Serebral palsili çocukların bakım verenlerine yönelik kişi merkezli ergoterapi müdahalesinin etkinliği
The effectiveness of client-centered occupational therapy intervention for caregivers of children with cerebral palsy
- Tez No: 969259
- Danışmanlar: PROF. SERKAN PEKÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: bakım veren, ergoterapi, okupasyonel denge, okupasyonel memnuniyet, okupasyonel performans, serebral palsi, caregiver, occupational therapy, occupational balance, occupational satisfaction, occupational performance, cerebral palsy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, serebral palsili (SP) çocuğa sahip bakım verenlere yönelik uygulanan kişi merkezli ergoterapi müdahalesinin okupasyonel denge, okupasyonel performans, okupasyonel memnuniyet ve bakım verme yükü üzerine etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya SP'li çocukların bakım vereni olan 34 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar rastgele randomizasyon yöntemiyle kontrol grubu (n=17) ve müdahale grubu (n=17) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Aktivite-Rol Dengesi Anketi (ARDA-11), Kanada Aktivite Performans Ölçeği (KAPÖ) ve Bakım Veren Yükü Ölçeği (BVYÖ) uygulandı. Kontrol grubuna tek seanslık okupasyonel denge ve yaşam örüntüsü farkındalık oturumu müdahalesi gerçekleştirildi. Müdahale grubuna kişi merkezli ergoterapi müdahalesi uygulandı. Müdahale programı, 8 hafta boyunca haftada bir kez olmak üzere her biri 45 dakikalık seanslar halinde sürdürülmüştür. Değerlendirmeler, katılımcılara yüz yüze uygulanmış olup, müdahale programı tüm katılımcıların erişebilmesi için hibrit olarak uygulandı. Çevrimiçi gerçekleştirilen seanslar Zoom, Google Meetings vb. internet tabanlı uygulamalar aracılığıyla yapıldı. Programın uygulanabilirliğini denetlemek için 5, 6 ve 7. seanslar katılımcıların aile ortamında, yüz yüze gerçekleştirildi. 8 hafta sonunda her iki gruba da değerlendirme testleri tekrar uygulandı ve sonuçlar kaydedildi. Bulgular: Kontrol grubunun ilk değerlendirme ve son değerlendirme sonuçları incelendiğinde ARDA-11 ve BVYÖ ortalama puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p=0,637, p=0,706). Kontrol grubunun KAPÖ-Performans ve KAPÖ-Memnuniyet alt boyutlarında ise anlamlı bir farklılık saptandı (p=0,002, p=0,003). Müdahale grubunun ilk değerlendirme ve son değerlendirme sonuçları karşılaştırıldığında; ARDA-11 (p=0,000), KAPÖ-Performans (0,003), KAPÖ-Memnuniyet (p=0,002) ve BVYÖ (p=0,002) kategorilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği bulundu. Sonuç: Ergoterapistler, SP'li çocukların bakım verenlerini okupasyonel denge, okupasyonel performans, okupasyonel memnuniyet ve bakım veren yükü açısından değerlendirmelidir. Bu alanlarda problem yaşayan bakım verenlere kişi merkezli ergoterapi müdahalesi uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effectiveness of a client-centered occupational therapy intervention applied to caregivers of children with cerebral palsy (CP) on occupational balance, occupational performance, occupational satisfaction, and caregiver burden. Materials and Methods: A total of 34 caregivers of children with CP participated in the study. Participants were randomly assigned into two groups as the control group (n=17) and the intervention group (n=17). All participants were administered the Sociodemographic Information Form, the Occupational Balance Questionnaire (OBQ11-T), the Canadian Occupational Performance Measure (COPM), and the Burden Interview (BI). The control group received a single-session intervention on awareness of occupational balance and life patterns. The intervention group received a client-centered occupational therapy program. The program was carried out as weekly sessions, once a week for 8 weeks, each lasting 45 minutes. Evaluations were conducted face-to-face. To ensure accessibility, the program was delivered in a hybrid format. Online sessions were conducted via platforms such as Zoom and Google Meetings, while sessions 5, 6, and 7 were held face-to-face in the family environment to monitor applicability. At the end of the 8-week program, post-tests were administered to both groups and the results were recorded. Results: In the control group, no statistically significant differences were found in OBQ11-T and BI scores (p=0.637, p=0.706), whereas significant differences were observed in COPM-Performance and COPM-Satisfaction (p=0.002, p=0.003). In the intervention group, statistically significant differences were found in all categories: OBQ11-T (p=0.000), COPM-Performance (p=0.003), COPM-Satisfaction (p=0.002), and BI (p=0.002). Conclusion: Occupational therapists should evaluate caregivers of children with CP in terms of occupational balance, occupational performance, and caregiver burden. Client-centered occupational therapy interventions are recommended for caregivers experiencing difficulties in these areas.