Kurkumin içeren sonofotodinamik nanomalzeme geliştirilmesi
Development of sonophotodynamic nanomaterial containing curcumin
  1. Tez No: 969930
  2. Yazar: OMAR MOHAMMAD YAHIA MOHAMMAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Biyoteknoloji, Biyokimya, Molecular Medicine, Biotechnology, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotodinamik tedavi, Kurkumin, Nanokompozitler, Photodynamic therapy, Curcumin, Nanocomposites
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Fotodinamik terapi (FDT) ve sonodinamik terapi (SDT) gibi tedavilerin etkinliği sınırlı kalabilmektedir. Tedavi etkinliğini arttırmak maksadıyla sonofotodinamik terapi (SFDT) gibi kombine tedaviler önerilmiştir. Bu çalışmada kurkumin içeren, fotodinamik, sonodinamik ve sonofotodinamik özellik gösterebilecek hibrit bir nanokompozit tasarlanmıştır. Kurkumin anti-inflamatuar, pro-apoptotik ve anti-metastatik özellikleriyle doğrudan antitümör etkiler sunmakla birlikte biyoyararlanımı düşük olduğundan etkisi zayıf kalabilmektedir. Geliştirilen nanokompozit malzeme metal içermeyen organik yapısı, yüksek foto kararlılığı ve biyouyumluluğu sayesinde hem ışık hem de ultrases ile ayrı ayrı veya eşzamanlı olarak uyarılabilmekte ve böylece FDT, SDT ve SFDT etkinliği göstermektedir. Nitekim, in vitro ortamda yapılan testler nanokompozitin FDT ile %50, SDT ile %30 oranında hücre ölümü sağlanırken, SFDT ile bu oran %70'e ulaşmış ve SFDT'nin tek başına FDT ve SDT'ye kıyasla daha etkili olduğu kanıtlanmıştır. Sonuç olarak, elde edilen nanokompozit, FDT, SDT ve SFDT bir arada sunan; suda çözünebilen, çok işlevli bir tedavi platformu olarak hassas onkoloji uygulamalarında yüksek potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
Photodynamic therapy (FDT) and sonodynamic therapy (SDT) often exhibit limited therapeutic efficacy. To enhance treatment outcomes, combined strategies such as sonophotodynamic therapy (SFDT) have been proposed. In the present study, a curcumin-loaded hybrid nanocomposite with potential photodynamic, sonodynamic, and sonophotodynamic properties was designed. Curcumin exhibits direct antitumor effects due to its anti-inflammatory, pro-apoptotic, and anti-metastatic activities; however, its low bioavailability limits its therapeutic impact. The developed nanocomposite, characterized by a metal-free organic structure, high photostability, and biocompatibility, can be activated by light and ultrasound individually or simultaneously, thereby demonstrating FDT, SDT, and SFDT efficacy. In vitro experiments revealed that the nanocomposite induced 50% cell death under FDT, 30% under SDT, and 70% under SFDT, confirming that SFDT alone is more effective than FDT or SDT. Overall, the synthesized nanocomposite represents a water-soluble, multifunctional therapeutic platform with high potential for precision oncology applications, offering combined FDT, SDT, and SFDT treatment modalities.