Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalarında post-viral yorgunluk sendromu varlığı ve sıklığının tanımlanması
Determination of the presence and frequency of post-viral fatigue syndrome among individuals recovered from CCHF
- Tez No: 970040
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF ELALDI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Belirti ve semptomlar, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı, Yorgunluk sendromu-kronik, Signs and symptoms, Fatigue syndrome-chronic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), yüksek mortalite oranına sahip, Nairoviridae ailesine ait Orthonairovirus cinsi tarafından oluşturulan zoonotik karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır. Akut dönemde ciddi klinik bulgularla seyreden bu hastalığın, iyileşme süreci sonrasında da uzun dönemli sekellere neden olabileceği gözlemlenmiştir. Bu tez çalışması, KKKA geçirmiş bireylerde enfeksiyon sonrası gelişen Post-Viral Yorgunluk Sendromu'nun (PVYS) varlığını ve sıklığını belirlemeyi amaçlamaktadır. PVYS, akut viral enfeksiyonları takiben en az altı ay süreyle dinlenmeyle geçmeyen, günlük yaşam aktivitelerini ciddi oranda kısıtlayan derin yorgunluk ve fonksiyonel bozulma ile karakterize bir klinik sendromdur. Çalışma kapsamında KKKA tanısı almış ve iyileşme dönemine girmiş 81 birey, dört farklı zaman noktasında (30, 90, 180 ve 365. günlerde) değerlendirilmiştir. Uygulanan anketler ve istatistiksel analizler sonucunda, katılımcıların önemli bir bölümünde PVYS ile uyumlu semptomlar saptanmıştır. Özellikle post-egzersiyonel kötüleşme, bilişsel işlev bozuklukları, miyalji, artralji, huzursuz uyku gibi belirtiler uzun dönem boyunca devam etmiş; bazı vakalarda iş gücü kaybı ve yaşam kalitesinde ciddi azalma bildirilmiştir. Bulgular, KKKA sonrası gelişen PVYS'nin toplum sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken bir sorun olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bu durum, enfeksiyon sonrası hasta takip protokollerinin sadece akut dönemle sınırlı kalmaması, uzun dönem izlem ve rehabilitasyon stratejilerini içermesi gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda, KKKA sonrası PVYS'nin tanımlanması ve izlenmesi, klinik yaklaşımın yanı sıra sağlık politikalarının da yeniden yapılandırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu çalışma, hem literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmakta hem de KKKA enfeksiyonlarının uzun dönem etkilerine ilişkin farkındalığın artırılmasına olanak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a zoonotic infectious disease caused by a virus belonging to the genus Orthonairovirus of the Nairoviridae family, and it is characterized by a high mortality rate it. While the disease typically presents with severe clinical symptoms during the acute phase, it has also been observed to cause long-term sequelae following the recovery period. This thesis aims to determine the presence and prevalence of Post-Viral Fatigue Syndrome (PVFS) among individuals who have recovered from CCHF. PVFS is a complex clinical syndrome characterized by profound fatigue and functional impairment that persists for at least six months and does not improve with rest, significantly limiting daily activities. In this study, 81 individuals diagnosed with CCHF and in the convalescent phase were evaluated at four different time points (on days 30, 90, 180, and 365). Surveys and statistical analyses revealed that a significant proportion of participants exhibited symptoms consistent with PVFS. Symptoms such as post-exertional malaise, cognitive dysfunction, myalgia, arthralgia, and non-restorative sleep were found to persist over the long term; in some cases, these symptoms were associated with loss of occupational capacity and notable reductions in quality of life. The findings indicate that PVFS developing after CCHF represents a significant public health concern that should not be overlooked. Moreover, the results highlight the necessity of extending post-infection patient follow-up protocols beyond the acute phase to include long-term monitoring and rehabilitation strategies. In this context, defining and tracking PVFS after CCHF can contribute not only to clinical management but also to the restructuring of health policies. This study fills an important gap in the literature and enhances awareness of the long-term effects of CCHF infections.