Tiroidektomi geçirmiş hastalarda tiroid kanseri ve tiroid otoantikor ilişkisi: 2015-2023 yılları arasında tanı alan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Relationship between thyroid cancer and thyroidautoantibodies in patients who had had had hadthyroidectomy: Retrospective evaluation of patientsdiagnosed between 2015-2023
- Tez No: 969929
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid Antikorları, Tiroid Kanseri, Anti-Tiroid Peroksidaz Antikoru, Anti-Tiroglobulin Antikoru, Papiller Tiroid Kanseri, Konjenital hipotiroidizm, Thyroid Antibodies, Thyroid Cancer, Anti-Thyroid Peroxidase Antibody, Anti-Thyroglobulin Antibody, Papillary Thyroid Cancer, Congenital hypothyroidism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
TİROİDEKTOMİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA TİROİD KANSERİ VE TİROİD OTOANTİKOR İLİŞKİSİ: 2015-2023 YILLARI ARASINDA TANI ALAN HASTALARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Tiroidektomi geçirmiş hastalarda tiroid kanseri ve tiroid otoantikor ilişkisi açıklanarak erken tanıda ve prognozda hastalık marker ilişkisini açıklamak Gereç ve Yöntem: 2015-2023 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi poliklinik ve yataklı servislerinde takip edilerek tiroidektomi uygulanan toplam 1418 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, tanı anındaki laboratuvar verileri ve klinik özellikleri, seçilen tanı ve tedavi yöntemleri retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Bu retrospektif çalışmada, 2015-2023 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nde tiroidektomi uygulanan 1418 hastanın %70,9'u (n=1005) malign, %29,1'i (n=416) benign patolojiye sahipti. Malign vakalar arasında papiller karsinom en sık görülen tür (%68,4) iken, benign patolojilerde folliküler nodüler hastalık (%18,5) ve Hashimoto tiroiditi (%6,3) öne çıkmıştır. Tiroid Stimülan İmmunglobulin (TSI) pozitifliği %48,8, TSH Reseptör Antikor (TRab) %11,5, anti-Tiroglobulin (anti-Tg) %14,3 ve Anti-Tiroid Peroksidaz Antikoru(anti TPO) %23,3 oranında tespit edilmiştir. Papiller karsinom tanısı konulan ve varyant analizi yapılan 771 hastada, en sık görülen varyantlar klasik (%45,9), folliküler (%27,9), onkositik (%11,7) ve mikst (%11,4) varyantları olarak belirlenmiştir. Klasik varyantlarda lenf nodu metastazı %16,4, uzak metastaz %12,6 oranında saptanırken, folliküler varyantlarda bu oranlar sırasıyla %1 ve %1, onkositik varyantlarda %1,4 ve %2,6, mikst varyantlarda ise %4,1 ve %1,4 olarak bulunmuştur.Otoimmünitesi pozitif olan hastaların(TSI, TRAb, Anti-Tg, Anti-TPO herhangi birinin pozitifliği) %66.2'si (n=215) malign hastalığa sahipti. Bu hastaların %64'ü (n=208) papiller karsinom, %1.2'si (n=4) medüller karsinomdu. Hastaların %33.8'i (n=110) benign hastalığa sahipti. Bu hastaların %15.1'i (n=49) kronik lenfositik tiroidit-hashimoto tiroiditi, %14.2'si (n=46) folliküler nodüler hastalık-nodüler kolloidal guatr idi. Otoimmünitesi negatif hastaların %72.3'ü (n=790) malign idi ve otoimmünitesi pozitif hastalarda malign tanılar istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha azdı. Sonuç: Malign patolojisi olan hastaların preoperatif anti-Tg (%17,1) ve anti TPO (%26,5) pozitiflik oranları, hashimoto tiroiditi hariç benign patolojisi olanlara göre daha yüksektir (p=0,002 ve p=0,013). Postoperatif anti-Tg (%12,4 vs. %7,0) ve anti-TPO (%14,2 vs. %10,8) pozitiflik oranları arasında ise bir fark bulunmamıştır (p=0,055 ve p=0,491). Bu bulgular, malign patolojilerde preoperatif otoantikor pozitifliğinin daha belirgin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RELATIONSHIP BETWEEN THYROID CANCER AND THYROID AUTOANTIBODIES IN PATIENTS WHO HAD HAD HAD HAD THYROIDECTOMY: RETROSPECTIVE EVALUATION OF PATIENTS DIAGNOSED BETWEEN 2015-2023 Objective:To explain the relationship between thyroid cancer and thyroid autoantibodies in patients who have undergone thyroidectomy, and to explain the disease marker relationship in early diagnosis and prognosis Materials and Methods:A total of 1418 patients who were followed up and underwent thyroidectomy in Karadeniz Technical University Farabi Hospital outpatient clinics and inpatient services between 2015 and 2023 were retrospectively examined. The demographic characteristics of the patients, laboratory data and clinical features at the time of diagnosis, and the selected diagnosis and treatment methods were examined retrospectively. Findings:In this retrospective study, 70.9% (n=1005) of 1418 patients who underwent thyroidectomy at Karadeniz Technical University Farabi Hospital between 2015 and 2023 had malignant pathology and 29.1% (n=416) had benign pathology. Among malignant cases, papillary carcinoma was the most common type (68.4%), while follicular nodular disease (18.5%) and Hashimoto's thyroiditis (6.3%) came to the fore in benign pathologies. TSI positivity was detected in 48.8%, TRAb in 11.5%, anti-Tg in 14.3% and anti-TPO in 23.3%. In 771 patients diagnosed with papillary carcinoma and variant analysis performed, the most common variants were determined as classical (45.9%), follicular (27.9%), oncocytic (11.7%) and miksted (11.4%) variants. While lymph node metastasis was detected in 16.4% and distant metastasis in 12.6% in classical variants, these rates were found to be 1% and 1%, respectively, in follicular variants, 1.4% and 2.6% in oncocytic variants, and 4.1% and 1.4% in miksted variants.Among patients with positive autoimmunity (positive for any of TSI, TRAb, Anti-Tg, Anti-TPO), 66.2% (n=215) had malignant disease. Of these patients, 64% (n=208) had papillary carcinoma, and 1.2% (n=4) had medullary carcinoma. 33.8% (n=110) of these patients had benign disease. Among them, 15.1% (n=49) had chronic lymphocytic thyroiditis-Hashimoto's thyroiditis, and 14.2% (n=46) had follicular nodular disease-nodular colloid goiter. 72.3% of patients with negative autoimmunity (n=790) were malignant, and malignancy diagnoses were statistically significantly lower in patients with positive autoimmunity. Results:Preoperative anti-Tg (17.1%) and anti-TPO (26.5%) positivity rates of patients with malignant pathology are higher than those with benign pathology, except Hashimoto's thyroiditis (p=0.002 and p=0.013). There was no difference between postoperative anti-Tg (12.4% vs. 7.0%) and anti-TPO (14.2% vs. 10.8%) positivity rates (p=0.055 and p=0.491). These findings show that preoperative autoantibody positivity is more prominent in malignant pathologies.