Türkiye'deki anestezi doktorlarının uyanık entübasyon konusundaki bilgi ve deneyimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and experience of anesthesiologists inturkey regarding awake intubation
- Tez No: 969928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ANKAY YILBAŞ, ÖĞR. GÖR. ÖZGE ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Uyanık trakeal entübasyon, öz-yeterlik, anestezi eğitimi, Awake tracheal intubation, self-efficacy, anesthesia education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Uyanık trakeal entübasyon (UTE), zor havayolu öngörülen hastaların yönetiminde altın standarttır. Ancak gözlemsel çalışmalar, bu tekniğin önerilenden çok daha az sıklıkta kullanıldığını ve bunun artmış morbidite ile mortalite riskine yol açtığını göstermektedir. Bu çalışmada, Türkiye'deki anestezi doktorlarının UTE konusundaki bilgi, deneyim, öz-yeterlik düzeyleri, ve bu uygulamayı kısıtlayan faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 2024 yılında Türkiye genelinde görev yapan anesteziyoloji ve reanimasyon hekimleri arasında yürütülen prospektif, gözlemsel bir anket çalışmasıdır. Çalışmaya katılan toplam 400 hekimin %75,8'i araştırma görevlisi, %22'si uzman doktor ve %2,3'ü öğretim üyesi olup %66,5'i Üniversite Hastanelerinde görev yapmaktaydı. Hekimlerin %46,8'i UTE hakkında teorik eğitim almışken, %36,6'sı pratik eğitim, %29,8'i gözetmen eşliğinde hasta üzerinde eğitim ve %23,4'ü simülasyon veya maket eğitimi almıştı. Katılımcıların yalnızca %13'ü kendi başına UTE yapabilme becerisine sahip olduğunu belirtmişti. Bu becerinin düşük olmasının başlıca nedenleri pratik eğitim eksikliği (%83,0), fiberoptik kullanım becerisi eksikliği (%72,1), zor havayolu deneyimsizliği (%68,1) ve teorik bilgi eksikliği (%47,7) olarak bildirildi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizi, araştırma görevlisi olmanın (OR: 11,886; p<0,001) UTE yapabilme becerisi konusunda düşük öz-yeterlik için en önemli bağımsız risk faktörü olduğunu gösterdi. Uyanık entübasyon uygulayan hekimlerin çoğunluğu (%61,5) oturur pozisyon- anterior yaklaşımı tercih etmiş, en sık kullanılan sedasyon ajanları deksmedetomidin (%69,2) ve midazolam (%59,6) olmuştur. Lokal anestezide en yaygın yöntem topikal lidokain (%96,2) iken, en sık komplikasyonlar burun kanaması (%76,9) ve oral kanama (%38,5) idi. Çalışmamız, Türkiye'deki anestezi doktorları arasında, özellikle de araştırma görevlileri ve genç hekimler arasında, UTE konusunda ciddi bir bilgi, deneyim ve öz-güven eksikliği olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum, ekipman varlığına rağmen kılavuzlarda altın standart olan bir yöntemin yeterince uygulanmadığını göstermektedir. Anestezi uzmanlık eğitiminde yapılandırılmış, simülasyon ve manken destekli pratik eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve bu becerinin kazanılmasına yönelik fırsatların artırılması, zor havayolu yönetiminde hasta güvenliğini artırmak için kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Awake tracheal intubation (ATI) is considered the gold standard for managing patients with anticipated difficult airways. However, observational studies have shown that this technique is used far less frequently than recommended, leading to increased morbidity and mortality risks. This study aimed to assess the knowledge, experience, self-efficacy levels, and limiting factors regarding ATI among anesthesiologists in Turkey. It was designed as a prospective observational survey conducted in 2024 among anesthesiology and reanimation physicians across Turkey. Of the 400 participants, 75.8% were residents, 22% were specialists, and 2.3% were faculty members, with 66.5% working in university hospitals. While 46.8% of physicians had received theoretical training on ATI, only 36.6% had practical training, 29.8% had supervised patient training, and 23.4% had received simulation or mannequin-based training. Only 13% reported having the ability to perform ATI independently. The main reasons for this low competency were lack of practical training (83.0%), inadequate fiberoptic skills (72.1%), insufficient experience with difficult airway cases (68.1%), and lack of theoretical knowledge (47.7%). Multivariate logistic regression analysis revealed that being a resident (OR: 11.886; p<0.001) was the most significant independent risk factor for low self-efficacy in performing ATI. Among physicians who performed ATI, the majority (61.5%) preferred the sitting position with an anterior approach, and the most commonly used sedative agents were dexmedetomidine (69.2%) and midazolam (59.6%). The most frequently used local anesthetic was topical lidocaine (96.2%), and the most common complications were nasal bleeding (76.9%) and oral bleeding (38.5%). Our study highlights a significant deficiency in knowledge, experience, and confidence regarding ATI among anesthesiologists in Turkey, particularly among residents and junior physicians. This suggests that despite equipment availability, the gold standard technique is underutilized. Expanding structured, simulation- and mannequin-based practical training programs within anesthesia residency curricula and increasing opportunities to acquire this skill are critical to enhancing patient safety in difficult airway management.