Malign pulmoner tromboemboli olgularında hastanede yatarken gelişen komplikasyonlar
Complications developing during hospitalization in cases of malignant pulmonary thromboembolism
  1. Tez No: 969915
  2. Yazar: MESUT AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner Tromboemboli, Malignite, Komplikasyonlar, Kanser İlişkili Tromboz, Pulmonary Thromboembolism, Malignancy, Complications, Cancer-Associated Thrombosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
MALİGN PULMONER TROMBOEMBOLİ OLGULARINDA HASTANEDE YATARKEN GELİŞEN KOMPLİKASYONLAR Amaç: Pulmoner tromboembolizm (PTE) artan insidans ve azalan mortalite oranı ile birlikte günümüzde kardiyovasküler mortalitenin sık görülen bir nedenidir. Ayaktan tedavi önerileri olmasına karşın halen VTE hastalarının büyük oranı en az altı gün yatarak tedavi edilmektedir. Kanser varlığı, sPESI skorlamasına göre yüksek risk teşkil ettiği için bu hastaların ayaktan tedavi edilmeleri literatüre göre önerilmemektedir. Ancak klinik pratikte önemli bir grup hastada yatış süresince herhangi bir komplikasyon gözlenmemekte ve dolayısıyla yatış sırasında komplikasyon gelişmeyen bu olguların ayaktan tedavi edilebilirliği öngörülmektedir Materyal ve Metod: Çalışma, 2019–2023 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları kliniğine başvuran ve pulmoner tromboembolizm teşhisi alan hastalar arasından malignitesi olan 250 hastanın retrospektif analizini içermektedir. Hastaların demografik bilgileri kaydedilmiş, takip süresince klinik ve laboratuvar verileri yanında sPESI ve Hestia skorları, komplikasyon gelişimi değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda en sık görülen kanser türü akciğer kanseri olmuştur ve ortalama sPESI skoru 1,6±0,9 ve Hestia skoru 1,2±1,4 olarak hesaplanmıştır. Semptomatik hastalarda her iki skor da anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Hastaların %13,6'sında ölüm dahil en az bir komplikasyon gelişmiş ve en sık gözlenen komplikasyonlar kanama ve ağrı olurken hiçbir hastada re-emboli gözlenmemiştir. sPESI skoru sadece malignite sebebiyle 1 olan hastalarda, sPESI skoru 1'den büyük olan hastalara göre ölüm dahil tüm komplikasyonlar, istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha az gözlendiği görüldü. Sonuç: Malign pulmoner tromboemboli olgularında başvuruda semptom durumu, klinik skorlar ve metastaz varlığı komplikasyon gelişimiyle yakından ilişkili bulundu. Bu bulgular, malign PTE hastalarının daha yakından izlenmesi, bireyselleştirilmiş tedavi planlarının yapılması ve olası komplikasyonların önceden öngörülmesi açısından önem taşımaktadır. Özellikle sPESI skoru sadece malignite sebebiyle 1 olan ve asemptomatik başvuran hastaların komplikasyon oranlarının anlamlı derecede az saptanması sebebiyle bu gruptaki hastaların ayaktan da takip edilebileceği hakkında bilgi vermektedir. Ancak çalışmamızda bulunmayan diğer komplikasyonlar açısından değerlendirilmek üzere daha fazla vaka sayılı randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPLICATIONS DEVELOPING DURING HOSPITALIZATION IN CASES OF MALIGNANT PULMONARY THROMBOEMBOLISM Objective: Pulmonary thromboembolism (PTE), with its increasing incidence and decreasing mortality rate, is currently one of the most common causes of cardiovascular mortality. Although outpatient treatment is recommended in certain cases, the majority of venous thromboembolism (VTE) patients are still treated in hospital for at least six days. The presence of cancer constitutes a high risk according to the simplified Pulmonary Embolism Severity Index (sPESI) score; therefore, outpatient management of these patients is generally not recommended in the literature. However, in clinical practice, a significant proportion of such patients do not experience any complications during hospitalization, suggesting that those without in-hospital complications might be eligible for outpatient treatment. Materials and Methods: This study retrospectively analyzed 250 patients with a diagnosis of PTE and concomitant malignancy who were admitted to the Department of Pulmonology at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Farabi Hospital between 2019 and 2023. Demographic data, clinical and laboratory findings during follow-up, as well as sPESI and Hestia scores, were recorded, and the development of complications was evaluated. Results: Lung cancer was the most frequently observed malignancy. The mean sPESI score was 1.6 ± 0.9, and the mean Hestia score was 1.2 ± 1.4. Both scores were significantly higher in symptomatic patients. At least one complication, including death, occurred in 13.6% of patients; the most common complications were bleeding and pain, while no cases of re-embolism were observed. Among patients whose sPESI score was 1 solely due to malignancy, the incidence of all complications, including death, was significantly lower than in those with sPESI scores greater than 1. Conclusion: In malignant PTE cases, the presence of symptoms at presentation, clinical scores, and metastasis were found to be closely associated with complication development. These findings underscore the importance of close monitoring, individualized treatment planning, and early prediction of potential complications in malignant PTE patients. Notably, patients who presented asymptomatically and had an sPESI score of 1 solely due to malignancy exhibited significantly lower complication rates, indicating that this subgroup may be eligible for outpatient management. However, further large-scale randomized controlled trials are needed to evaluate other complications not observed in our study.