Yanık hastalarının maturasyon evresindeki yanık bölgelerine soğuk jel paket uygulamasının kaşıntı üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of cold gel pack application on itching in burn patients in the maturation stage: A randomized controlled study
  1. Tez No: 969389
  2. Yazar: ZEYNEP ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ERGÜN, PROF. DR. GAYE FİLİNTE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yanık, kaşıntı, soğuk uygulama, maturasyon, soğuk jel paket, Cerrahi hemşirelik, Yanık üniteleri, Yanıklar, Burn, Itch/Pruritus, Cold Aplication, Maturation, Cold Gel Pack, Burn units, Burns
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma yanık hastalarının maturasyon evresindeki yanık bölgelerine soğuk jel paket uygulama yönteminin kaşıntı üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, İstanbul'da bir Şehir Hastanesinin Yanık Servisinde Aralık 2023- Aralık 2024 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın evrenini 188, örneklemini ise 52 hasta (Müdahale: n=26 ve Kontrol: n=26) oluşturdu. Her iki grupta sıvı vazelin uygulamasına devam edilerek, Müdahale grubuna ek olarak soğuk jel paket uygulandı. Veri toplama aracı olarak“Hasta Tanılama Formu”,“Bates-Jensen Yara Değerlendirme Aracı”,“12 Maddeli Kaşıntı Şiddeti Ölçeği”ve "Kaşıntıya ilişkin Vizüel Analog Skala (VAS) kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, Ki-Kare testi, Fisher's Exact test, Mann Whitney U testi, Wilcoxon sıralı diziler testi, Friedman test ile t testi kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 38,35±10,39, %51,9'u erkek, %53,8'i haşlanma yanığı ve yanık yüzdesi ortalaması 16,59±2,06'dı. Yanık sonrası kaşıntı başlangıcı 14,44±2,07 gündü. Hastaların %67,3'ü gıdıklayıcı nitelikte ve %40,4'ü greft/donör bölgesinde kaşıntı bildirdi. Yanık hastalarının %82,7'si kaşıntıdan son derece rahatsız olduğunu ve kapalı pansumanların kaşıntılarını arttırdığını belirtti. Günlük kaşıntı puan ortalamaları açısından uygulama öncesi, 1., 2, ve 3.gün müdahale ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yokken (p>0,05) 4. günde anlamlı fark bulundu (p<0,05). Müdahale grubunda kaşıntı şiddeti ölçeği puanlarının; uygulama öncesine kıyasla tüm günlerde anlamlı düzeyde daha düşük seyrettiği saptandı (p<0,05). Anlık kaşıntıya ilişkin VAS puanları, müdahale ve kontrol grupları arasında tüm günlerde uygulama öncesine göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu (p<0,05) görüldü. Müdahale grubunda 2.-3., 4.-5. ve 6.-7. uygulamalar sonrası gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Yanık hastalarında soğuk jel paket uygulaması ile günlük ve anlık kaşıntı şiddetinin azaldığı gözlendi. Bu bağlamda, yanık hastalarında soğuk jel paket uygulamasının kaşıntı semptomunda kullanılabilecek güvenli ve etkili bir yöntem olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effect of cold gel pack application on pruritus in burn areas during the maturation phase in burn patients. Materials and Methods: The randomized controlled trial was conducted in the Burn Unit of a City Hospital in Istanbul between December 2023 and December 2024. The study population consisted of 188 patients, and the sample included 52 patients (Intervention group: n=26; Control group: n=26). While both groups continued to receive routine clinical care, the intervention group additionally received cold gel pack applications. Data were collected using the“Patient Diagnostic Form,”“Bates-Jensen Wound Assessment Tool,”“12-Item Pruritus Severity Scale,”and the“Visual Analog Scale (VAS) for pruritus.”Data were analyzed using descriptive statistics as well as Chi-Square test, Fisher's Exact test, Mann-Whitney U test, Wilcoxon Signed-Rank test, Friedman test, and t-test. Results: The mean age of the patients was 38.35±10.39 years; 51.9% were male, 53.8% had scald burns, and the average burn percentage was 16.59±2.06%. The onset of pruritus after the burn injury was on average 14.44±2.07 days. A total of 67.3% of patients described their pruritus as tickling in nature, and 40.4% reported itching in graft/donor sites. 82.7% of burn patients reported being extremely disturbed by pruritus and stated that occlusive dressings exacerbated their itching. There was no statistically significant difference in the mean daily pruritus scores between the groups before the intervention and on days 1, 2, and 3 (p>0.05), while a significant difference emerged on day 4 (p<0.05). In the intervention group, pruritus severity scale scores were significantly lower on all post-intervention days compared to pre-intervention levels (p < 0.05). The VAS scores for instantaneous pruritus were found to be significantly lower in both the intervention and control groups on all days compared to baseline (p<0.05). In the intervention group, statistically significant differences between the groups were observed following the 2nd–3rd, 4th–5th, and 6th–7th applications (p<0.05). Conclusion: Cold gel pack application was found to reduce both daily and instantaneous pruritus severity in burn patients. In this context, cold gel pack application is thought to be a safe and effective method for pruritus symptoms in burn patients.