Sivas ili 1. basamak hekimlerinin HPV enfeksiyonu ve HPV aşısı hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge levels and attitudes of primary care physicians in Sivas province about HPV infection and HPV vaccine
  1. Tez No: 969916
  2. Yazar: ERDEM ÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, HPV, Serviks neoplazmı, Family practice, Cervix neoplasm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Human papillomavirus (HPV) enfeksiyonu dünyada en sık cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Serviks kanserinin en önemli risk faktörü HPV enfeksiyonudur. HPV enfeksiyonuna karşı geliştirilmiş aşılar mevcuttur. Ancak HPV aşıları ülkemizde ulusal aşılama programında değildir ayrıca ücreti sigorta tarafından ödenmemektedir. Bu sebeple HPV aşılarının kullanılması büyük oranda hekimlerin yönlendirmesine bağlıdır. Koruyucu sağlık hizmetleri birinci basamak hekimlerinin esas görevidir. Biz de bu çalışmamızda Sivas ilindeki birinci basamak hekimlerinin HPV enfeksiyonu ve HPV aşıları hakkındaki bilgi ve tutumlarını değerlendirmeyi amaçladık. Kesitsel tanımlayıcı tipte olan bu çalışmaya Sivas il ve ilçelerinde 34'ü sözleşmeli aile hekimliği uzmanlığı (SAHU) asistanları olmak üzere 278 birinci basamak hekimi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda 42 araştırma görevlisi toplamda 320 birinci basamak hekimi dahil edildi. Veriler; 10 sorudan oluşan demografik bilgi sorularını, 10 sorudan oluşan HPV ve HPV enfeksiyonu ile ilgili soruları, 10 sorudan oluşan HPV aşıları ile ilgili soruları ve 7 sorudan oluşan tutum sorularını içeren toplam 37 soruluk bir anket formu ile toplanmıştır. Anketler hekimlere 01.08.2024 – 30.09.2024 tarihleri arasında yüz yüze ve çevrimiçi anket formu ile uygulanmıştır. Çalışmamız 200'ü erkek (%66.4) ve 101'i kadın (%33.6) olmak üzere 301 hekim ile tamamlandı. Hekimlerin yaş ortalaması 38.6 ±10.9 yaş ve yaş ortancası 36 yaş idi. Çalışmamızda hekimlerin HPV aşısını önerme oranı %68.8'dir. HPV aşısı öneren hekimlerin en çok önerdiği aşı %66.7 oranı ile dokuz valanlı aşıdır. HPV ve HPV aşıları ile ilgili hizmet içi eğitim alan hekimlerin eğitim almayan hekimlere göre anlamlı bir şekilde daha yüksek oranda HPV aşılarını önerdikleri tespit edilmiştir (p=0.016). HPV aşısı önermeyen hekimlerin önermeme sebepleri arasında HPV aşısının rutin aşılama programında olmaması (%52.1), HPV aşılarının hasta talebi olmadıkça akla gelmemesi (%44.7) ve HPV aşıları hakkında fikir beyan etmek için yeterli bilgiye sahip olmamak (%42.6) en önemli sebeplerdir. En az oranda doğru cevap verilen soru HPV aşısı aşılama şeması ile ilgiliydi ve hekimlerin sadece %21.3'ü doğru cevapladı. Ayrıca hekimlerin %75.4'ü HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması konusunda olumlu görüşe sahiptir. Hekimlerin düzenli hizmet içi eğitim almalarının sağlanması bilgi düzeyini ve HPV aşısını önerme oranlarını artıracaktır. Ayrıca HPV aşısının ulusal aşılama programına alınması için ilgili kuruluşların faaliyetlerini hızlandırmaları önerilir. Yaptığımız bu anket çalışması ile HPV ve HPV aşıları hakkında hekimlerin farkındalığını artırdığımızı düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Human papillomavirus (HPV) infection is the most common sexually transmitted disease in the world. The most important risk factor for cervical cancer is HPV infection. There are vaccines developed against HPV infection. However, HPV vaccines are not in the national vaccination program in our country; moreover, their cost is not covered by insurance. For this reason, the use of HPV vaccines primarily depends on physicians' guidance. Preventive health services are the core responsibility of primary care physicians. In this study, we aimed to evaluate the knowledge and attitudes of primary care physicians in the province of Sivas regarding HPV infection and HPV vaccines. This cross-sectional descriptive study included 278 primary care physicians from Sivas province and its districts, 34 of whom were contracted family medicine residency assistants (SAHU), and 42 research assistants from the Department of Family Medicine at Sivas Cumhuriyet University, resulting in a total of 320 primary care physicians. Data were collected using a 37-question questionnaire form including 10 demographic questions, 10 questions about HPV and HPV infection, 10 questions about HPV vaccines, and 7 questions about attitudes. The questionnaire was administrated to physicians between August 1 and September 30, 2024, using both face-to-face interviews and an online questionnaire form. Our study was completed with a total of 301 physicians, of whom 200 were male (%66.4) and 101 were female (%33.6). The mean age of physicians was 38.6 ± 10.9 and the median age was 36. In our study, the rate of physicians recommending HPV vaccine was %68.8. The most commonly recommended vaccine among physicians who recommend HPV vaccine was the 9–valent HPV vaccine with a rate of %66.7. It was found that physicians who received in-service training on HPV and HPV vaccines recommended HPV vaccinations at a significantly higher rate than those who did not receive training. The most important reasons for not recommending HPV vaccination were the absence of HPV vaccination in the national vaccination program (%52.1), the fact that HPV vaccines are not considered unless requested by a patient (%44.7) and not having sufficient information to express and informed opinion (%42.6). The question with the least correct response was related to HPV vaccination schedule, and only %21.3 of the physicians answered it correctly. Additionally, %75.4 of the physicians reported a positive opinion about including the HPV vaccine in the national vaccination program. Ensuring that physicians regularly receive in-service training is likely to increase their level of knowledge and the rate of recommending HPV vaccine. Furthermore, it is recommended that relevant institutions expedite their efforts to include the HPV vaccine in the national vaccination program. Through this survey study, we believe that we have contributed to raising physicians' awareness regarding HPV and HPV vaccines.