Tarama başlığı boyutunun ve tarama stratejisinin tam ark implant destekli protezlerde dijital ölçü doğruluğuna etkisi: İn Vitro çalışma
The effect of intraoral scanner tip size and scanning strategy on the digital impression trueness of full-arch implant-supported prostheses: An In Vitro study
  1. Tez No: 969623
  2. Yazar: ASLIHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ATİLA ERTAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tarama gövdesi, dijital ölçü, implant, ağız içi tarayıcı, Scan body, intraoral scanner, digital impression, implant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı tarama stratejisinin, tarama yolunun ve tarama başlığı boyutunun tam ark dijital implant ölçülerinin doğruluğu üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu amaçla, dört adet implant analoğu içeren tam dişsiz bir üst çene alçı ana modeli hazırlandı. Bir ağız içi tarayıcı (Medit i900) kullanılarak, iki farklı büyüklükte tarama başlığı (orta ve büyük), iki farklı tarama yolu (insisiv papilden başlayan ve damak taramasıyla başlayan) ve üç farklı tarama stratejisi (tek tarama, çift tarama ve geri dönüşlü çift tarama) ile, toplam 120 tarama verisi elde edildi (n=10). Ana model, laboratuvar tarayıcısı ile taranarak sanal referans model oluşturuldu. Ağız içi tarayıcıdan elde edilen tarama verileri, sanal referans model ile yazılım programında (GOM Inspect) hizalandı ve karekök ortalama sapma değerleri mikron (µm) cinsinden hesaplandı. Verilerin karşılaştırılmasında Kruskal–Wallis ve Friedman non-parametric testleri kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Büyük boy tarama başlığı kullanımında orta boy başlığa göre anlamlı derece daha düşük sapma değerleri elde edildi (p<0.05). Orta boy başlıkla yapılan taramalarda geri dönüşlü çift tarama stratejisinde anlamlı derecede düşük sapma değerleri saptandı (p<0.05). Tarama yolunun, ölçü doğruluğu üzerinde anlamlı bir etkisi gözlenmedi (p>0.05). Bu in vitro çalışmanın sonuçlarına göre tarama başlığı boyutu ve tarama stratejisi dijital ölçü doğruluğunu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the influence of different scanning strategy, scanning path and scanner tip size on the trueness of complete digital scans of the maxilla. A plaster master model of an edentulous maxilla with four dental implants was fabricated. Master model was scanned with an intraoral scnanner (Medit i900). A total of 120 scan datasets were obtained based on the scanner tip size (medium and large), scanning paths (starting from the incisive papilla and starting with palatal scanning), and scanning strategies (single scan, double scan, and reverse double scan) (n=10). A laboratory scanner was utilized to digitize the virtual reference model. The datasets obtained from the intraoral scanner were aligned with the virtual reference model in a software program (GOM Inspect), and the root mean square deviation (RMS) values were calculated in micrometers (µm). Kruskal–Wallis and Friedman non-parametric statistical analysis test was used to evaluate the results. The level of statistical significance was set at p<0.05. Significantly lower deviation values were obtained using the large-sized scanner tip compared to the medium-sized (p<0.05). The reverse double scanning strategy showed significantly lower deviation values for medium scanner tip (p<0.05). No significant difference was found between scanning paths (p>0.05). Based on the findings of this in vitro study, scanner tip size and scanning strategy affect the trueness of digital impressions.