İntraartiküler enjeksiyon yapılan total diz artroplastisi geçiren hastalarda Fasia İliaka Kompartman Bloğunun analjezik etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the analgesic efficacy of Fascia Iliaca Compartment Block in patients undergoing total knee arthroplasty with intra-articular injection
  1. Tez No: 969666
  2. Yazar: ZAFER GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER PEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Total Diz Artroplastisi, Kontinu Fasia İliaka Kompartman Bloğu, İntraartiküler Enjeksiyon, Total Knee Arthroplasty, Continuous Fascia Iliaca Compartment Block, Intraarticular Injection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Gün Z., İntraartiküler Enjeksiyon Yapılan Total Diz Artroplastisi Geçiren Hastalarda Fasia İliaka Kompartman Bloğunun Analjezik Etkinliğinin Değerlendirilmesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2025. Bu çalışmanın amacı; intraartiküler bupivakain, morfin, epinefrin, metilprednizolon, sefuroksim ilaç kombinasyonunun enjekte edildiği total diz artroplastisi (TDA) operasyonlarında, cerrahi sonrası ultrasonografi (USG) eşliğinde yapılan Kontinu Fasia İliaka Kompartman Bloğunun (KFİKB) postoperatif analjezik etkinlik, postoperatif kanama ve hasta memnuniyeti üzerine etkisini gözlemlemektir. Çalışmaya Ocak 2021-Haziran 2023 arasındaki intraartiküler enjeksiyonun yapıldığı TDA operasyonu geçiren toplam 60 hasta dahil edildi. Retrospektif olan çalışmada hastalar KFİKB yapılmış ve blok yapılmamış olarak 2 gruba ayrıldı. Hasta bilgilerine hastane bilgi veri sisteminden ulaşıldı. Hastalar karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmada; demografik veriler, ASA skorları, cerrahi süresi, anestezi süresi, tüketilen tramadol miktarı ve taburculuk süreleri açısından gruplar arası anlamlı farklılık olmadığı görüldü (p>0,05). Postoperatif mobil VAS değerleri (6, 8, 12. saat değerleri) ve mobil VAS ortalamaları, immobil VAS değerleri (8 ve 12. saat değerleri), postoperatif 24 saatlik kanama miktarı ve hasta memnuniyeti açısından değerlendirildiğinde gruplar arasında KFİKB grubu lehine anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Bu çalışma ile elektif TDA cerrahisi yapılacak hastalara intraartiküler enjeksiyona ek olarak USG eşliğinde yapılan KFİKB'nin postoperatif ek analjezik ihtiyacını ve postoperatif 24 saatlik kanama miktarını azalttığını gözlemledik. Postoperatif dönemde tüm hastalarda hasta kotrollü analjezi cihazı kullanılması nedeniyle postoperatif VAS değerleri genel olarak düşük bulundu. KFİKB grubunda hasta memnuniyeti kontrol grubuna göre daha yüksek görüldü. Sonuç olarak; elektif TDA cerrahisi yapılacak hastalara USG eşliğinde yapılan KFİKB'nin postoperatif ek analjezik ihtiyacını ve 24 saatlik kanama miktarını azalttığını, hasta memnuniyetini arttırdığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Gün Z., Evaluation of the Analgesic Efficacy of Fascia Iliaca Compartment Block in Patients Undergoing Total Knee Arthroplasty with Intra-Articular Injection, Kırıkkale University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Master Thesis, Kırıkkale, 2025. Postoperative Continuous Fascia Iliaca Compartment Block (CFICB) was performed under ultrasonography (USG) guidance to patients who had Total Knee Arthroplasty (TKA) operation, in which intraoperative intra-articular bupivacaine, morphine, epinephrine, methylprednisolone, cefuroxime drug combination was injected. It was aimed to observe the effects on postoperative analgesic efficacy, postoperative bleeding and patient contentment. 60 patients were included in this study. These patients underwent TKA operation with intra-articular injection between January 2021 and June 2023. The patients were divided into 2 groups as CFICB group and unblocked group. Patient information was obtained from the hospital data system. Patients were evaluated by comparison. In the comparison between groups; There was no significant difference in terms of demographic data, ASA scores, duration of surgery, duration of anesthesia, amount of tramadol consumed and discharge the hospital times (p>0.05). Postoperative mobile VAS values (6, 8, 12th hour values) and mobile VAS averages, immobile VAS values (8 and 12th hour values), postoperative 24-hour bleeding amount and patient contentment. Significant difference was found between the groups for the CFICB group (p<0.05). According to the results of this study, we observed that in addition to intra-articular injection, USG-guided CFICB in patients undergoing elective TKA surgery reduced the need for additional postoperative analgesics and the amount of postoperative 24-hour bleeding. Postoperative VAS values were found to be low in general due to the use of patient-controlled analgesia (PCA) device in all patients in the postoperative period. We compared the CFICB group with the control group, and as a result, significant difference was found patient contentment. As a result; we found that USG-guided CFICB in patients undergoing elective TKA surgery reduces the need for additional postoperative analgesics and the amount of 24-hour bleeding, and increases patient contentment.