Choice architecture in organizations: Experimental insights into nudge characteristics and environmental decision-making
Organizasyonlarda seçim mimarisi: Nudge özellikleri ve çevresel karar verme üzerine deneysel bir araştırma
  1. Tez No: 969943
  2. Yazar: MERVEGÜL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Sürdürülebilirlik, Çevresel Karar Alma, Nudge Teorisi, Nudge Özellikleri, Corporate Social Responsibility, Sustainability, Environmental Decision-Making, Nudge Theory, Nudge Characteristics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir dönüşümün zorunlu hale geldiği bir dünyada, çevresel hedeflere ulaşmak yalnızca kurumların belirlediği stratejilere değil, aynı zamanda çalışanların bu hedefleri uygulamaya dönüştürebilmesine de bağlıdır. Bu tez, davranışsal müdahalelerin, özellikle dürtülerin, nudge, kurum içi çevresel karar alma süreçlerini nasıl destekleyebileceğini araştırmaktadır. Çalışmada, davranış bilimleri ve kurumsal sosyal sorumluluk literatürlerinden yararlanarak, dürtülerin iki temel özelliği olan şeffaflık ve tekrar sıklığı üzerine odaklanılmaktadır. 228 işletme lisans öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen 2x2 betimsel deneysel tasarım yoluyla, bu tasarım özelliklerinin işyeri bağlamında sürdürülebilir tercihlere verilen desteği nasıl etkilediği incelenmiştir. Davranışsal sonuçların yanı sıra, algılanan özgürlük tehdidi ve öfke gibi psikolojik mekanizmaların olası aracı rolü de araştırılmıştır. Bulgular, nudge uygulamalarının çevresel karar alma davranışını anlamlı şekilde artırdığını ortaya koymakla birlikte, şeffaflık ve tekrar sıklığı değişkenlerinin bireysel farklılıklar kontrol altına alındığında anlamlı bir etki yaratmadığını göstermektedir. Bunun yerine, çevreye duyarlı tutumlar sürdürülebilir tercihler üzerinde en güçlü belirleyici olarak öne çıkmıştır. Bu durum, davranışsal müdahalelerin yalnızca nudge tasarımına değil, hedef kitlenin özelliklerine göre uyarlanmasının önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, davranışsal tasarımın duygusal ve bağlamsal dinamiklerini öne çıkararak, kurumların sürdürülebilir davranışları hem etik hem de etkili yollarla teşvik etmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In a world that demands sustainable transformation, achieving environmental goals depends not just on how organizations set strategies but on how employees put those goals into practice. This thesis explores how behavioral interventions, particularly nudges, can bridge this gap by supporting environmental decision-making within organizational contexts. Drawing from behavioral science and corporate social responsibility literature, the study focuses on two key features of nudges: transparency and frequency. Through a 2x2 between-subjects vignette experiment involving 228 business undergraduates, the research investigates how these design attributes influence support for sustainable choices in the workplace. In addition to behavioral outcomes, it investigates the psychological mechanisms of perceived threat to freedom and anger as potential mediators. The findings reveal that while nudges significantly increased environmental decision-making, neither transparency nor frequency produced significant effects when individual differences were controlled. Instead, pro-environmental attitudes were the strongest predictor of sustainable choices, suggesting that personal values matter more than how nudges are framed or repeated. This highlights the importance of tailoring behavioral interventions to audience characteristics rather than relying solely on structural adjustments to the nudge itself. By highlighting the emotional and contextual dynamics of behavioral design, this study contributes to both theoretical and practical understanding of how organizations can foster sustainable behavior ethically and effectively.