Eğitim fakültesi öğrencilerinin kitap okuma alışkanlıkları ve bilişsel esneklik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between the reading habits and cognitive flexibility levels of faculty of education students
- Tez No: 969686
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, Eğitim Fakültesi öğrencileri, kitap okuma alışkanlığı, Cognitive flexibility, Faculty of Education students, book reading habits
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Nicel yaklaşımlı bu araştırmada, Eğitim Fakültesi öğrencilerinin kitap okuma alışkanlıkları ve bilişsel esneklik düzeyleri arasındaki ilişkiyi ve bu faktörlerin bazı demografik değişkenlerle ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırma, ilişkisel tarama modelli bir çalışmadır. Araştırma evrenini, 2024-2025 Akademik Yılı'nda devlet üniversitelerinin eğitim fakülteleri öğrencileri, örneklemini ise anılan evren içinden kolay örnekleme yöntemiyle seçilen öğrenciler oluşturmaktadır. Eğitim Fakültesi öğrencilerinin bilişsel esneklik düzeyini ölçmek için“Bilişsel Esneklik Envanteri”, kitap okuma alışkanlıklarını ölçmek için“Kitap Okuma Alışkanlığı Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 ile yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için basıklık ve çarpıklık analizi yapılmıştır. Bu verilerin normal dağılıma sahip olduğu görülmüş ve parametrik testlerin uygulaması yapılmıştır. Ölçümlerin 2 gruplu değişkenlere göre farklılık gösterme durumu t testi ile 3 ve daha fazla gruplara göre farklılık gösterme durumu ANOVA testi ile analiz edilmiştir. ANOVA testinde fark çıkması durumunda çoklu karşılaştırma Tukey testi ile analiz edilmiştir. Ölçek puanları arasındaki ilişki ise Pearson korelasyon testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonunda şu sonuçlar elde edilmiştir: Eğitim Fakültesi öğrencilerinin kitap okuma alışkanlıkları ve bilişsel esneklik düzeyi arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Eğitim Fakültesi öğrencilerinin kitap okuma alışkanlıkları ve bilişsel esneklik düzeyleri ile“cinsiyet, yaş, sınıf ve okunan bölüm”değişkenleri arasında anlamlı fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma sonunda kadın öğrencilerin kitap okuma alışkanlıkları erkeklere göre, erkek öğrencilerin ise bilişsel esneklik düzeyleri kadınlara göre daha yüksek bulunmuş, yaş ve sınıf düzeyinin artışıyla birlikte kitap okuma alışkanlığının da geliştiği görülmüştür. Eğitim fakültesi öğrencilerinin bölüm değişkenine göre kitap okuma alışkanlığı ve bilişsel esneklik düzeyine en fazla sahip olan bölüm öğrencilerinin Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencileri olduğu bulgularına erişilmiştir. Elde edilen bulgular, alan yazında diğer araştırmalar ile birlikte tartışılmış, ulaşılan sonuçlar doğrultusunda ise çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This quantitative study aimed to determine the relationship between the book reading habits and cognitive flexibility levels of Education Faculty students and the relationship of these factors with some demographic variables. This research is a relational screening model study. The research population consisted of students in education faculties of state universities in the 2024-2025 Academic Year, and the sample consisted of students selected from the aforementioned population using the convenience sampling method. The“Cognitive Flexibility Inventory”was used to measure the cognitive flexibility levels of Education Faculty students, and the“Book Reading Habit Attitude Scale”was used to measure their book reading habits. Data analysis was conducted using SPSS 26.0. Kurtosis and skewness analyses were conducted to determine whether the data obtained in the study had a normal distribution. These data were found to have a normal distribution, and parametric tests were applied. Differences in measurements based on variables between two groups were analyzed using the t-test, and differences across three or more groups were analyzed using the ANOVA test. In cases of differences in the ANOVA test, multiple comparisons were analyzed using the Tukey test. The relationship between scale scores was analyzed using the Pearson correlation test. The following results were obtained: A weak positive correlation was identified between the book reading habits and cognitive flexibility levels of Education Faculty students. A significant difference was examined between the book reading habits and cognitive flexibility levels of Education Faculty students and the variables of gender, age, grade, and department. The study found that female students had higher reading habits than male students, while male students had higher cognitive flexibility levels than female students. It was observed that reading habits improved with increasing age and grade. According to the department variable, Science Education students had the highest reading habits and cognitive flexibility levels among Education Faculty students. The findings were discussed alongside other studies in the literature, and various recommendations were presented based on the results.