Sakarya il genelinde aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin tükenmişlik düzeyi ve ilişkili faktörler
Burnout level and related factors among family physicians working in family health centers in Sakarya province
- Tez No: 969950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Sakarya, tükenmişlik, Burnout, family medicine, Sakarya, Family practice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: 2010 yılında tüm ülke genelinde aile hekimliği uygulamasına geçilmiş olup günümüze kadar bu uygulamadan bir çok revizyon yapılmıştır. Bu revizyonlar kimi zaman sistem içerisinde çalışan aile hekimlerinin günlük pratiğini ve çalışma hayatını olumlu etkilese de bir kısım uygulamalar beraberinde çeşitli zorluklar getirmiştir. Her meslek grubunda olduğu gibi hekimlikte de tükenmişlik görülebilmektedir. Özellikle birinci basamak hekimleri yaklaşım modeli itibariyle buna daha yatkın olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı da, Sakarya ilindeki aile hekimlerinin tükenmişlik seviyeleri ve tükenmişlik durumlarına etki eden faktörleri tespit etmek ve bu probleme bölgesel anlamda ışık tutmaktır. YÖNTEM: Çalışmamız 1 Nisan 2025 ile 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda yapılmıştır. Veri toplama aşamasında tarafımızca hazırlanan anket formları aile hekimlerine teslim edilmiş, bir hafta sonra kendilerinden teslim alınmıştır. Hazırladığımız anket formu üç bölümden oluşur. Birinci bölüm Ek-2 formu olup katılımcının sosyodemografik verilerin alındığı, ikinci bölüm Ek-3 formu olup katılımcının tükenmişlik durumuyla ilişkili olduğu düşünülen faktörlerin sorgulandığı ve üçüncü bölümde Maslach Tükenmişlik Ölçeği'nin bulunduğu ve tükenmişliğin ölçüldüğü bölümdür. Anketler aracılığı ile toplanan veriler SPSS programı kullanılarak istatistiksel değerlendirilmesi yapılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya Sakarya da aile hekimi olarak görev yapan 346 kişiden 219 (%63.29)'unun katılımı sağlandı. Katılımcıların büyük çoğunluğu duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve kişisel başarı alt ölçeklerinde orta ve yüksek derecede tükenmişlik puanları aldı. Temel demografik verilerden yaş ile kişisel başarı arasında pozitif yönlü zayıf korelasyon, aile hekimi olarak çalıştıkları yıl ile duygusal tükenmişlik durumu arasında pozitif yönlü zayıf korelasyon bulunmuştur. SONUÇ: Çalışma, aile hekimlerinin tükenmişlik düzeylerinin ekonomik, psikososyal ve çalışma koşullarına bağlı faktörlerden etkilendiğini göstermiştir. Gelir yetersizliği, yüksek iş yükü, şiddet ve mobbing gibi olumsuz etmenler tükenmişliği artırmaktadır. Ayrıca, performans kriterleri ve takdir eksikliği hekimlerin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bulgular, tükenmişliği azaltmaya yönelik çok boyutlu ve kapsamlı müdahalelerin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Burnout level and related factors among famıly physıcıans workıng ın famıly health centers ın Sakarya provınce INTRODUCTION AND AIM: In 2010, the nationwide implementation of the family medicine system was initiated, and since then, numerous revisions and modifications have been introduced. While certain amendments have contributed positively to the daily clinical practice and working conditions of family physicians within the system, some changes have concurrently introduced various challenges. The objective of this study is to assess the level of burnout and associated factors among family physicians working in family health centers across the province of Sakarya and to provide a region-specific contribution to the understanding of this issue. MATERIALS AND METHODS: Our study was conducted between April 1, 2025, and May 31, 2025, at the Department of Family Medicine, Faculty of Medicine, Sakarya University. During the data collection phase, questionnaire forms prepared by our research team were distributed to family physicians and collected one week later. The data obtained from the questionnaires were statistically analyzed using the SPSS software program. RESULTS: A total of 219 out of 346 family physicians (63.29%) working in Sakarya participated in the study. The majority of the participants obtained moderate to high levels of burnout scores in the sub-dimensions of emotional exhaustion, depersonalization, and personal accomplishment. CONCLUSION: The study demonstrated that the burnout levels of family physicians are influenced by factors related to economic conditions, psychosocial dynamics, and working environments. Adverse factors such as insufficient income, heavy workload, exposure to violence, and workplace mobbing were found to increase burnout. Additionally, performance-based evaluation criteria and a lack of recognition negatively affected physicians' motivation. These findings highlight the necessity for multidimensional and comprehensive interventions aimed at reducing burnout among family physicians.