Deneysel Parkinson modelinde kateşinlerin nöroprotektif etkileri
Neuroprotective effects of catechins in an experimental Parkinson's model
  1. Tez No: 969586
  2. Yazar: GÜLŞEN ÖZDURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ YÜCECAN, PROF. DR. HAFİZE SEDA VATANSEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: SK-N-AS hücreleri, In vitro Parkinson modeli, 6-hidroksidopamin, epigallokateşin gallat, kateşin, Beslenme, Fitokimyasallar, Hücre kültürü, Hücre ölümü, Nörodejeneratif hastalıklar, Parkinson hastalığı, İnflamasyon, SK-N-AS cells, In vitro Parkinson's model, 6-hydroxydopamine, epigallocatechin gallate, catechin, Nutrition, Phytochemicals, Cell culture, Cell death, Neurodegenerative diseases, Parkinson disease, Inflammation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kateşinler, flavonoid ailesinden flavan-3-ol alt sınıflamasına ait, yeşil çayda bol miktarda bulunan biyoaktif besin bileşenlerdir. Bu çalışmanın amacı, in vitro Parkinson modeli oluşturmak, yeşil çay kateşinlerinden kateşin ve epigallokateşin gallatın SK-N-AS hücreleri ve in vitro Parkinson model hücrelerinde hücre canlılığını, anti-inflamatuar, anti-apoptotik ve nöroprotektif etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada SK-N-AS insan nöroblastom hücreleri kullanılmıştır. In vitro Parkinson modelini oluşturmak için SK-N-AS hücreleri, 24 saat ve 48 saat süresince 25 µM, 50 µM ve 100 µM konsantrasyonlarında 6-hidroksidopamin ile muamele edilmiştir. Model kontrolü, ELISA analiziyle kültür vasatlarındaki dopamin ve alfa-sinüklein düzeylerinin belirlenmesiyle yapılmıştır. Kateşin ve epigallokateşin gallat, SK-N-AS hücreleri ve in vitro Parkinson modeli hücrelerine 24 saat ve 48 saat süresince beş farklı konsantrasyonda (10 µM, 50 µM, 100 µM, 150 µM ve 200 µM) uygulanmıştır. Hücre canlılığı, tiazolil mavi tetrazolyum bromür (3-(4,5-dimetiltiazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromid) (MTT) analizi ve tripan mavisi boyaması ile rutin protokol uygulanarak ölçülmüştür. Kateşin ve epigallokateşin gallatın, anti-inflamatuar ve anti-apoptotik aktiviteleri TNF-α, IL-1β ve kaspaz-3 antikorları kullanılarak immünositokimya yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 50 μM konsantrasyonda 24 saat süresince 6-hidroksidopamin uygulamasından sonra, Parkinson model hücrelerinde SK-N-AS hücrelerine kıyasla daha yüksek alfa-sinüklein ve daha düşük dopamin seviyelerinin olduğu bulunmuştur. Hücre canlılığının, SK-N-AS ve in vitro Parkinson model hücreleri arasında benzer olduğu saptanmıştır. Ayrıca, hücre canlılığı analizlerinden sonra, her iki biyoaktif bileşenin (kateşin ve epigallokateşin gallat), in vitro Parkinson model hücrelerinin hücre canlılığını artırdığı görülmüştür. Kaspaz-3 immünoreaktivitesi, epigallokateşin gallat uygulamasından sonra hem SK-N-AS hücrelerinde hem de in vitro Parkinson model hücrelerinde önemli ölçüde azalırken, kateşin uygulamasından sonra sadece in vitro Parkinson model hücrelerinde azalma olduğu saptanmıştır. Ek olarak, in vitro Parkinson model hücrelerinde kateşin, SK-N-AS hücrelerinde ise epigallokateşin gallat uygulamasından sonra IL-1β yoğunluklarının zayıfladığı tespit edilmiştir. TNF-α boyamasının, her iki uygulamadan sonra iki grupta da benzer olduğu bulunmuştur. Sonuçlar: Kateşin ve epigallokateşin gallatın, Parkinson model nöron hücrelerinde hücre canlılığını artırdığı sonucuna varılmıştır. Ek olarak, her iki biyoaktif bileşenin de anti-apoptotik ve anti-inflamatuar etkiler gösterdiği görülmüştür. Kateşinin, Parkinson hastalığında nöronların hasar görmesini önlemede daha etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Catechins are bioactive nutritional components abundantly found in green tea, belonging to the flavan-3-ols subclassification in the flavonoid family. This study aims to establish an in vitro Parkinson's model and investigate the cell viability, anti-inflammatory, anti-apoptotic and neuroprotective effects of catechin and epigallocatechin gallate in SK-N-AS cells and in vitro Parkinson's model cells. Materials and Methods: SK-N-AS human neuroblastoma cells were used in the study. To develop the in vitro Parkinson's model, SK-N-AS cells were exposed to 6-hydroxydopamine at concentrations of 25 µM, 50 µM and 100 µM for 24 and 48 hours. Model control was performed after ELISA analysis of dopamine and α-synuclein levels in the culture medium. Catechin and epigallocatechin gallate were applied at five different concentrations (10 µM, 50 µM, 100 µM, 150 µM and 200 µM) to SK-N-AS (control) and in vitro Parkinson's model cells for 24 and 48 hours. Cell viability was measured using the routine protocol with the 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay and trypan blue staining. Anti-inflamatuar and anti-apoptotic activities of catechin and epigallocatechin gallate were investigated by immunocytochemistry using TNF-α, IL-1β and caspase-3 antibodies. Results: After 24 hours of 6-hydroxydopamine administration at 50 μM concentration, higher αlfa-synuclein and lower dopamine levels were found in Parkinson's model cells compared to SK-N-AS cells. Cell viability was similar between SK-N-AS and in vitro Parkinson's model cells. In addition, after cell viability analyzes, both bioactive components (catechin and epigallocatechin gallate) increased the cell viability of in vitro Parkinson's model cells. Caspase-3 immunoreactivity was significantly reduced in both SK-N-AS cells and Parkinson's model cells after epigallocatechin gallate administration, while it was decreased only in Parkinson's model cells after catechin administration. In addition, IL-1β intensity weakened after catechin administration in Parkinson's model cells and after epigallocatechin gallate administration in SK-N-AS cells. TNF-α staining was similar in both cells after both administrations. Conclusions: Catechin and epigallocatechin gallate increase cell viability in Parkinson's model neuron cells. In addition, both components showed anti-apoptotic and anti-inflammatory effects. Catechin may be more effective in preventing damage to neurons in Parkinson's disease.