Milletlerarası özel hukukta aile tahkimi
Family law arbitration in private international law
- Tez No: 969963
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Aile hukuku, Devletler özel hukuku, Karşılaştırmalı hukuk, Family law, Private international law, Comparative law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Aile tahkimi, başta Anglosakson Hukukuna tâbi devletler olmak üzere belli başlı hukuk düzenlerinde karşılaşılan; aile hukukundan kaynaklanan bir uyuşmazlığın çözülmesi amacıyla bir hakemin atandığı ve söz konusu hakemin uyuşmazlığı esastan çözdüğü mahkeme dışı uyuşmazlık çözüm yoludur. Türk hukukunda da mahkeme dışı uyuşmazlık yollarının her geçen gün daha fazla önem kazandığı düşünüldüğünde aile tahkiminin Türk milletlerarası özel hukuk ekseninde incelenmesi ayrı bir öneme sahiptir. Çalışmamız iki temel bölümden oluşmaktadır. İlk kısmında aile tahkiminin gelişiminden, avantajları ile dezavantajlarından, ticarî tahkimden farklı yönlerinden bahsedilecek; karşılaştırmalı hukuk çerçevesinde konu ele alınarak somutlaştırılmaya çalışılacaktır. İkinci kısımda ise Türk hukukunda tahkime elverişlilik kavramına yönelik birtakım açıklamalar yapılacaktır. Ardından tahkime elverişlilik açıklamaları ile paralel bir şekilde aile tahkiminin, Türk milletlerarası özel hukukunda ne şekilde yorumlanması gerektiğine dair birtakım değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Family law arbitration is an alternative dispute resolution mechanism encountered in a considerable number of countries, particularly in jurisdictions governed by Common Law. It involves appointing an arbitrator to resolve a dispute arising from family law, with the arbitrator giving a decision on the subject – matter of the dispute. Considering the increasing significance of alternative dispute resolution methods in Turkish law, examining family law arbitration within the framework of Turkish private international law holds particular importance. Our study consists of two main sections. The first section discusses the development of family law arbitration, its advantages and disadvantages, and distinguishing features of it from commercial arbitration. The concept of family law arbitration is further elaborated under the context of comparative law to provide a concrete meaning. The second section provides explanations regarding the concept of arbitrability in Turkish law. Following these explanations, the study explores how family law arbitration should be interpreted within the Turkish private international law in relation with the concept of arbitrability.