Romatoloji ve hematoloji kliniklerinde aşırı (ekstrem) hiperferritinemi nedenlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the causes of extreme hyperferritinemia in rheumatology and hematology clinics
- Tez No: 969849
- Danışmanlar: PROF. DR. DÖNDÜ ÜSKÜDAR CANSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Hematoloji, Romatoloji, Internal diseases, Hematology, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Hiperferritinemi, Etiyoloji, Romatoloji, Hematoloji, Mortalite, Hyperferritinemia, Etiology, Rheumatology, Hematology, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Ajder, M. Romatoloji ve Hematoloji Kliniklerinde Aşırı (Ekstrem) Hiperferritinemi Nedenlerinin Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Aşırı (ekstrem) hiperferritinemi, geniş bir ayırıcı tanı göz önünde bulundurularak dikkatle değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Bu çalışmada romatoloji ve hematoloji pratiğinde aşırı hiperferritinemi sıklığı ve nedenlerini araştırmak, hastaların demografik, laboratuvar, klinik özellikleri ve hasta sonlanımlarının saptanması, elde edilen verilerin mortalite üzerine etkisi ve literatür verileriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda romatoloji ve hematoloji kliniklerimizde ferritin düzeyi ≥5.000 ng/mL olan hastalar etiyolojiye yönelik olarak retrospektif olarak taranmıştır. 13 yıllık süre boyunca yapılan 43.110 ferritin tetkikinin %0,76'sında aşırı hiperferritinemi saptadık. 139 hastanın %74,8'i hematoloji, %25,2'si ise romatoloji ünitesinden idi. Hastaların %56,1'i, romatoloji olgularının %71,4'i ve hematoloji olgularının %50,9'u kadındı. Hastaların yaş ortalaması 51,69±17,12 (18-83) yıl idi. Ferritin ortanca değeri 7.768 ng/mL ve ortalama değeri 13.022±17.141 (5.017-100.000) ng/mL idi. Aşırı hiperferritinemi etiyolojisinde hastaların %42,4'ünde aşırı demir yükü, %23,0'ünde enfeksiyon, %14,4'ünde Still hastalığı görüldü. Romatoloji hastalarında Still Hastalığı (%54,3), hematoloji hastalarında aşırı demir yükü (%55,8) en sık neden idi. Birinci ayda 25(%18,0) hasta 15,84±9,05 (0-30) gün sonra öldü. Aşırı hiperferritinemisi olan romatoloji hastalarının birinci ayda mortaliteyi tahmin etmek için ferritin kesme noktası değerini >34.311 ng/mL olarak bulduk [(%100 sensitivite ve %96,77 spesifite (p:<0,0001, AUC:0,976)]. Sonuç olarak, romatoloji ve hematoloji pratiğinde aşırı (ekstrem) hiperferritinemi ile karşılaşmak mümkündür. Romatoloji hastalarında Still hastalığı, hematoloji hastalarında aşırı demir yükü en sık nedenler olsa da enfeksiyonlar, Makrofaj aktivasyon sendromu (MAS) ve kronik böbrek hastalığı da akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Ajder, M. Evaluation of the Causes of Extreme Hyperferritinemia in Rheumatology and Hematology Clinics. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Specialization Thesis in Medicine, Eskişehir, 2025. Extreme hyperferritinemia is a condition that must be carefully evaluated, considering a broad differential diagnosis. This study aimed to investigate the frequency and causes of extreme hyperferritinemia in rheumatology and hematology practice, to determine the demographic, laboratory, clinical characteristics and outcomes of the patients, and to evaluate the impact of the obtained data on mortality by comparing it with the existing literature. In our study, patients followed in the rheumatology and hematology clinics with ferritin levels ≥5,000 ng/mL were retrospectively reviewed for etiology. Over a 13-year period, extreme hyperferritinemia was detected in 0.76% of the 43,110 ferritin tests performed. Of the 139 patients, 74.8% were from the hematology unit, and 25.2% were from the rheumatology unit. Of all patients, 56.1% were female; this rate was 71.4% among rheumatology cases and 50.9% among hematology cases. The mean age of the patients was 51.69±17.12 (18–83) years. The median ferritin level was 7,768 ng/mL, and the mean was 13,022±17,141 (5,017–100,000) ng/mL. Regarding the etiology of extreme hyperferritinemia, 42.4% of patients had iron overload, 23.0% had infections, and 14.4% had Still's disease. The most common cause among rheumatology patients was Still's disease (54.3%), while the most common cause among hematology patients was iron overload (55.8%). By the end of the first month, 25 (18.0%) patients had died, with a mean time to death of 15.84±9.05 (0–30) days. We identified a ferritin cutoff value of >34,311 ng/mL for predicting 1-month mortality in rheumatology patients with extreme hyperferritinemia [%100 sensitivity and %96,77 specificity (p<0.0001, AUC: 0.976)]. In conclusion, encountering extreme hyperferritinemia in both rheumatology and hematology practice is possible. Although Still's disease is the most common cause in rheumatology patients and iron overload in hematology patients, infections, Macrophage activation syndrome (MAS), and chronic kidney disease should also be considered as potential causes.