Spor takımlarına katılan ve katılmayan ortaokul öğrencilerinin okul motivasyonunun incelenmesi
Examining the school motivation of secondary school students who participate and do not participate in sports teams
  1. Tez No: 969322
  2. Yazar: SABRİ KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR GERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Takımları, Katılım, Motivasyon, Okul Motivasyon Ölçeği, Sports Teams, Participation, Motivation, School Motivation Scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, okul spor takımlarına katılan ve katılmayan öğrencilerin okul motivasyon düzeylerinin incelenmesidir. Buradan hareketle spor takımlarına katılan ve katılmayan ortaokul öğrencilerinin okul motivasyon düzeyleri; cinsiyet, yaş, sınıf seviyesi, anne-baba eğitim durumu, kardeş sayısı, aile birliği ve spor yapıp yapmama gibi değişkenler ekseninde incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Bursa ili İznik İlçesi'nde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda öğrenim gören 5. 6. 7. 8. sınıf öğrencileri oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise evrenden rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen beş farklı ortaokuldan, okul spor takımlarına katılan ve katılmayan 198 erkek ve 239 kız olmak üzere toplam 437 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu ve Okul Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmada; cinsiyet değişkeni bakımından, kız ve erkek öğrenciler arasında kız öğrenciler lehine anlamlı fark görülmüştür. Sınıf değişkeni açısından, 5. Sınıf öğrencilerin motivasyon düzeyleri 7. ve 8. Sınıf öğrencilerinden daha yüksek bulunmuştur. Anne-baba eğitim durumu, kardeş sayısı ve aile birliği değişkenleri açısından öğrenci motivasyon düzeyleri arasında anlamlı farklar tespit edilmemiştir. Yaş değişkeni açısından, 13 yaş ve altı öğrencilerinin okul motivasyonları büyük yaşlardaki öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Spor yapma değişkeni açısından, spor yapan öğrencilerin okul motivasyonlarının, spor yapmayan öğrenci okul motivasyonlarına göre daha yüksek düzeyde olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to examine the school motivation levels of students who participate and do not participate in school sports teams. Therefore, the school motivation levels of middle school students who participate and do not participate in sports teams were examined in terms of variables such as gender, age, grade level, education status of parents, number of siblings, family unity and whether or not they do sports. The population of the study consists of 5th, 6th, 7th and 8th grade students studying in middle schools affiliated with the Ministry of National Education in Iznik District of Bursa Province in the 2024-2025 academic year. The sample of the study consists of a total of 437 students, 198 boys and 239 girls, who participate and do not participate in school sports teams from five different middle schools selected by the random sampling method. Only the Personal Information Form and School Motivation Scale used in the study. The data were evaluated with the SPSS 22.0 statistical package program. In the study; In terms of gender variable, a significant difference was found between girls and boys in favor of girls. In terms of class variable, motivation levels of 5th grade students were found to be higher than 7th and 8th grade students. No significant differences were found between student motivation levels in terms of variables of parental education status, number of siblings and family unity. In terms of age variable, school motivation of students aged 13 and under was found to be higher than older students. In terms of sports variable, school motivation of students who do sports was found to be higher than school motivation of students who do not do sports.