أهداف الحركة النسوية، دراسة فقهية تقييمية
Feminist hareketlerin hedeflerinin, kadın hakları ve İslam hukuku ışığında değerlendirilmesi
- Tez No: 969525
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN DELİL GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Kadın Hakları, Kadın Fıkhı, Fıkhi Meseleler
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, feminizm hareketinin hedeflerini ve bunlara karşılık gelen kadın haklarına ilişkin fıkhi meseleleri dinî, sosyal, ekonomik ve siyasi düzeylerde ele almaktadır. Araştırmanın problemi, feminizmin İslami olmayan bir ortamda doğmuş olması ve Batılı kadınların haklarını elde etmek ve erkekle eşitliği sağlamak amacıyla belirli kavram ve hedefler tanımlamış olmaları şeklinde ifade edilebilir. Feminizm kıtalararası bir hareket olduğundan talepleri Arap ve İslam toplumlarına da ulaşmış, Arap ve Müslüman feministlerin, dini ve toplumsal hususları dikkate almadan Batılı feministlerin izinden gitmeye çalışmasıyla birlikte, bu taleplerle İslam şeriatının hükümleri arasında çelişkiler ortaya çıkmıştır. Bu nedenle araştırmanın amacı, feminist hareketin hedeflerini ve kavramlarını ortaya koymak ile beraber bu hareketin meselelerine fıkhi ve şer'i görüşler çerçevesinde cevap vermektir. Araştırmanın önemi, İslam fıkhını ve fakihleri, kadını baskı altına almakla ve haklarından mahrum bırakmakla suçlayan iddiaları aklama çabasında yatmaktadır. Ayrıca, kadın haklarını savunduğunu iddia eden feminist hareketlerin nesnel olarak analizini ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma, feminist hareketin tanımı, eğilimleri ile Arap ve Batı toplumlarındaki gelişim aşamalarının tanımlanmasında betimsel yaklaşım; feminist kavram ve hedeflerle fıkhi görüşlerin toplanmasında tümevarımsal yöntem; feminist hedeflerin fıkhi bakış açısıyla analiz edilmesi ve değerlendirilmesinde ise karşılaştırmalı analitik yöntemden yararlanmıştır. Çalışmanın neticesinde bir dizi sonuca ulaşılmış olup bazıları şöyle sıralanabilir: Feminist hareketlerin hedeflerinin büyük bir kısmı, kadın hakları ile kadın yararı arasındaki dengeyi gözeten ve şer'i delillerden çıkarılan fıkhî mezheplerin görüşleriyle köklü bir biçimde çelişmiştir. Feminist hedefler, İslam fıkhıyla yalnızca, daha önce fakihlerin ittifakla mubah gördüğü veya ihtilaf ettikleri konularda caiz hükmünü verenlerin görüşleri ile örtüşen az sayıdaki hükümde uyum sağlamıştır
Özet (Çeviri)
This study examines the objectives of the feminist movement and its corresponding jurisprudential issues concerning women's rights in religious, social, economic, and political field. The problem lies in the fact that feminism originated in a non-Islamic environment, formulating specific concepts and goals aimed at securing rights for Western women and achieving gender equality. Since feminism is a transcontinental movement, its demands have reached Arab and Islamic societies, revealing a contradiction between feminist goals and Islamic legal rulings, especially when Arab and Muslim feminists sought to emulate their Western counterparts without regard for religious and societal particularities. Therefore, the research aims to clarify feminist concepts and objectives, and to address their problematic aspects by presenting scholarly Islamic legal perspectives. The significance of this study lies in its attempt to vindicate Islamic legal rulings and scholars from accusations of oppressing women or depriving them of their rights, while revealing the true image of the feminist movement which claims to defend women's rights. The study adopts a descriptive methodology to introduce the movement, its trends, and stages of development in both Western and Arab societies; an inductive approach to gather feminist concepts and goals alongside relevant Islamic legal opinions; and a comparative analytical method to assess and critique feminist objectives from an Islamic jurisprudential standpoint. The study has reached several conclusions, the most significant of which is that the majority of feminist objectives fundamentally contradict the views of the Islamic legal schools, which are derived from the primary sources of Islamic law and are designed to maintain a balance between women's rights and their best interests. Feminist aims were found to align with Islamic jurisprudence only in a limited number of rulings— either those upon which the jurists had already reached consensus regarding their permissibility, or those on which there was juristic disagreement, where the opinions of those who permitted the matter happened to coincide with feminist objectives.