequence of the lawfulness principle in crime and punishment has been violated. It will also be discussed the determinition of the condition of convenience and motive in the provision of law. The role of social media and the Internet in disseminating false information will also be assessed in the study.