Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin Türkçe öğretmenlerinin görüşleri
Turkish language teachers' views on the problems encountered in Turkish language teaching
  1. Tez No: 969733
  2. Yazar: UFUK TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR GÜLBAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Nitel araştırma, Türkçe öğretimi, Öğretim sorunları, Qualitative research, Turkish teaching, Teaching problems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda; dil eğitiminin niteliğini artırmaya yönelik tartışmalar, Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunların daha görünür hâle gelmesini sağlamıştır. Bu bağlamda; öğretmen deneyimleri, uygulamadaki aksaklıkların tespiti ve çözüm üretme sürecinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu araştırma, Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunlara ilişkin Türkçe öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymak ve bu sorunlara yönelik uygulanabilir çözüm önerileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Türkçe; öğrencilerin yalnızca dil becerilerini değil aynı zamanda düşünme, anlama, anlatma ve iletişim kurma yetkinliklerini de geliştiren temel bir ders olma özelliği taşımaktadır. Ancak bu öğretim süreci; çeşitli yapısal, pedagojik ve çevresel engeller nedeniyle istenilen düzeyde etkili yürütülememektedir. Bu bağlamda öğretmenlerin uygulama sürecinde karşılaştıkları güçlükleri tanımlamak, mevcut sorunları görünür kılmak ve öğretmen temelli çözüm yolları üretmek, Türkçe öğretiminin niteliğini artırma yönünde önemli katkılar sağlayacaktır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemiyle yürütülmüş, veriler 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nda devlet okullarında görev yapan Türkçe öğretmenlerinden toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Katılımcı öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda öğretim sürecinde karşılaşılan sorunların çok boyutlu ve karmaşık bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular; öğretmenlerin en çok zorlandığı alanların başında kalabalık sınıf mevcutları, materyal eksiklikleri, sınav merkezli öğretim anlayışı, öğrenci motivasyonunun düşüklüğü, yetersiz öğretim programı, ölçme-değerlendirme uygulamalarının sınırlılığı ve aile-okul iş birliğindeki eksiklikler olduğunu göstermektedir. Ayrıca teknolojik donanımın yetersizliği ve müfredatın öğrencilerin bireysel farklılıklarını yeterince dikkate almaması da dile getirilen diğer önemli sorunlardır. Araştırmanın sonucunda; Türkçe öğretiminin daha etkili, sürdürülebilir ve öğrenci merkezli bir yapıya kavuşabilmesi için öğretmen görüşlerine dayalı bütüncül çözüm önerilerine ihtiyaç duyulduğu ortaya konmuştur. Bu kapsamda; uygulamaya dönük politikaların geliştirilmesi, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve eğitim ortamlarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, discussions aimed at improving the quality of language education have brought the problems encountered in the teaching of Turkish into sharper focus. In this context, teachers' experiences play a critical role in identifying practical deficiencies and generating effective solutions. This study aims to identify the opinions of Turkish language teachers regarding the problems encountered in the teaching of Turkish and to develop applicable solution proposals for these problems. Turkish is a fundamental subject that not only improves students' language skills but also enhances their abilities to think, comprehend, express themselves, and communicate effectively. However, due to various structural, pedagogical, and environmental challenges, the teaching process cannot be carried out as effectively as desired. In this context, defining the difficulties experienced by teachers during instruction, making current problems visible, and generating teacher-based solutions are crucial for improving the quality of Turkish language education. The study was conducted using the case study design, one of the qualitative research methods. The data were collected from Turkish language teachers working in public schools during the 2023–2024 academic year. The data were obtained through a semi-structured interview form and analyzed using the content analysis method. Based on the teachers' statements, it was determined that the problems encountered in the teaching process are multidimensional and complex in nature. The findings revealed that teachers struggle most with overcrowded classrooms, lack of instructional materials, exam-oriented teaching approaches, low student motivation, inadequate curriculum, limitations in assessment and evaluation practices, and weak cooperation between families and schools. In addition, insufficient technological infrastructure and the curriculum's failure to adequately consider students' individual differences were also noted as significant challenges. The results of the research indicate that there is a need for holistic and teacher-driven solutions to ensure that Turkish language instruction becomes more effective, sustainable, and student-centered. In this regard, the study recommends the development of practical educational policies, enhancement of teachers' professional development, and the improvement of physical and instructional conditions in schools.