Mide kanseri cerrahisi geçiren hastalarda subkostal transversus abdominis plan blok ile eksternal oblik interkostal plan bloklarının postoperatif analjezik etkinliğinin karşılaştırması
Comparison of postoperative analgesic efficacy of subcostal transversus abdominis plane block and external oblique intercostal plane block in patients undergoing gastric cancer surgery
  1. Tez No: 969951
  2. Yazar: USON MAMASALIEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÜLGEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: mide kanseri, gastrektomi, postoperatif ağrı, rejyonel blok, subkostal transversus abdominis plan blok, eksternal oblik interkostal plan blok, hasta kontrollü analjezi, opioid tüketimi, gastric cancer, gastrectomy, postoperative pain, regional block, subcostal transversus abdominis plane block, external oblique intercostal plane block, patient-controlled analgesia, opioid consumption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
MİDE KANSERİ CERRAHİSİ GEÇİREN HASTALARDA SUBKOSTAL TRANSVERSUS ABDOMİNİS PLAN BLOK İLE EKSTERNAL OBLİK İNTERKOSTAL PLAN BLOKLARININ POSTOPERATİF ANALJEZİK ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRMASI ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı mide kanseri nedeniyle açık gastrektomi cerrahisi geçiren hastalara uygulanan subkostal transversus abdominis plan bloğu (SK) ile eksternal oblik interkostal plan bloklarının (EO) postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Materyal ve metod: Çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ameliyathanelerinde mide kanseri cerrahisi geçiren 60 hastada yapılmıştır. Her iki gruptaki hastalara rutin Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) standartlarına uygun olarak Elektrokardiyogram (EKG), kan basıncı, Periferik Oksijen Saturasyonu (SpO2) monitörizasyonu tamamlandıktan sonra genel anestezi uygulanmıştır. Hastalara genel anestezi indüksyonu sonrası cerrahiden önce rastgele gruplara ayrılarak SK veya EO blokları yapılmıştır. Postoperatif ağrı kontrolü her iki grupta da hasta kontrollü analjezi ile sağlanmıştır. Hastaların postoperatif 0. saatteki ağrıları ayılma ünitesinde, postoperatif 2., 6., 12., ve 24. saatlerdeki ağrıları genel cerrahi servisinde değerlendirilmiştir. Aynı zamanlarda hastaların kullandıkları analjezik miktarları, ağrı değerlendirme skorları, bulantı kusma insidansları ve hastanede kalış süreleri de değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki grup arasında yaş ortalaması, cerrahi süre, hastanede kalış süresi ve intraoperatif remifentanil tüketiminde anlamlı bir fark gözlenmedi (p >0.05). Hasta Kontrollü Analjezi (HKA) talep sayıları EO grubunda 12. ve 24. saatlerde istatiksel olarak daha düşük bulundu (p<0.05). Morfin tüketimi gruplar arasında benzerdi (p >0.05). VAS (Görsel Analog Skalası) skorları ve ek analjezi ihtiyacı yönünden de gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p >0.05). Postoperatif bulantı-kusma (POBK) ve antiemetik ihtiyacı açısından da gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p >0.05). Sonuç: Açık mide cerrahisi geçiren hastalarda SK bloğu ve EO bloklarının postoperatif analjezik etkinliği benzer bulunmuştur
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF POSTOPERATIVE ANALGESIC EFFICACY OF SUBCOSTAL TRANSVERSUS ABDOMINIS PLANE BLOCK AND EXTERNAL OBLIQUE INTERCOSTAL PLANE BLOCK IN PATIENTS UNDERGOING GASTRIC CANCER SURGERY ABSTRACT Objective: The aim of this study was to compare the postoperative analgesic efficacy of subcostal transversus abdominis plane (SСTAP) block and external oblique intercostal plane (EOIP) block in patients undergoing open gastrectomy for gastric cancer. Materials and Methods: The study was conducted on 60 patients undergoing gastric cancer surgery in the General Surgery Operating Rooms of Erciyes University Faculty of Medicine Hospital. Standard ASA (American Society of Anesthesiologists) monitoring (ECG (Electrocardiography), blood pressure, and SpO₂ (Peripheral Capillary Oxygen Saturation) was completed for all patients in both groups, followed by induction of general anesthesia. After induction and before surgical incision, patients were randomly assigned to receive either the SСTAP or EOIP block. Postoperative pain control in both groups was managed using patient-controlled analgesia (PCA). Pain scores were assessed in the post-anesthesia care unit at hour 0, and at the 2nd, 6th, 12th, and 24th postoperative hours in the general surgery ward. At the same time points, the amount of analgesics used, pain scores, incidence of nausea and vomiting, and length of hospital stay were also evaluated. Results: There was no statistically significant difference between the two groups regarding mean age, duration of surgery, length of hospital stay, or intraoperative remifentanil consumption (p > 0.05). The number of PCA demands was significantly lower in the EOIP group at the 12th and 24th postoperative hours (p < 0.05). Morphine consumption was similar between the groups (p > 0.05). No significant difference was found between the groups in terms of VAS (Visual Analogue Score) scores or additional analgesia requirements (p > 0.05). Similarly, no significant difference was observed between the groups regarding the incidence of postoperative nausea and vomiting (PONV) or the need for antiemetic treatment (p > 0.05). Conclusion: The postoperative analgesic efficacy of SСTAP and EOIP blocks was found to be comparable in patients undergoing open gastric surgery.