Eskişehir ilinde aşılara bakış açısı ve aşı karşıtlığının değerlendirilmesi
Evaluation of vaccination perspectives and anti-vaccination opposition in Eskişehir province
  1. Tez No: 969913
  2. Yazar: HÜSEYİN GEZİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılama, aşı karşıtlığı, aşı reddi, aşı tereddüdü, rutin dışı aşılama, Vaccination, vaccine opposition, vaccine refusal, vaccine hesitancy, non-routine vaccinations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Gezici H. Eskişehir İlinde Aşılara Bakış Açısı ve Aşı Karşıtlığının Değerlendirilmesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Bu çalışmayla bireylerin aşılara bakış açısını, aşı karşıtlığı ve aşı tereddüdünün hangi nedenlerden kaynaklandığını bulmayı amaçladık. Kesitsel tipteki çalışmaya 755 katılımcı dahil edilmiştir. Sosyodemografik veriler, Aşı karşıtlığı ölçeği kısa formu ve anket uygulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS versiyon 23.0 programı yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda yaş, cinsiyet, medeni hal, çocuk sahibi olma, çocuk sayısı, kronik hastalık, sosyal medya kullanma, çocuklarda aşı sonrası yan etki gelişen ve gelişmeyen, kendisine aşı yaptırdıktan sonra yan etki gelişen ve gelişmeyen katılımcıların aşı karşıtlığı ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Gebe kadınların gebe olmayan kadınlara, öğrenim düzeyi yüksek lisans olanların diğer öğrenim düzeyi gruplarına, geliri giderinden fazla olan katılımcıların diğer gelir düzeyi gruplarına, il merkezinde ve ilçe merkezinde yaşayanların köy ve kasabada yaşayanlara, sigara kullanmayanların sigara kullananlara, 18 yaşından sonra aşı yaptıranların aşı yaptırmayanlara, Covid 19 aşısı yaptıranların yaptırmayanlara, aşıların Türkiye'de üretilmesi durumunda aşı tercihlerinin nasıl etkileneceği sorusuna,“aşının yerli ya da yabancı olması tercihi etkilemez”cevabı veren katılımcıların, diğer katılımcılara, aşı konusunda uzman hekim, aile hekimi görüşünü dikkate alan katılımcıların uzman hekim ve aile hekimi görüşünü dikkate almayanlara, aşı konusunda televizyon, internet, sosyal medya görüşünü dikkate almayanların alanlara kıyasla aşı karşıtlığı ölçeği puanı daha düşüktür. Ayrıca anne ve babaların çocuklarına takvim dışı aşı yaptırma oranları ve katılımcıların gelir düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Fakat katılımcılarda öğrenim düzeyi arttıkça takvim dışı aşı yaptırma oranı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gezici H. An Evaluation of Attitudes Toward Vaccination and Vaccine Opposition in Eskişehir Province. Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Medical Residency Thesis, Eskişehir, 2025. This study aims to investigate individuals' perspectives on vaccination and to identify the underlying reasons for vaccine opposition and hesitancy. This cross sectional study included 755 participants. Participants were administered short forms of the Vaccine Opposition Scale along with a structured questionnaire and Sociodemographic data form. Statistical analyses were conducted using SPSS version 23.0. No statistically significant differences were found in the vaccine opposition scale scores based on age, gender, marital status, parental status, number of children, presence of chronic illness, social media use, or whether the participant or their children experienced side effects following vaccination. However, vaccine opposition scores were significantly higher among pregnant women compared to non-pregnant women; participants with a postgraduate education compared to those in other education groups; those whose income exceeded their expenditures compared to other income groups; individuals residing in city or district centers compared to those living in villages or small towns; non-smokers compared to smokers; those who received vaccines after the age of 18 compared to those who did not; and those who received the COVID-19 vaccine compared to those who did not. Participants who stated that the origin of the vaccine (domestic or foreign) would not affect their preferences, those who considered the opinions of specialists and family physicians, and those who did not rely on television, internet, or social media for vaccine-related information had significantly lower vaccine opposition scores than their counterparts. There was no statistically significant correlation between participants' income levels and the rate of having their children receive non-routine vaccines. In contrast, the rate of receiving non-routine vaccines was shown to be increased with higher levels of education.