Orta Anadolu'da Erken ve Orta Demir Çağı
Early and Middle Iron Age in Central Anatolia
- Tez No: 969688
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN İLGEZDİ BERTRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu, Erken Demir Çağı, Orta Demir Çağı, Gordion, Boğazköy/Boğazkale, Kaman/Kalehöyük, AliĢar, Oluz Höyük, Çadır Höyük, Stratigrafi, Mimari, Buluntu, Central Anatolia, Early Iron Age, Middle Iron Age, Gordion, Boğazköy/Boğazkale, Kaman/Kalehöyük, AliĢar, Oluz Höyük, Çadır Höyük, Stratigraphy, Architecture, Artifacts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Orta Anadolu‟nun Erken ve Orta Demir Çağı‟nda (Erken MÖ 1200-800, Orta MÖ 800- 600) öncelikle Orta Anadolu coğrafyası açıklanarak ardından Tunç Çağı‟nın sonlanmasıyla geliĢen olaylar açıklanacaktır. Gordion, Boğazköy/Boğazkale, Kaman/Kalehöyük, AliĢar, Oluz Höyük, Çadır Höyük merkezleri üzerinden keşfi ve kazı tarihçelerinden başlanarak stratigrafileri, mimarileri ve buluntularını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu merkezler üzerinde Orta Anadolu‟da yaşanılan Erken ve Orta Demir Çağı açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the geography of Central Anatolia during the Early and Middle Iron Age of Central Anatolia (Early 1200-800 BC, Middle 800-600 BC) will first be explained, and then the events that took place with the end of the Bronze Age will be explained. It aims to examine their stratigraphy, architecture and findings, starting from the discovery and excavation history of the centers of Gordion, Boğazköy/Boğazkale, Kaman/Kalehöyük, AliĢar, Oluz Höyük, Çadır Höyük. The Early and Middle Iron Age in Central Anatolia will be explained on these centers.