Türkiye'de midye (Mytilus galloprovincialis) yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik analizi
Socio-economic analysis of mussel (Mytilus galloprovincialis) farming in Türkiye
  1. Tez No: 969845
  2. Yazar: NURİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞEREF KORKMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mytilus galloprovincialis, Sosyoekonomik analiz, Sosyoekonomik özellikler, Socio-economic analysis, Socio-economic characteristies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren midye işletmelerinin 2024 yılındaki üretim verilerine dayalı olarak sosyo-ekonomik analizini yapmak için yürütülmüştür. Türkiye'deki 42 adet midye işletmesi proje kapasitelerine göre <1.000 ton (22), 1.000–1.999 ton (17) ve ≥2.000 ton (3) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. İşletmelere ilişkin teknik ve fiziksel özellikler, işletme sahiplerinin sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleri ile işletmelerin ekonomik faaliyetlerine ilişkin veriler; yapılandırılmış anket formları yardımıyla işletme sahibi ya da yöneticisi ile yapılan yüz yüze görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, işletmelerin proje kapasitelerinin 29-i3.000 ton arasında değiştiği ve bu kapasitelerinin %5,00 ila %100,00'ü arasında değişen oranlarda kullandıklarını ortaya koymuştur. İşletmelerin ürettiği midyeler ortalama 60,28 TL/kg fiyatla satılmış ve işletmeler ortalama 16,2 milyon TL brüt hasıla elde etmişlerdir Mali yapı açısından, incelenen işletmelerin toplam sermaye yatırımı 35,88 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Toplam işletme gideri 8,48 milyon TL olup, bunun 5,20 milyon TL'sini sabit giderler, 3,28 milyon TL'sini ise değişken giderler oluşturmuştur. Kârlılık, geri ödeme süresi, başa başnoktası ve fayda-masraf oranı gibi temel ekonomik göstergeler açısından değerlendirildiğinde, en iyi performans <1.000 ton/yıl kapasite grubundaki işletmeler tarafından gösterilmiştir. Net bugünkü değer, <1.000 ton/yıl için 3,91 milyon TL, ≥2.000 ton/yıl için 18,00 milyon TL pozitif NBD elde edilirken, 1.000–1.999 ton/yıl arası kapasitedeki işletmelerde -20,67 milyon TL ile negatif bir değer ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar, <1.000 ton/yıl ve ≥2.000 ton/yıl kapasiteye sahip işletmelerin ortalama olarak sermaye maliyetlerinin üzerinde kârlı çalıştıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to do the socio-economic analysis of mussel farming operating in Türkiye based on their production data in 2024. A total of 42 mussel enterprises were studied, divided into three groups according to their project capacities: <1,000 tons (22), 1,000–1,999 tons (17), and ≥2,000 tons (3). Data on the technical and physical characteristics of the farms, the socio-economic and cultural structures of the farm owners, and their financial activities were obtained through face-to-face interviews with the farm owners or managers using structured questionnaires. The findings revealed that the farms have annual production capacities ranging from 29 to 3,000 tons, and that they use this capacity at rates ranging from 5.00% to 100.00%. Mussels were sold at an average price of 60.28 TL/kg, and the total gross revenue of all the farms was approximately 16.2 million TL. In terms of financial structure, the total capital investment of the studied enterprises was calculated as 35.88 million TL. Total operating expenses were 8.48 million TL, of which fixed costs constituted 5.20 million TL and variable costs 3.28 million TL. When evaluated in terms of basic economic indicators such as profitability, payback period, break-even point, and benefit-cost ratio, the best performance was achieved by enterprises in the <1,000 tons/year capacity group. A positive NPV of 3.91 million TL was achieved for <1,000 tons/year and 18.00 million TL for ≥2,000 tons/year, while a negative value of -20.67 million TL was achieved for enterprises with capacities between 1,000 and 1,999 tons/year. These results indicate that enterprises with capacities <1,000 tons/year and ≥2,000 tons/year were, on average, operating at profits above their capital costs.