Psödoeksfoliasyon Sendromu, Psödoeksfoliasyon Glokomu ve kontrol grubunda aterojenik plazma ve trigliserit-glikoz indekslerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of atherogenetic plasma and triglyceride-glucose indices in Pseudoexfoliation Syndrome, Pseudoexfoliation Glaucoma, and control groups
  1. Tez No: 969687
  2. Yazar: JAMIL SOFULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE VURAL ÖZEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon, glokom, aterojenik plazma indeksi, trigliserit-glikoz indeksi, Psödoeksfoliasyon sendromu, Pseudoexfoliation, glaucoma, atherogenic index of plasma, triglyceride-glucose index, Pseudoexfoliation syndrome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Psödoeksfoliasyon Sendromu (PES), Psödoeksfoliasyon Glokomu (PEG) ve Psödoeksfoliasyon (PEX) olmayan kontrol grubunda Aterojenik Plazma (AİP) ve Trigliserit-Glikoz (TyG) indekslerini değerlendirerek, bu parametrelerin PEX patofizyolojisindeki rolü ve kontrol grubuyla olan farklarını incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 105 hasta dahil edildi. PEX tanısı alan 35 hasta grup 1, PEG tanısı alan 35 hasta grup 2, PES ve PEG tanısı almayan 35 hasta grup 3 olarak değerlendirildi. Çalışmada yer alan tüm bireylerden rutin göz muayenesi sırasında alınan venöz kan örneklerinden plazma elde edilmiştir. Elde edilen plazmalarda açlık kan şekeri (AKŞ), trigliserit (TG), total kolesterol (TK), yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (HDL) ve düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (LDL) düzeyleri bakılmıştır. AİP log_10⁡〖(TG/HDL ) 〗hesabı ile elde edilmiştir. TyG indeksi Ln(Trigliserit×Glikoz/2) hesabı ile elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda istatistiki değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların 39'u (%37.1) kadın, 66'ı (%62.9) erkekti. Yaş ortalaması 71.5±8.8 (67-76) idi. Yaş ve cinsiyet yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Gruplar arasında diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık varlığına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. PEG grubunun total kolesterol ve LDL kolesterol değerleri hem PES hem de kontrol grubuna göre belirgin biçimde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca PEG grubunda HDL kolesterol düzeyleri de diğer iki gruba kıyasla daha yüksek seyretmiştir (p<0.05*). AKŞ, TG, AİP ve TyG ortalamaları açısından karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Ülkemizde sıkça görülen PES ve PEG'li olgulardaki, kardiovasküler hastalık ve diyabet ile ilişkili AİP ve TyG indekslerini, kontrol olguları ile karşılaştırdık. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edemedik.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study aimed to evaluate the Atherogenic Index of Plasma (AIP) and Triglyceride-Glucose (TyG) indices in patients with Pseudoexfoliation Syndrome (PES), Pseudoexfoliation Glaucoma (PEG), and a control group without PEX, to investigate the role of these parameters in the pathophysiology of PEX and their differences compared to the control group. Materials and Methods: The study included 105 patients. Thirty-five patients diagnosed with PES were assigned to Group 1, 35 patients diagnosed with PEG to Group 2, and 35 patients without PES or PEG to Group 3. Venous blood samples were collected from all participants during routine examinations to obtain plasma. Fasting blood glucose, triglyceride, and high-density lipoprotein cholesterol (HDL) levels were measured in the plasma samples. The Atherogenic Index of Plasma (AIP) was calculated using the formula log_10⁡〖(TG/HDL ).〗 The TyG index was calculated using the formula Ln(Triglyceride×Glucose/2). Statistical evaluations were performed based on the obtained results. Results: Of the patients participating in the study, 39 (37.1%) were female, and 66 (62.9%) were male. The mean age was 71.5 ± 8.8 (range: 67–76). There was no statistically significant difference between the groups in terms of age and gender (p > 0.05). No statistically significant differences were found between the groups regarding the presence of diabetes, hypertension, or cardiovascular disease. The PEG group had significantly higher total cholesterol and LDL cholesterol levels compared to both the PES and control groups. Additionally, HDL cholesterol levels in the PEG group were higher than those in the other two groups (p < 0.05). When compared in terms of fasting blood glucose, triglyceride (TG), AIP, and TyG indices, no statistically significant differences were detected between the groups (p > 0.05). Conclusion: We compared the AIP and TyG indices, which are associated with cardiovascular disease and diabetes, in cases with PES and PEG, commonly seen in our country, with those in control cases. No statistically significant differences were detected between the groups.