Ailevi Akdeniz Ateşi hastalarında tıbbi genetik inceleme ve cerrahi ilişkisi
Medical genetic examination and surgery relationship in patients with Familial Mediterranean Fever
  1. Tez No: 969894
  2. Yazar: İBRAHİM ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YAVUZ, DR. LEYLİ ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi akdeniz ateşi, Ateş, Genel cerrahi, Familial mediterranean fever, Fever, General surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
FMF, tekrarlayan ateş ve serozit (örneğin peritonit, plörit, perikardit, sinovit) veya erizipel benzeri eritem ataklarıyla karakterize kalıtsal bir otoinflamatuar hastalıktır. MEFV ( Akdeniz Ateşi ) genindeki mutasyonlarla ilişkilidir. Bu çalışmada Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) hastalarında genetik mutasyonlar ve bu mutasyonların karın ağrısı ile acile başvuran hastalardaki BT bulgusu ve cerrahi geçmişlerine etkilerini araştırdık.Bu sayede FMF hastalarında erken tıbbi genetik tarama/tanı ile acil hastane başvurularının ve cerrahinin azalacağını göstermeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean fever (FMF) is a chronic autoinflammatory disease characterized by recurrent fever and serous inflammation attacks. Familial Mediterranean fever (FMF), recurrent fever and serositis (for example, peritonitis, pleurisy, pericarditis, synovitis) or erysipelas-like erythema attacks are characterized. MEFV ( Mediterranean fever ) is associated with mutations in the gene. In this study, we investigated genetic mutations in Familial Mediterranean Fever (FMF) patients and the effects of these mutations on BT symptoms and surgical outcomes in patients presenting to the emergency department with abdominal pain. In this way, we aimed to show that early medical genetic screening/diagnosis in FMF patients can reduce emergency hospital admissions and surgery.