Trabzon bölgesi içme suyu arıtma tesisi çamurlarının zemin stabilizasyonunda kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of Trabzon region drinking water treatment plant sludge in soil stabilization
- Tez No: 969779
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, Kürleme, Zemin stabilizasyonu, Treatment sludge, Curing, Soil stabilization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, içme suyu arıtma tesislerinden elde edilen atık çamurların killi zeminlerin stabilizasyonunda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu kapsamda, Trabzon ilinin farklı bölgelerinde bulunan Esiroğlu (AÇ-1), Derecik (AÇ-2) ve Akçaabat (AÇ-3) içme suyu arıtma tesislerinden (İSATAÇ) temin edilen atık çamur numunelerinin fiziksel, mekanik, kimyasal ve mineralojik özellikleri belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne ait atık çamuru (AÇ-1), diğer atık çamurlara kıyasla zemin stabilizasyonu açısından daha uygun mühendislik özellikleri sergilemiştir. Bu doğrultuda, başlangıçta belirlenen %0, 5, 10, 20, 30 ve 50 atık oranları yerine, malzemelerin verimli kullanımı açısından, en uygun performansı gösteren %0, 10, 30 ve 50 katkı oranları seçilerek ileri düzey deneylere bu etkili atık oranları ile devam edilmiştir. Belirlenen atık oranlarında hazırlanan numunelere, 0, 7, 15, 30, 60 ve 360 günlük sürelerde kür uygulanmış; ayrıca donma-çözülme dayanımını değerlendirmek amacıyla 0, 1, 3, 5, 7 ve 11 çevrimlik deneyler gerçekleştirilmiştir. Bu işlemler sonrasında, numunelerin mikro yapısal değişimleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve XRF analizleri ile detaylı olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular, özellikle Esiroğlu arıtma tesisine ait atık çamurun, stabilize edilecek zeminlerin performansını iyileştirmede etkili bir katkı malzemesi olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the usability of sludge obtained from drinking water treatment plants in the stabilization of clayey soils was investigated. In this context, the physical, mechanical, chemical, and mineralogical properties of sludge samples obtained from the Esiroğlu (AÇ-1), Derecik (AÇ-2), and Akçaabat (AÇ-3) drinking water treatment plants (İSATAÇ) located in different regions of Trabzon province were determined. As a result of the conducted studies, the sludge from the Esiroğlu Drinking Water Treatment Plant (AÇ-1) exhibited more favorable engineering properties for soil stabilization compared to the other sludge samples. Accordingly, instead of the initially determined waste ratios of 0%, 5%, 10%, 20%, 30%, and 50%, the most effective waste ratios of 0%, 10%, 30%, and 50% were selected for further advanced experiments in terms of efficient material utilization. The samples prepared at the determined additive ratios were subjected to curing for periods of 0, 7, 15, 30, 60, and 360 days; additionally, tests were conducted for 0, 1, 3, 5, 7, and 11 cycles to evaluate freezethaw resistance. After these procedures, the microstructural changes in the samples were examined in detail using SEM (Scanning Electron Microscopy) and XRF analyses. The findings revealed that the sludge from the Esiroğlu treatment plant, in particular, can be considered an effective additive material in improving the performance of soils to be stabilized.