İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Nekty 10447 numaralı şiir mecmuası (41a-84b): İnceleme-metin-MESTAP'a göre tasnif
Istanbul University Rare Books Library poetry collection numbered ty 10447 (41a-84b): Analysis-text-classification according to MESTAP
- Tez No: 969726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Şiir mecmuaları, Classical Turkish literature, Poetry magazines
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Sözlüklerde toplanıp biriktirilmiş, tertip ve tanzim edilmiş şeylerin hepsi, seçilmiş yazılardan meydana getirilen yazma kitap, şeklinde tanımlanan mecmua terim olarak; çoğu zaman müstensihi belli olmayan, farklı şair ve nâsirlerin değişik türlerdeki eserlerini ihtiva eden ya da tek bir tür etrafında şekillenen manzum, mensur veya manzum-mensur formda yazılan karışık defter anlamında kullanılmıştır. Mecmualar çeşitli ve farklı malzemelerden meydana geldikleri için dönemin tarihine, toplumuna ve kültürüne ışık tutarlar. Bugüne kadar yazılmış olan mecmuaların önemli bir kısmını şiir mecmuaları oluşturmaktadır. Çalışmamızın konusu olan İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesinde Nekty 10447 numara ile kayıtlı şiir mecmuası 84 varak olup Yusuf bin Abdullah tarafından tertip edilmiştir. Mecmuanın sahibi Hüseyin Çelebî'dir. Metnin incelediğimiz kısmında 25 şaire ait 137 ve şairi belli olmayan 20 şiir bulunmaktadır. Bu şiirler; gazel, kıt'a, mesnevî ve müfredlerden oluşmaktadır. Ayrıca eserde kısa mensur parçalar da vardır. Mecmuada 15 ve 16. yüzyılda yaşamış şairlerin şiirlerinden seçkiler yapılmıştır. En çok şiiri bulunan şair ise Bâkî'dir. Bu çalışmada mecmualar hakkında bilgi verildikten sonra İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Nekty 10447 numaralı şiir mecmuası tanıtılmış, ardından ilgili varakların transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir. Daha sonra buradaki şiirler MESTAP çalışması dâhilinde oluşturulan tabloya yerleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term journal, defined in dictionaries as a manuscript book consisting of all the things that have been collected, accumulated, arranged and arranged and selected writings, has been used in the sense of a mixed notebook containing the works of different poets and writers in different genres, often with no known scribe, or written in verse, prose or verse-prose forms shaped around a single genre. Since journals are composed of various and different materials, they shed light on the history, society and culture of the period. A significant portion of the journals written to date are poetry journals. The subject of our study, the poetry journal registered with the number Nekty 10447 in the Istanbul University Rare Works Library, consists of 84 leaves and was edited by Yusuf bin Abdullah. The owner of the journal is Hüseyin Çelebi. In the part of the text we examined, there are 137 poems by 25 poets and 20 poems whose poet is unknown. These poems consist of ghazals, stanzas, masnavis and mufrads. There are also short prose pieces in the work. The journal contains selections of poems by poets who lived in the 15th and 16th centuries. The poet with the most poems is Bâkî. In this study, after giving information about the journals, the poetry journals numbered Nekty 10447 of the Istanbul University Rare Works Library was introduced and then the transcribed text of the relevant pages was included. Later, the poems here were placed in the table created within the MESTAP study.