Seröz endometrium kanserli olgularda tedavi sürecinin klinik sonuçlara etkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the impact of treatment process on clinical outcomes in uterine papillary serous carcinoma
  1. Tez No: 844975
  2. Yazar: ŞEFKAT İLAYDA TUNCAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Seröz endometrium kanseri, sağ kalım, cerrahi evreleme, Serous endometrial cancer, survival, surgical staging
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Endometrium kanseri tüm dünyadaki kadın kanserleri arasında en sık görülen altıncı kanserdir. Seröz endometrium kanseri sıklık açısından endometrioid histolojik alt tipten sonra ikinci olarak gelmektedir ve endometrium kanseri vakalarının %10'unu oluşturmaktadır. En önemli özelliği ise endometrium kanseri ilişkili ölümlerin %40'ından seröz alt tipin sorumlu olmasıdır. Çalışmamızda merkezimizde takip edilen seröz endometrium kanserli hastaların klinik sonuçlarındaki değişiklikleri; evrelerine, cerrahi özelliklerine, patolojik özelliklerine ve tedavi stratejilerine göre tanımlamak amaçlanmıştır. Çalışmamıza Haziran 2001 ile Kasım 2022 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji Kliniğinde tedavi edilen 118 endometrial seröz karsinomlu hasta dahil edilip retrospektif olarak incelenmiştir. Hasta grubumuzun ortalama yaşı 66,1'dir (66,1±8,24) ve tüm hastalar cerrahi olarak yönetilmiş olup %78'i cerrahi olarak tam evrelenmiştir. Ortalama takip süremiz 30 ay (6-219) olarak saptanmıştır. 5 yıllık genel sağ kalım oranı %45,5'tir. Çalışmamızda özellikle ileri evrelerde (evre III veya IV) yapılan lenfadenektominin (p=0,04) genel sağ kalıma anlamlı katkı sağladığı, yapılan rutin omentektominin ise herhangi bir katkı sağlamadığı gösterilmiştir. Yapılan çok değişkenli Cox analizlerine göre yaş ≥60 (HR=3,52 [%95 CI: 1,17–10,57], p=0,25), yüksek serum CA 125 düzeyleri (HR=2,07 [%95 CI: 1–4,3], p=0,04) ve FIGO 2023'e göre evre III veya IV hastalığa (HR=1,18 [%95 CI: 1,06–1,31], p=0,002) sahip olmanın genel sağ kalım açısından bağımsız prognostik faktörler olduğu belirlenmiştir. Yeni FIGO 2023 evrelemesinin eskisiyle karşılaştırılması sonucunda seröz endometrium kanserli hastaların erken evrede olanlarının evrelerinin yükseldiği tespit edilmiştir. Sağ kalımı anlamlı etkileyen faktörler olarak saptanan lenfovasküler alan invazyonu ve servikal tutulumun yeni evreleme sisteminde seröz endometrial kanserli hastalar için evre belirlenmesinde kullanılmaması dikkat çekmiştir. Bununla birlikte, ROC analizinde her iki evrelemenin performansının benzer olduğunu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Endometrial cancer is the sixth most common cancer among women worldwide. Serous endometrial cancer ranks second in frequency after the endometrioid histological subtype and accounts for 10% of all endometrial cancer cases. The most important feature is that the serous subtype is responsible for 40% of endometrial cancer related deaths. Our study aims to define changes in clinical outcomes of patients with serous endometrial cancer who have been under our care; based on their stages, surgical characteristics, pathological features and treatment strategies. We conducted a retrospective examination of 118 patients with endometrial serous carcinoma who were treated at Hacettepe University Gynecological Oncology Clinic between June 2001 and November 2022. The mean age of our group was 66,1 years (8,24). All patients underwent surgical management, with 78% receiving complete surgical staging. The median follow-up period was 30 months (1,6-219). The 5-year overall survival was 45,5%. Our study demonstrated that lymphadenectomy (p = 0.04), especially in advanced stages (stage III or IV), significantly contributed to overall survival, while routine omentectomy did not provide any additional benefit. According to multivariate Cox analyses, age ≥60 years (HR=3.52 [95% CI: 1.17–10.57], p=0.25), high serum CA 125 levels (HR=2.07 [95% CI: 1–4.3], p=0.04), and having stage III or IV disease according to FIGO 2023 (HR=1.18 [95% CI: 1.06–1.31], p=0.002) were identified as independent prognostic factors for overall survival. When comparing the new FIGO 2023 staging system with the old one it was noted that patients with serous endometrium cancer at stage I increased to stage II. It is worth mentioning that lymphovascular space invasion and cervical involvement, which significantly affect survival, are not utilized in determining the stage of patients with serous endometrial cancer in the new staging system. However, in the ROC analysis, we observed that the performances of both stagings were similar.