İlkokulda vatanseverlik değerinin öğretimi
Teaching the value of patriotism in primary school
- Tez No: 969863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER YARAR KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler, Değerler eğitimi, Vatanseverlik, İlkokullar, Values, Values education, Patriotic, Primary schools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ilkokul 4. sınıf matematik dersinde etkinlik temelli yaklaşımla yapılandırılmış vatanseverlik değer eğitiminin, öğrencilerin hem bu değeri kazanma süreçlerine hem de derse karşı tutumlarına olan etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nicel ve nitel veriler birlikte değerlendirilmiş; ön test-son test uygulamaları ile öğrencilerin tutum puanlarındaki değişim istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma gurubunu Bayburt ilinin merkez ilçesinde bulunan bir devlet ilkokulunun dördüncü sınıfında öğrenim görmekte olan 11 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama sonucunda, öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarında anlamlı bir artış gözlemlenmiş; özellikle psikolojik kaçınma ve önyargı gibi alt boyutlarda olumlu gelişmeler tespit edilmiştir. Ayrıca, etkinliklerde yer verilen temalar yoluyla öğrencilerin vatanseverlik değerine karşı farkındalıklarının arttığı görülmüştür. Öğrenciler, günlük yaşamla ilişkilendirilmiş ve değer odaklı içeriklerle zenginleştirilmiş etkinlikler sayesinde hem matematiksel düşünme becerilerini hem de toplumsal duyarlılıklarını geliştirmiştir. Bu doğrultuda değer temelli etkinliklerin, hem akademik başarıyı hem de duyuşsal gelişimi destekleyen etkili bir öğretim aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of patriotism value education, structured through an activity-based approach in the 4th grade elementary school mathematics course, on students' acquisition of this value as well as their attitudes towards the course. Both quantitative and qualitative metodu ere employed in the research; pre-test and post-test applications were conducted, and the changes in students' attitude scores were analyzed statistically. As a result of the implementation, a significant increase was observed in students' attitudes towards the mathematics course, with positive developments noted particularly in sub-dimensions such as psychological avoidance and prejudice. Furthermore, it was found that students' awareness of the concept of patriotism increased through themes included in the activities. By means of activities enriched with value-focused content related to daily life, students developed both their mathematical thinking skills and social sensitivity. Accordingly, it was concluded that value-based activities are effective teaching tools that support both academic achievement and affective development.