De-novo metastatik pankreatik duktal adenokarsinomlu hastalarda tanı anındaki advanced lung cancer inflammation index (ALI)skorunun prognostik değeri
The prognostic value of advanced lung cancer inflammation index (ALI) score at diagnosis in patients with de novo metastatic pancreatic ductal adenocarcinoma
- Tez No: 969493
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BERNA KÖKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, Pankreas neoplazmları, Prognoz, Biomarkers, Pancreatic neoplasms, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Pankreatik duktal adenokarsinom (PDAC), agresif biyolojik davranışı ve geç tanı konulması nedeniyle 5 yıllık genel sağkalım oranı %10'un altında olan en kötü prognozlu malignitelerden biridir. Hastalığın metastatik evresinde medyan sağkalım 6-11 ay arasında değişmekte olup, prognostik faktörlerin belirlenmesi risk stratifikasyonu ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımları için kritik önem taşımaktadır. İleri Akciğer Kanseri İnflamasyon İndeksi (ALI), vücut kitle indeksi, serum albümin düzeyi ve nötrofil-lenfosit oranını entegre eden kompozit bir biyobelirteç olup, çeşitli solid tümörlerde prognostik değeri gösterilmiştir. Ancak metastatik PDAC kohortlarında ALI'nin prognostik anlamlılığı sistematik olarak araştırılmamıştır. Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı, metastatik PDAC hastalarında ALI'nin prognostik anlamlılığını değerlendirmek ve bağımsız bir prognostik biyobelirteç olarak klinik uygulanabilirliğini belirlemektir. Yöntem: Bu tek merkezli retrospektif kohort çalışmasında, Ocak 2019-Aralık 2023 döneminde histopatolojik olarak doğrulanmış de novo metastatik PDAC tanısı alan 102 hasta analiz edildi. ALI değeri şu formülle hesaplandı: (VKİ × serum albümin g/dL) / nötrofil-lenfosit oranı. Optimal kesim değeri, zamana bağımlı alıcı işlem karakteristiği (ROC) analizi ile belirlendi. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ile gerçekleştirildi ve gruplar arası karşılaştırmalar log-rank testi ile yapıldı. Prognostik faktörlerin bağımsız etkisi Cox orantılı hazard regresyon modeli ile değerlendirildi. Bulgular: Zamana bağımlı ROC analizinde optimal ALI kesim değeri 26,4 olarak belirlendi (AUC: 0,685; %95 GA: 0,582-0,788; p<0,001). Medyan genel sağkalım, ALI skoru düşük (≤26,4) olan hasta grubunda (n=54), ALI skoru yüksek (>26,4) gruba (n=48) kıyasla anlamlı olarak daha kısa bulundu (6,1 ay [%95 GA: 3,0-13,9] versus 11,0 ay [%95 GA: 5,9- 21,8]; HR: 1,74; %95 GA: 1,15-2,63; p=0,024). Çok değişkenli Cox regresyon analizinde ALI (HR: 1,68; %95 GA: 1,09-2,58; p=0,018), ECOG performans durumu (HR: 2,12; %95 GA: 1,45-3,10; p<0,001) ve CA 19-9 düzeyi (HR: 1,85; %95 GA: 1,22-2,81; p=0,004) bağımsız prognostik faktörler olarak belirlendi. ALI'nin prognostik değeri farklı tedavi modaliteleri ve hasta alt grupları arasında tutarlılık gösterdi. 1 Sonuç: ALI, metastatik PDAC hastalarında basit, maliyet-etkin ve bağımsız bir prognostik biyobelirteç olarak değerlendirildi. Bu bulgular, ALI'nin rutin klinik uygulamada prognostik değerlendirme ve tedavi stratejilerinin bireyselleştirilmesi için potansiyel bir araç olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Prospektif validasyon çalışmaları ile bu sonuçların doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Pancreatic ductal adenocarcinoma (PDAC) represents one of the most lethal malignancies, with a 5-year overall survival rate below 10% due to its aggressive biological behavior and late presentation. In the metastatic setting, median survival ranges from 6 to 11 months, underscoring the critical importance of identifying prognostic factors for risk stratification and personalized therapeutic approaches. The Advanced Lung Cancer Inflammation Index (ALI), a composite biomarker integrating body mass index, serum albumin levels, and neutrophil-to-lymphocyte ratio, has demonstrated prognostic utility across various solid tumors. However, the prognostic significance of ALI in metastatic PDAC cohorts has not been systematically investigated. Objective: The primary objective of this study was to evaluate the prognostic significance of ALI in patients with metastatic PDAC and to determine its clinical applicability as an independent prognostic biomarker. Methods: This single-center retrospective cohort study analyzed 102 patients with histopathologically confirmed de novo metastatic PDAC diagnosed between January 2019 and December 2023. ALI values were calculated using the formula: (BMI × serum albumin g/dL) / neutrophil-to-lymphocyte ratio. The optimal cutoff value was determined through time- dependent receiver operating characteristic (ROC) analysis. Survival analyses were performed using the Kaplan-Meier method, and between-group comparisons were conducted using the log-rank test. The independent effect of prognostic factors was assessed using Cox proportional hazards regression modeling. Results: Time-dependent ROC analysis established an optimal ALI cutoff value of 26.4 (AUC: 0.685; 95% CI: 0.582-0.788; p<0.001). Patients with low ALI (≤26.4, n=54) demonstrated significantly shorter median overall survival compared to those with high ALI (>26.4, n=48) (6.1 months [95% CI: 3.0-13.9] versus 11.0 months [95% CI: 5.9-21.8]; HR: 1.74; 95% CI: 1.15-2.63; p=0.024). Multivariate Cox regression analysis identified ALI (HR: 1.68; 95% CI: 1.09-2.58; p=0.018), ECOG performance status (HR: 2.12; 95% CI: 1.45-3.10; p<0.001), and CA 19-9 levels (HR: 1.85; 95% CI: 1.22-2.81; p=0.004) as independent prognostic factors. The prognostic value of ALI remained consistent across different treatment modalities and patient subgroups. 3 Conclusion: ALI represents a simple, cost-effective, and independent prognostic biomarker in patients with metastatic PDAC. These findings support the potential integration of ALI into routine clinical practice for prognostic assessment and individualization of treatment strategies. Prospective validation studies are warranted to confirm these results and establish standardized implementation protocols.