Kırşehir kültürünün modern nakış ve illüstrasyon tekniği ile hediyelik eşya tasarımına yansıtılması
Reflection of Kırşehir culture on software design with modern embroidery and illustration techniques
  1. Tez No: 969727
  2. Yazar: TÜLAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. HANDE KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Kültürel Değerler, El Sanatları, Hediyelik Eşya, İllüstrasyon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
Özet
Kültür bir toplumun maddi ve manevi bütün unsurlarından oluşan bir değerdir. Kültür aktarılması ve yaşatılması ise kültürel değerler ile gerçekleşir. Kültürel değerler, içinde yaşadıkları toplumların gelenek görenekleri, yaşayış biçimleri ve dini inançları ile belli bir birikimin sonucunda oluşmuşlardır. Bu şekilde oluşan kültürel değerlerin aktarımı ise büyük çoğunlukla sanatla gerçekleşmektedir. İnsanların yaşadıkları yer dışında çeşitli sebeplerle (gezi, dinlenme, eğitim, ekonomik vs.) başka yerlere ziyaretler gerçekleştirirler. Bu esnada gitmiş oldukları yerin tarihi ve kültürel zenginliklerini, gelenek ve göreneklerini yansıtan, oraya ait olan bir hediyelik eşyayı satın almak isterler. Bir yörenin tarihi ve doğal güzelliklerini, kültürel zenginliklerini anlatan, gelenek göreneklerini yansıtan, hem taşınabilir hem de hatıra olarak saklayabileceği farklı özelliklere sahip bir hediyelik ürün ise çoğunlukla el sanatları ürünleri ile yapılmaktadır. El sanatı ürünlerin el emeği ile üretilmesinin yanında, geleneksel özellikleri taşıması, işlevsel özellikte olması ve bulunduğu yörenin kültürünü yansıtması hediyelik eşya olarak tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasındadır. Bu çalışmada İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve zengin bir geçmişe sahip olan Kırşehir ilinin kültürel değerlerinden; Neşet Ertaş, müzik kültürü, Ahi Evran, ahilik kültürü, Ahi Evran Cami, Ahi Evran Türbesi, Cacabey Medresesi, Cacabey Türbesi, Kervansaray ve Kervansaray Köprüsü, Üçayak Kilisesi, Seyfe Gölü- flamingo kuşu ile birlikte Kırşehir kaman cevizi ve Kırşehir pekmezi çalışmalarda konu konu alınmıştır. Geleneksel el sanatlarında işleme tekniği ve grafik sanatında illüstrasyon tekniği kullanılarak Kırşehir kültürünün hediyelik eşya olarak tasarlanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda 13 (on üç) adet tasarım hazırlanmıştır. Bu tasarımların günümüz modern sanatı ile bütünleşmesi için illüstrasyon tekniği uygulanarak yöreye ait kültürün resimsel bir şekilde anlatımı sağlanmıştır. Geleneksel ve çağdaş yöntemlerin harmanlanması ile yapılan bu tasarımlar, yöresel kültürün tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra yerel turizme de hediyelik eşya tasarımları olarak ekonomik boyutta katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Culture is a value consisting of all the material and spiritual elements of asociety. Cultureis transferred and kept alive through cultural values. Cultural values are formed as a result of a certain accumulation with the traditions, customs, ways of life and religious beliefs of the societies in which they live. The transfer of cultural values formed in this way is mostly realised through art. Apart from the place where people live, they visit other places for various reasons (travelling, recreation, education, economic etc.). During these visits, they want to buy a souvenir that reflects the historical and cultural richness, traditions and customs of the place they have visited. A souvenir product that describes the historical and natural beauties, cultural richness of a region, reflects its traditions and customs, and has different features that can be both portable and kept as a souvenir is mostly made with hand handicraft products. Hand art products are among the most important reasons why they are preferred as souvenirs in addition to being produced by hand labour, carrying traditional features, being functional and reflecting the culture of the region. In this study Neşet Ertaş, music culture, Ahi Evran, Ahi culture, Ahi Evran Mosque, Ahi Evran Tomb, Cacabey Madrasah, Cacabey Tomb, Caravanserai and Caravanserai Bridge, Üçayak Church, Seyfe Lake - flamingo bird, Kırşehir kaman walnut and Kırşehir molasses are the subject of the studies. It is aimed to design Kırşehir culture as souvenirs by using embroidery technique in traditional handicrafts and illustration technique in graphic art. In this context, 13 (thirteen) designs were prepared. In order to integrate these designs with today's modern art, the illustration technique was applied and a pictorial expression of the culture of the region was provided. It is thought that these designs, which are made by blending traditional and contemporary methods, will contribute to local tourism as souvenir designs in the economic dimension as well as promoting the local culture and transferring it to future generations. Kırşehir, Cultural Values, Handicrafts, Souvenirs, Illustration.