Duygusal zekâ becerileri geliştirme eğitiminin hemşirelerin yakınlık korkusu ile bakım davranışları üzerine etkisi
The effect of emotional intelligence skills development training on nurses' fear of intimacy and care behaviors
  1. Tez No: 969942
  2. Yazar: DEMET DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERDİYE ŞENDİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Davranışları, Duygusal Zekâ, Hemşirelik, Yakınlık Korkusu, Caring Behaviors, Emotional Intelligence, Fear of Intimacy, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, duygusal zekâ becerileri geliştirme eğitiminin hemşirelerin yakınlık korkusu ile bakım davranışları üzerine etkisini değerlendirmek amacı ile ön test-son test tasarımlı randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma; bir sağlık uygulama merkezi bünyesindeki nöroloji ve ortopedi hastanesinde, çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 198 hemşire ile yürütüldü. Araştırma verileri“Hemşire Bilgi Formu”,“Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği”,“Yakınlık Korkusu Ölçeği”,“Bakım Davranışları-24 Ölçeği”ile toplandı. Araştırma verilerinin analizinde uygun istatistiksel yöntemler kullanıldı. Bulgular: Araştırmada araştırmacı tarafından hazırlanan eğitim içerikleri eşliğinde eğitim alan girişim grubunun, eğitim almayan kontrol grubuna göre duygusal zekâ becerileri puan ortalamalarının daha yüksek, yakınlık korkusu düzeylerinin daha düşük, bakım davranışlarının ise anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (p < 0,05). Sonuç: Duygusal zekâ becerilerini geliştirme eğitiminin yakınlık korkusunun azaltılması ve bakım davranışlarının geliştirilmesinde etkili bir yöntem olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted as a randomized controlled study with a pre-test-post-test design to evaluate the effects of Emotional Intelligence skills development t raining on nurses' fear of intimacy and caring behaviors. Materials and Methods: The study was conducted with 198 nurses who met the inclusion criteria of a neurology and orthopedic hospital within a health practice center. The study data were collected using the“Nurse Information Form”,“Revised Schutte Emotional Intelligence Scale”,“Fear of Intımacy Scale”and“Care Behaviors-24 Scale”. Appropriate statistical methods were used in the analysis of the study data. Results: In the study, it was determined that the intervention group, which received training with the training content prepared by the researcher, had higher mean Emotional Intelligence skills scores, lower levels of fear of intimacy and significantly higher care behaviors than the control group, which did not receive training (p < 0,05). Conclusion: It has been determined that training in developing Emotional Intelligence characteristics is an effective method in reducing fear of intimacy and improving caregiving processes.