Acile başvuran ebeveynlerin akılcı ilaç kullanımı ile siberkondri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between rational drug use and cyberchondria among parents admitting to the emergency department
- Tez No: 969843
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELA VAROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akılcı İlaç Kullanımı, Ebeveyn, Siberkondri, Rational Drug Use, Parent, Cyberchondria
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET ACİLE BAŞVURAN EBEVENYLERİN AKILCI ILAÇ KULLANIMI İLE SİBERKONDRİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELEMESİ NURİ SARI Yüksek Lisans Tezi Hemşirelik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Ela VAROL 2025,74 Amaç: Bu araştırmada, acil servise başvuran ebeveynlerin siberkondri düzeyleri ile akılcı ilaç kullanımına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Araştırma, 01.12.2024 -01.04.2025 tarihleri arasında Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne başvuran 389 ebeveynle yürütülen, kesitsel ve ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Siberkondri Ciddiyet Ölçeği Kısa Formu ve Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Ebeveyn Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Örneklem büyüklüğünün belirlenmesinde GPower 3.1 istatistik programı kullanılmıştır. Örneklem hesaplamasında, %95 güven düzeyi (α = 0.05) ve %5 hata payı (d = 0.05) esas alınmıştır. Analizlerde verilerin normal dağılım özelliklerine göre uygun parametrik ve nonparametrik testler ile Pearson korelasyon analizi uygulanmış; istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmada Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Ebeveyn Tutum Ölçeği puan ortalaması 160.31±21.34, Siberkondri Ciddiyet Ölçeği puan ortalaması ise 35.17±10.17 olarak bulunmuştur. Akılcı ilaç kullanımına yönelik tutumlar ile siberkondri düzeyi arasında negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu (r=-0.271, p<0.001) belirlenmiştir Sonuç Araştırma, acile başvuran ebeveynlerin siberkondri düzeyi arttıkça akılcı ilaç kullanımına yönelik tutumlarının olumsuzlaştığını ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, eğitim, gelir, yaş ve kronik hastalık gibi demografik değişkenlerin bu tutumları anlamlı biçimde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Investigation of the Relationship Between Rational Drug Use and Cyberchondria Among Parents Admitting to the Emergency Department Nuri SARI Master's Thesis Nursing Department Thesis Advisor Assoc. Dr. Ela VAROL 2025,74 Objective: This study aims to examine the relationship between the levels of cyberchondria among parents who visit the emergency department and their attitudes toward rational drug use. Materials and Methods: The study was conducted between December 1, 2024 and April 1, 2025 with 389 parents who presented to the Pediatric Emergency Department of Ağrı Training and Research Hospital. It was designed as a cross-sectional and correlational survey model. Data were collected using the Personal Information Form, the Short Form of the Cyberchondria Severity Scale, and the Parental Attitude Scale for Rational Drug Use. The sample size was determined using the G*Power 3.1 statistical software. In the sample calculation, a 95% confidence level (α = 0.05) and a 5% margin of error (d = 0.05) were considered. Depending on the normal distribution characteristics of the data, appropriate parametric and non-parametric tests as well as Pearson correlation analysis were applied. A p-value of <0.05 was accepted as the threshold for statistical significance. Results: The mean score of the Parental Attitude Scale Toward Rational Drug Use was found to be 160.31±21.34, while the mean score of the Cyberchondria Severity Scale was 35.17±10.17. A weak negative correlation was identified between attitudes toward rational drug use and the level of cyberchondria (r=-0.271, p<0.001). Conclusion: The study revealed that as the level of cyberchondria increases among parents visiting the emergency department, their attitudes toward rational drug use become more negative. The findings also showed that demographic variables such as education, income, age, and chronic illness significantly influence these attitudes.