Okullar arası müsabakalara katılan ortaokul öğrencilerinin ahlaki tutumlarının incelenmesi (Ardahan ili örneği)
An investigation of moral attitudes of middle school students participating i̇n inter-school competitions: The case of Ardahan province
- Tez No: 969262
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Etik, Okul sporları, Ortaokul öğrencileri, Spor ahlakı, Sportmenlik, Ethics, School sports, Secondary school students, Sports ethics, Sportsmanship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
KUYUCU, Soner. Okullar Arası Müsabakalara Katılan Ortaokul Öğrencilerinin Ahlaki Tutumlarının İncelenmesi (Ardahan İli Örneği), Yüksek Lisans Tezi, Ardahan, 2025. Bu araştırmanın amacı; Orta Okullarda Okul sporlarına katılan ve katılmayan öğrencilerin“Ahlaki Tutumlarının Tespitine”yönelik, bazı değişkenleri de göz önünde bulundurarak incelemektir. Bu çalışmada Ardahan il merkezinde bulunan farklı orta okullardan 211 öğrenciye Koç tarafından geliştirilen Beden Eğitimi Dersi Sportmenlik Davranış Ölçeği (BEDSDÖ) uygulandı. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde IBM SPSS Statistics Version 30.0.0.(172) 2024 modeli kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğrencilerin beden eğitimi derslerine ve müsabakalara yönelik ahlaki davranışlar sergilemesinin cinsiyetlerine göre bir farklılık oluşup oluşmadığını gözlemleyebilmek için bağımsız örneklemler t-testi uygulandı. Analiz sonuçlarına göre kız öğrenciler ve erkek öğrencilerin ahlaki davranış skorlarında bir farklılaşmanın olduğu ve erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre daha sportmen tutum sergiledikleri görüldü. Ahlaki davranışlar sergilemede öğrencilerin içinde bulundukları yaş gruplarının etkili olup olmadığını anlamak için uygulanan analizler sonucunda öğrencilerin bulundukları yaş gruplarının spor oyunlarında gösterdikleri ahlaki davranışlar açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmanın olduğu belirlenmiştir. Beden eğitimi derslerinin yanında okul takımlarında müsabakalara katılan ve böylece beden eğitimine daha fazla dahil olan öğrenciler bağımsız örnekler t-testi yoluyla karşılaştırıldı. Okullar arası müsabakalara katılan ve katılmayan öğrenciler karşılaştırıldığında uygun davranış skorları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluştuğu belirlenmiştir. Buna göre yalnızca beden eğitimi derslerine öğrencilerin (M=3.07, SD=.47), müsabakalara katılan öğrencilerden (M=2.71, SD=.35) daha fazla uygun davranış skoruna sahip olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
KUYUCU, Soner. An Investigation Of Moral Attitudes Of Middle School Students Participating İn Inter-School Competitions: The Case Of Ardahan Province, Master's Thesis, Ardahan, 2025. The aim of this study is to examine the“Moral Attitudes”of middle school students who participate and do not participate in school sports, taking into account certain variables. In this study, the Physical Education Course Sportsmanship Behavior Scale (BEDSDÖ), developed by Koç, was administered to 211 students from various middle schools located in the city center of Ardahan. For the statistical analysis of the data obtained in the research, IBM SPSS Statistics Version 30.0.0.(172) 2024 was used. At the end of the study, an independent samples t-test was conducted to observe whether there was a gender-based difference in students' moral behaviors towards physical education classes and competitions. According to the analysis results, it was found that there was a difference in moral behavior scores between female and male students, with male students demonstrating more sportsmanlike attitudes than female students. Analyses were also conducted to determine whether students' age groups had an impact on the display of moral behaviors, and it was statistically confirmed that students' age groups significantly influenced their moral behaviors during sports games. Furthermore, students who participated in school competitions and were thus more involved in physical education were compared with those who only took part in physical education classes, using an independent samples t-test. When comparing students who participated in inter-school competitions with those who did not, a statistically significant difference was found in terms of appropriate behavior scores. Accordingly, students who only participated in physical education classes (M = 3.07, SD = .47) had higher appropriate behavior scores than students who participated in competitions (M = 2.71, SD = .35).