Longitudinal analysis of brain networks by magnetic resonance imaging (MRI) in a murine model of neuropathic pain-induced depression
Nöropatik ağrı ile indüklenmiş depresyon fare modelinde beyin ağlarının manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile prospektif incelenmesi
  1. Tez No: 969526
  2. Yazar: MELTEM KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Fizyopatoloji, Neurology, Psychiatry, Physiopathology
  6. Anahtar Kelimeler: Davranış-hayvan, Depresif bozukluk, Kronik ağrı, Nörogörüntüleme, Behavior-animal, Depressive disorder, Chronic pain, Neuroimaging
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıte de Strasbourg
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Kronik ağrı durumları sıklıkla depresyon ve anksiyete bozukluklarına yol açmaktadır. Bugüne dek yapılan çok sayıda klinik araştırmaya rağmen bu komorbiditenin altında yatan mekanizmalar belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışmada, nöropatik ağrı kaynaklı depresyonun beyin yapısal ve fonksiyonel bağlantısallığında yol açtığı değişiklikleri araştırmak için bir fare modelinde noninvaziv bir görüntüleme çalışması yürüttük. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanarak fonksiyonel bağlantısallığı (dinlenme durumu fonksiyonel MRG (rs-fMRI)) ve bu bağlantısallığın yapısal temelini (difüzyon MRG) prospektif olarak araştırdık. Beyin ağlarının, nöropatik ağrının oluşmasını ve depresif fenotipin ortaya çıkmasını takiben dikkate değer yapısal ve fonksiyonel modifikasyonlar gösterdiğini saptadık. Önemli bir preklinik modeli in vivo beyin MRG'si ile birlikte kullanarak ağrıya bağlı depresyonun ve zaman içindeki evriminin iki önemli beyin bölgesine bağlı olduğunu bulduk: anterior singulat alan(ACA) ve ventral tegmental alan(VTA). Fonksiyonel görüntülemenin temel sonuçları, hem kronik ağrı patolojilerinde hem de majör depresyonda yer aldığı bilinen ödül yolakları ve varsayılan ağı (DMN) kapsayan ağlarda önemli değişiklikleri ortaya koymaktadır. Bu projenin uzun dönemdeki amacı, ağrı ve depresyon arasındaki nedensel ilişkiyi araştırmak ve bu komorbiditenin mekanizmasını açıklayabilmektir.
Özet (Çeviri)
Chronic pain conditions frequently lead to anxiety and depressive disorders. Despite considerable clinical research, the mechanisms underlying this comorbidity remain elusive. We conducted a non- invasive brain imaging study to investigate changes in structural and functional connectivity in a mouse model of neuropathic pain-induced depression. We employed two methods of magnetic resonance imaging (MRI) to investigate functional communication pathways (using resting state functional MRI- rs-fMRI) as well as their microstructural substrates (diffusion MRI) in longitudinal manner. Brain networks demonstrate remarkable structural and functional modifications following the induction of neuropathic pain and the emergence of depressive phenotype. Combining a relevant preclinical model and in vivo brain MRI, we identified a brain connectivity signature of pain-induced depression and its evolution over time, involving alterations in reward circuits, with a major impact of the two centers: ACA and VTA. The main results of functional imaging reveal considerable changes in the networks encompassing the reward circuit and DMN, which are known to be involved in both chronic pain pathologies and major depression. The long-term perspective of this project is to investigate the causal relationship between pain and depression, reaching a mechanistic explanation for the comorbidity.