19. yüzyıl Osmanlı kroniklerindeki elit anlayışının Batı'nın elit anlayışıyla karşılaştırılması
Comparison of the concept of elite in 19'th century Ottoman chronicles with the western concept of elite
  1. Tez No: 969492
  2. Yazar: MERT İRGİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR TATLISUMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Psikoloji, Sociology, History, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aristokrasi, Batılılaşma, Burjuvazi, Düşünce tarihi, Elitist teori, Güç, Osmanlı İmparatorluğu, Pareto, Vilfredo, Seçkinler, Tarihsel karşılaştırma, Aristocracy, Westernization, Bourgeoisie, Thought history, Elite theory, Power, Pareto, Vilfredo, Elites, Historical comparasion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 19. yüzyıl Osmanlı tarih yazımında şekillenen elit anlayışının Batı'daki elit anlayışıyla mukayesesini konu edinmektedir. Bu doğrultuda, Osmanlı kronikleri üzerinden elitliğin nasıl kavrandığı incelenmiş; aynı zamanda Batı'da burjuvazi, aristokrasi ve entelektüel zümre arasında yaşanan değişim ve dönüşümler göz önünde bulundurularak, iki farklı dünyada 'elit' kavramının neyi temsil ettiği sorgulanmıştır. Dolayısıyla, Osmanlı kroniklerinde yer alan elit anlayışı zihinsel arka planları, retorik yapıları, tarihsel bağlamları ve meşruiyet temelleri çerçevesinde ele alınmış; Batı'daki elit anlayışıyla benzerlikleri ve farklılıkları analiz edilerek ortaya konmuştur. Bu mukayeseli yaklaşım, yalnızca Osmanlı'nın Batı karşısındaki özgünlüğünü değil, aynı zamanda evrensel düzlemde elitliğin nasıl anlamlandırıldığına dair yeni bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis compares the concept of elitism that emerged in 19th-century Ottoman historiography with that of the West. In this context, the thesis examines how elitism was understood in Ottoman chronicles. At the same time, it questions what the concept of“elite”represents in two different worlds, taking into account the changes and transformations that took place in the West among the bourgeoisie, aristocracy, and intellectual class. Thus, the understanding of elitism in Ottoman chronicles is examined in terms of its mental background, rhetorical structures, historical context, and foundations of legitimacy; similarities and differences with the Western understanding of elitism are analyzed and presented. This comparative approach not only highlights the uniqueness of the Ottoman Empire in relation to the West but also offers a new perspective on how elitism is understood on a universal level.