Bariatrik cerrahi geçirmiş bireylerin gastrointestinal sistem ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of gastrointestinal system and quality of life of individuals who have undergon bariatric surgery
  1. Tez No: 969388
  2. Yazar: MELİKE ASLIHAN KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA DERYA İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Bariatrik Cerrahi, Obezite, Cerrahi Sonrası, Cerrahi Öncesi, Bariatric Surgery, Obesity, Post-Surgery, Pre-Surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ BİREYLERİN GASTROİNTESTİNAL SİSTEM VE YAŞAM KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bariatrik cerrahi, morbid obezitenin tedavisinde giderek daha fazla tercih edilen bir yöntemdir. Cerrahinin sağladığı kalıcı kilo kaybı, obeziteye bağlı sağlık sorunlarının (uyku apnesi, hipertansiyon, diyabet) olumlu yönde etkilenmesine yardımcı olmaktadır. Ancak, cerrahiden sonraki süreçte gastrointestinal semptomlar ve yaşam kalitesi ile ilgili sıkıntılar görülebilmektedir. Bu çalışmada, bariatrik cerrahi geçiren bireylerin gastrointestinal semptomları ve yaşam kalitesi puanları incelenmiştir. Araştırma, Şubat 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında VM Pendik Medikal Park Hastanesi'nin Beslenme ve Diyet Bölümü'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya ortalama yaşı 42,3 olan 46 yetişkin birey katılmıştır. İki aşamalı olarak planlanan çalışmanın ilk aşamasında, cerrahi işlem öncesinde katılımcılara yüz yüze anket uygulanmış; cerrahiden altı hafta sonra aynı anketler tekrar uygulanarak katılımcıların cerrahi sonrası durumları değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, cerrahi öncesinde bireylerin ortalama vücut ağırlığı 123,5 ± 18,6 kg iken, cerrahiden sonra bu ağırlık 89,2 ± 16,4 kg'a düşmüştür (p <0,001). Vücut kütle indeksinin ortalaması da kayda değer bir şekilde azalmış (p <0,001) ve metabolik yaş düşerken (p <0,001) kas kütlesinde bir artış gözlemlenmiştir (p = 0,002). Gastrointestinal semptomlar GSRS puanına göre anlamlı bir düşüş göstermiştir (p <0,001) ve bireylerin yaşam kalitesi puanı önemli ölçüde yükselmiştir (p <0,001). Cerrahi sonrası dönemde, bireylerin beslenme bilgi düzeyinin arttığı ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Korelasyon analizleri, ağırlık kaybı ile yaşam kalitesi arasında pozitif bir ilişki olduğunu (r = 0,45; p <0,001) ve gastrointestinal semptomların düzeyi ile negatif bir ilişki bulunduğunu (r = -0,30; p = 0,005) göstermektedir. Bu bulgular, bariatrik cerrahinin obez bireylerde sağladığı önemli iyileşmeleri desteklemekte ve sağlık yönetiminde dikkate alınması gereken önemli faktörleri ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF GASTROINTESTINAL SYSTEM AND QUALITY OF LIFE OF INDIVIDUALS WHO HAVE UNDERGON BARIATRIC SURGERY Bariatric surgery is an increasingly preferred method for the treatment of morbid obesity. The significant weight loss achieved through this surgery not only helps individuals maintain a permanent reduction in weight but also positively impacts obesity-related health issues, such as sleep apnea, hypertension, and diabetes. However, gastrointestinal symptoms and quality of life concerns may arise in the postoperative period. This study examines the gastrointestinal symptoms and quality of life scores of individuals who underwent bariatric surgery. The research was conducted between February 2024 and March 2025 at the Nutrition and Diet Department of VM Pendik Medical Park Hospital. A total of 46 adult participants with an average age of 42,3 years were included in the study. The study was designed in two phases; in the first phase, face-to-face surveys were administered to participants before the surgical procedure, and the same surveys were re-administered six weeks post-surgery to evaluate their postoperative status. According to the research findings, the average body weight of participants decreased from 123,5 ± 18,6 kg to 89,2 ± 16,4 kg after the surgery (p <0.001). The average Body Mass Index (BMI) also showed a significant reduction (p <0.001), and metabolic age decreased (p <0.001), with a notable increase in muscle mass (p = 0.002). Gastrointestinal symptoms demonstrated a significant decrease in GSRS scores (p <0.001), and the quality of life scores of individuals significantly improved (p <0.001). Additionally, an increase in nutritional knowledge levels was observed, which was statistically significant (p = 0.002). Correlation analyses revealed a positive relationship between weight loss and quality of life (r = 0.45; p <0.001) and a negative correlation with the level of gastrointestinal symptoms (r =-0.30; p = 0.005). These findings support the significant improvements achieved through bariatric surgery in obese individuals and highlight important factors that should be considered in health management.