Deneysel meme kanseri modelinde demir kullanımının immunolojik etkileri
Immunologic effects ıf iron utilization in an experimental breast cancer model
- Tez No: 969893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH AKKAPULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Demir, Fareler, Hayvan deneyleri, Meme hastalıkları, Meme neoplazmları, Neoplazmlar, Neoplazmlar-deneysel, Iron, Mice, Animal experimentation, Breast diseases, Breast neoplasms, Neoplasms, Neoplasms-experimental
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Demir metabolizmasının kanser gelişiminde hem hücresel işlevler için temel bir besin maddesi hem de tümör büyümesi ve bağışıklık kaçışı için potansiyel bir katalizör görevi görmekte olduğu bilinmektedir. Demir replasman tedavilerinin tümörogenez ve tümör progresyonunda klinik sonuçları etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; deneysel meme kanseri modelinde, ortotopik meme kanseri gelişiminin erken ve geç dönemlerinde farklı demir karboksimaltoz dozu uygulama süresinin immünolojik ve histopatolojik etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışma kapsamında; 33 adet Balb/c türü dişi farede, Balb/c kökenli 4T1 meme kanseri hücre hattı ile ortotopik meme kanseri modeli oluşturularak farklı doz uygulama süreleri ile demir karboksimaltoz uygulaması yapılmıştır. Tümör gelişiminin erken ve geç dönemlerinde demir karboksimaltoz uygulamasının primer tümör, akciğer, dalak ve karaciğer dokularına infiltre olan miyeloid hücrelerin dağılımı ve fonksiyonel analizleri yapılmıştır. Primer tümör, akciğer, dalak, karaciğer dokularında histopatolojik değerlendirme ile değişimler incelenerek analizleri yapılmıştır. Tümör boyutlarında geometrik büyüme paterninde gruplar arası değişim gözlenmezken, tümör ağırlığında ise farklı doz demir uygulaması ile negatif ilişki içerisinde olduğu gösterilmiştir. Tümör dokularındaki histopatolojik incelemede deneyin erken döneminde demir uygulaması yapılan gruplarda mitoz ve nekroz oranlarında azalma olduğu gösterilmiştir. Akciğer dokularında metastaz varlığının histopatolojik incelenmesinde deneyin sadece erken döneminde demir uygulaması yapılan grupta akciğer metastaz yükünün artmış olduğu gösterilmiştir. Tümör ve akciğer dokularında immün parametrelerde anlamlı değişim saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Iron metabolism is known to play a dual role in cancer development, acting both as an essential nutrient for cellular functions and as a potential catalyst for tumor growth and immune evasion. It is hypothesized that iron replacement therapies may influence clinical outcomes in tumorigenesis and tumor progression. The aim of this study is to investigate the immunological and histopathological effects of varying durations of iron carboxymaltose administration at different stages of orthotopic breast cancer development in an experimental model. In this study, an orthotopic breast cancer model was established in 33 female Balb/c mice using the 4T1 breast cancer cell line derived from the same strain. Iron carboxymaltose was administered at different durations and doses. In both the early and late stages of tumor development, the distribution and functional analysis of myeloid cells infiltrating the primary tumor, lungs, spleen, and liver tissues were evaluated. Histopathological assessments were performed on the primary tumor, lung, spleen, and liver tissues to analyze tissue- level changes. The results showed no significant differences in the geometric growth patern of tumor volumes between groups; however, a negative correlation was observed between tumor weight and the administered dose of iron. Histopathological examination of tumor tissues revealed decreased mitotic activity and necrosis in groups that received early iron treatment. In the lungs, histopathological analysis demonstrated an increased metastatic burden exclusively in the group treated with iron during the early phase of the experiment. No significant changes were detected in immune parameters within the tumor and lung tissues.