Endometrial kanser hastalarında yeni 2023 FIGO evreleme sisteminin prognostik hassasiyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of the prognostic accuracy of the new 2023 FIGO staging system in patients with endometrial cancer
- Tez No: 969902
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYUP ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, 2023 FIGO evrelemesi, prognostik hassasiyet, moleküler sınıflama, sağkalım analizi, Endometrial cancer, 2023 FIGO staging, prognostic accuracy, molecular classification, survival analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kliniğimizde endometrium kanseri nedeniyle tedavi alan hastaların evrelerinin 2009 FIGO ve 2023 FIGO evreleme sistemleri ile tekrar belirlenerek, 2023 FIGO evreleme sisteminin prognostik hassasiyetini değerlendirmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışması, Akdeniz Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde endometrium kanseri tanısı ile tedavi ve takip edilen, Ocak 2014 ve Aralık 2023 yılları arasında başvuran hastaların incelenmesini içermektedir. Hastalar önce 2009 FIGO evreleme sistemine göre evrelendirilmiştir, ardından aynı veriler kullanılarak 2023 FIGO evreleme kriterlerine göre yeniden evrelendirme yapılmıştır. Hastaların demografik, klinik, patolojik ve moleküler verileri toplanmış ve sağkalım sonuçları analiz edilmiştir. Genel sağkalım (OS) ve hastalıksız sağkalım (DFS) oranları Kaplan-Meier yöntemi ile hesaplanmıştır ve gruplar arası farklılıklar log-rank testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 2023 FIGO evreleme sistemi kullanıldığında, özellikle erken evre hastalık gruplarında anlamlı oranda evre değişimi tespit edilmiştir. Güncel sistemin histolojik alt tipi değerlendirmesi, LVSI varlığı, lenf nodu metastaz boyutu ve moleküler sınıflama gibi parametreleri içermesi, 2009 FIGO evreleme sistemine kıyasla daha yüksek prognostik ayrım gücü sağlamıştır. 2023 FIGO evreleme kriterlerine göre yukarı evrelendirilen hastalarda OS ve DFS oranlarının anlamlı olarak daha düşük olduğu bulunmuştur. (p<0.05). Sonuçlar: Güncellenmiş 2023 FIGO evreleme sistemi, moleküler ve histopatolojik parametreleri entegre ederek 2009 FIGO sınıflamasına kıyasla daha yüksek prognostik doğruluk sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to restage patients treated for endometrial cancer in our clinic using both the 2009 and 2023 FIGO systems and to evaluate the prognostic accuracy of the 2023 FIGO classification. Materials and Methods: This retrospective cohort study evaluated patients diagnosed, treated, and followed for endometrial cancer at the Department of Obstetrics and Gynecology, Akdeniz University, between January 2014 and December 2023. Patients were first staged according to the 2009 FIGO system, and then restaged using the 2023 FIGO criteria with the same data. Demographic, clinical, pathological, and molecular data were collected, and survival outcomes analyzed. Overall survival (OS) and disease-free survival (DFS) rates were calculated using the Kaplan–Meier method, and intergroup differences assessed with the log-rank test. Results: When the 2023 FIGO staging system was applied, a significant stage migration was observed, especially in the early-stage disease groups. The inclusion of parameters such as histological subtype assessment, presence of lymphovascular space invasion (LVSI), size of lymph node metastasis, and molecular classification in the updated system provided a higher prognostic discrimination compared to the 2009 FIGO staging system. Patients upstaged according to the 2023 FIGO criteria had significantly lower OS and DFS rates (p < 0.05). Conclusion: The updated 2023 FIGO staging system provides higher prognostic accuracy compared to the 2009 FIGO classification by integrating molecular and histopathological parameters.