Plastik sanat eserlerinin yapay zeka aracılığı ile giysi tasarımlarına aktarılması ve Qr kod ile sergilenmesi
The transformation of plastic artworks into fashion design tough artifical intelligence and thei̇r exhibition vi̇a Qr code
- Tez No: 969410
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Plastik Sanatlar, Plastik Sanatlarda Dijitalleşme, Üretken Yapay Zekâ, QR Kod, Dijital Sergi, Giysi Tasarımı, Güncel sanat, Güzel sanatlar, Plastic Arts, Digitalization in Plastic Arts, Generative Artificial Intelligence, QR Code, Digital Exhibition, Clothing Design, Contemporary art, Fine arts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
ÖZ“Plastik Sanat Eserlerinin Yapay Zekâ Aracılığı ile Giysi Tasarımlarına Aktarılması ve QR Kod ile Sergilenmesi ”konusunu içeren bu tez çalışması sanat ve tasarım disiplinlerinin birleşmesinde çağdaş bir yaklaşımla plastik sanat eserlerinin yapay zekâ teknolojileri aracılığıyla giysi tasarımlarına aktarılmasını ve bu tasarımların QR kod teknolojisi ile entegrasyonlu sergi modeli kullanılmıştır. Geleneksel sanattan günümüz çağdaş sanatın dijitalleşmesi, teknolojinin yaratıcılıkla buluşması ve giysi tasarımı endüstrisinin dönüşüm süreci yeni bir alanın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Böylelikle sanat eserleri yalnızca müze veya galeri gibi sınırlı mekanlarda değil, modanın dallarından biri olan giysi tasarımları üzerinden gündelik yaşamın bir parçası olarak sergiyi deneyimleyebilmektedirler. Bu tez çalışma sanatın sınırlarını genişletme ve aynı zamanda teknolojik birikimin bütünleşmesini ve kültürel mirasın gelecek nesillere farklı biçimlerde aktarılmasını da hedeflemektedir. Bu tez çalışmasında, araştırmanın evrenini oluşturan plastik sanat eserlerinin örneklemi üç temel dalı olan resim, heykel ve seramiği temsil etmektedir. Pablo Picasso!nun Guernica tablosu, Vincent Van Gogh'un Çiçek Açan Badem Dalı, Johannes Vermeer'in İnci Küpeli Kız, Frida Kahlo'nun otoportreleri ve wassily Kandinsky'nin geometrik soyut kompozisyonlar, Matisse'nin La Gerbe, Gustav Klimt'in The Kiss, Jackson Pollock'un soyut sıçratma tekniğiyle ürettiği eserleri, resim sanatında farklı dönem ve akımları yansıtırken, Michelangelo'nun David heykeli ve Kıyamet günü fresk heykel sanatını, Antik Yunan Athena seramiği giysi tasarımı oluşturmada üretken yapay zekaya prompt algoritmalarıyla analiz edilerek giysi tasarımına uygun desen ve görsel modellere dönüştürülmüştür. Bu promptları üretken yapay zekâ araçları olan, MidJourney, Stable Diffusion, Mage, Adobe Creative, Dalle, Canva algoritmalarıyla görseller tasarım promptları ile toplam kırk altı adet giysi tasarım uygulaması oluşturulmuştur. Canva aracılığıyla oluşturulan QR kod ile sergileme yöntemi uygulanmıştır. Bu çalışma gelecekte sanat ve tasarım disiplinlerinin dijital araçlarla daha da yakınlaşacağını göstermekte moda ve giysi endüstrisinin yenilikçi yaklaşımlarında önemli bir referans noktası olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis presents a contemporary approach that merges art and design disciplines by transferring plastic artworks into clothing designs through artificial intelligence technologies and exhibiting these designs using QR code technology. The digitalization of art—from traditional to contemporary forms—alongside the convergence of technology and creativity and the transformation of the clothing design industry, lays the foundation for a new creative domain. Thus, artworks can be experienced not only within confined spaces such as museums or galleries but also as part of daily life through clothing design, one of the branches of fashion. This study aims to expand the boundaries of art while integrating technological knowledge and transferring cultural heritage to future generations in diverse forms. The sample of plastic artworks forming the scope of this research represents three fundamental branches: painting, sculpture, and ceramics. Pablo Picasso's Guernica, Vincent van Gogh's Almond Blossoms, Johannes Vermeer's Girl with a Pearl Earring, Frida Kahlo's self-portraits, Wassily Kandinsky's geometric abstract compositions, Henri Matisse's La Gerbe, Gustav Klimt's The Kiss, and Jackson Pollock's abstract drip paintings reflect different periods and movements in painting, while Michelangelo's David and The Last Judgmentrepresent sculpture, and ancient Greek Athena ceramics embody ceramic art. These works were analyzed through generative artificial intelligence using prompt algorithms to produce design patterns and visual models suitable for clothing design. Using generative AI tools such as MidJourney, Stable Diffusion, Mage, Adobe Creative, DALL·E, and Canva, a total of forty-six clothing design applications were created. The exhibition method was implemented through QR codes generated with Canva. This study demonstrates that art and design disciplines will continue to converge through digital tools in the future and is considered a significant reference point for innovative approaches in the fashion and clothing design industry.