Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Çocuk ve Erişkin Acil Servislerine 2019-2023 yılları arasında başvuran 18 yaş altı intihar girişimi olgularının adli tıbbi Açıdan Değerlendirilmesi
Medicolegal evaluation of suicide attempt cases under the age of 18 who applied to the Pediatric and Adult Emergency Departments of Karadeniz Technical University Farabi Hospital Emergency Department between 2019-2023
- Tez No: 969878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN SEÇKİN KIRCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, Forensic medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
1. Giriş ve Amaç: İntihar olgusu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Geleceğimizin neferleri çocuk ve ergenlerde, beynin değişen yapısı, sosyal ve ailesel dinamikler, problem çözme yeteneklerinin gelişmemiş olması ve tecrübe yetersizliği intihar davranışlarını erişkinlerden farklı kılmakta ve özel bir inceleme alanı oluşturmaktadır. Çalışmamızda; acil servise başvuran çocuk ve ergen intihar girişimi olgularının adli tıbbi yönden değerlendirerek genç intiharlarının toplum açısından önemini vurgulamak, intihar düşüncesini ortaya çıkartan, sürdüren ve intihar davranışını tetikleyen nedenleri değerlendirmek, klinik ve medikal süreci incelemek, düzenlenen adli raporları değerlendirmek, eksiklik ve yanlışlıkları saptamak, bu konu hakkındaki farkındalığı arttırmak amaçlanmıştır. 2. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın yapısı kesitsel tanımlayıcı bir çalışma niteliğinde olup Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Çocuk ve Erişkin Acil Servislerine 2019-2023 yıllarında başvuru yapmış 18 yaş altı intihar girişimi olgularının dosyaları, elektronik ortamda geriye dönük olarak incelenerek yapılmıştır. 3. Bulgular: İntihar girişimi nedeni ile başvuran olguların yaşları 11-17 arasında değişmekle birlikte yaş ortalamasının 15,23±1,38 olduğu, olguların %81,3'nün (n=139) kadın, %18,7'sinin (n=32) erkek cinsiyette olduğu görülmüştür. Olguların %11,1'inde (n=19) kronik fiziksel hastalık öyküsü, %70,8'inde (n=121) psikiyatrik hastalık tanısı var olmakla birlikte en sık eşlik eden psikiyatrik hastalık depresif bozukluktur. Aile çatışması en sık girişim sebebi olarak tespit edilmiş olup en sık girişim yolu ise farmakolojik fazla ilaç alımı olarak saptanmıştır. 4. Sonuç: Birçok yaralanma ve sekele yol açabilecek olası intihar girişimleri ve ölümle sonuçlanmış intiharlar için en önemli öngörücülerden biri olan gerçekleştirilmiş intihar girişimleri çocuk ve ergen yaş grubunda önemli bir adli vaka yükünü oluşturmaktadır. Bu sebeple her intihar girişimi sonrası sürecin titizlikle yönetilmesini sağlayacak bir ulusal eylem planı oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
1. Introduction and Objectives: Suicide is a critical public health issue worldwide and in our country. Suicidal behavior in children and adolescents differs from adults due to developmental and psychosocial factors, requiring a specific approach. This study examines suicide attempts in this age group from a forensic medical perspective, aiming to identify underlying causes, evaluate clinical and forensic procedures, and highlight areas for improvement and awareness. 2. Materials and Methods: This study is designed as a cross-sectional descriptive research. It was conducted by retrospectively reviewing the medical records of suicide attempt cases involving individuals under the age of 18 who presented to the Pediatric and Adult Emergency Departments of Karadeniz Technical University Farabi Hospital between 2019 and 2023. Data were collected electronically through hospital records. 3. Results: The ages of the cases who presented with a suicide attempt ranged from 11 to 17 years, with a mean age of 15.23 ± 1.38 years. Of the total cases, 81.3% (n = 139) were female and 18.7% (n = 32) were male. A history of chronic physical illness was identified in 11.1% (n = 19) of the cases, while 70.8% (n = 121) had a diagnosed psychiatric disorder, the most common being depressive disorder. Family conflict was the most frequently reported reason for the suicide attempt, and the most common method was drug overdose (pharmacological ingestion). 4. Conclusion: Suicide attempts, which are among the most important predictors of possible future attempts and completed suicides, often lead to various injuries and long-term consequences. In children and adolescents, they represent a significant burden for forensic investigations. Therefore, a national action plan should be developed to ensure the careful management of the process following each suicide attempt.