Uluslararası bakalorya orta yıllar programı kapsamında matematik öğretmenlerinin matematiksel ilişkilendirme yeterliklerinin incelenmesi
Examining mathematics teachers' competencies in making mathematical connections within the IB middle years programme
  1. Tez No: 969436
  2. Yazar: İREM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel ilişkilendirme, matematik öğretmenleri, IB (Uluslararası Bakalorya Programı), MYP (Orta Yıllar Programı), Mathematical connections, mathematics teachers, IB (International Baccalaureate Program), MYP (Middle Years Program)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı MYP programı ile matematiksel ilişkilendirme becerisi arasındaki bağı, bu süreci yakından izleme fırsatı bulan öğretmenlerin görüşlerini alarak incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, açıklayıcı karma desen araştırma yöntemi kullanılmıştır. MYP programında görev yapmış 43 öğretmenin katıldığı çalışmada, Matematiksel İlişkilendirme Öz Yeterlilik Ölçeği (Özgen ve Bindak, 2018) aracılığıyla nicel veriler toplanmıştır. Bulguları derinleştirmek amacıyla, ikinci aşamada, nicel çalışmaya katılan 2 öğretmenle görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bu yolla nitel veriler elde edilmiştir. Nicel veriler sonucunda yapılan t testi sonucunda, katılımcıların matematiksel ilişkilendirme öz yeterliliklerinin eğitim düzeyi ve cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır. Bunun yanında, ölçekten elde edilen sonuçların ortalama puanların üzerinde olduğu görülmüştür. Lisans ve lisansüstü eğitim düzeyleri ile matematiksel ilişkilendirme puanları arası ilişki incelendiğinde istatistiksel anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ayrıca, katılımcıların yaşları ve meslek deneyimleri ile matematiksel ilişkilendirme öz yeterlilik puanları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılan tek yönlü ANOVA testi sonucunda da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Anlamlı farklılıkların çıkmaması demografik özelliklerden bağımsız olarak MYP programında görev yapan öğretmenlerin matematiksel ilişkilendirme öz yeterlilik puanlarının yüksek olduğu sonucuna varılabilir. Bunun yanı sıra, nicel veri sonuçlarına öğretmenlerin tüm ölçek alt gruplarındaki ortalama değerlerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, çalışmanın matematiksel ilişkilendirme bilgi düzeyleri yüksek, deneyimli ve yetkin bir öğretmen grubuyla yürütüldüğünü ortaya koymaktadır. Nitel çalışma sonucunda ise öğretmenlerin tecrübeleri ışığında MYP eğitim programının öğrencilerde, öğretmenlere sağladığı esnek program ve değerlendirme kriterleri sayesinde matematik ilişkilendirmeyi desteklediği sonucuna varılmıştır. Bu araştırma, MYP programı ile matematiksel ilişkilendirme becerisini bir araya getirerek, alanyazına anlamlı ve özgün bir katkı sunmaktadır. Öğretmenler, öğretim programlarını en yakından gözlemleyebilen kişiler oldukları için araştırmada onların bilgi ve deneyimlerine başvurulmuş ve elde edilen veriler, MYP programının matematiksel ilişkilendirme becerileri üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Gelecek çalışmalarda ise öğrenciler üzerinde yapılacak araştırmalara ağırlık verilmesi ya da yeni müfredat bağlamında benzer çalışmaların yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the International Baccalaureate Middle Years Programme (MYP) and mathematical connection skills, based on the perspectives of teachers who have closely observed and experienced the implementation process. An explanatory sequential mixed-methods design was employed in the study. In the quantitative phase, data were collected from 43 teachers who had worked within the MYP framework, using the Mathematical Connection Self-Efficacy Scale (Özgen & Bindak, 2018). To deepen the findings, qualitative data were obtained in the second phase through interviews with two teachers who had participated in the quantitative stage. The results of the independent samples t-test indicated that teachers' mathematical connection self-efficacy scores did not show statistically significant differences based on gender or education level. Similarly, one-way ANOVA results revealed no statistically significant differences with respect to age or professional experience. Despite the lack of statistically significant differences among demographic variables, participants' overall self-efficacy scores were found to be above average across all sub-dimensions of the scale. This suggests that the study was conducted with a group of experienced, competent teachers with a high level of mathematical connection knowledge. Qualitative findings highlighted that the MYP's flexible curriculum structure and assessment criteria support the development of mathematical connection skills in students. Based on the teachers' experiences, it can be concluded that the MYP contributes positively to mathematical connection by providing educators with autonomy and a broader pedagogical framework. This study offers a meaningful and original contribution to the literature by integrating the MYP framework with mathematical connection skills. Since teachers are among the most direct observers of curriculum implementation, their insights and experiences provide valuable data regarding the MYP's positive impact. It is recommended that future studies focus more on student outcomes and conduct similar research within the context of updated curricula.