Siyasi parti değişikliği yapan belediye başkanlarının yerel seçimlerde seçmen tercihi üzerindeki etkisi: Efeler Belediyesi
The effect of mayors who change political parties on voter preferences in local elections: Efeler Municipality
  1. Tez No: 970079
  2. Yazar: NAGİHAN DİKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜR SEÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, İçerik Analizi, Yerel Seçimler, İkna Stratejileri, Siyasal İletişim, Parti değişikliği, Twitter (X), Social media, Content analysis, Local elections, Persuasion methods, Political communication, Party change, Twitter (X)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2024 Türkiye yerel seçimleri sürecinde Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ayrılarak İYİ Parti'den aday oluşunun ardından yürüttüğü sosyal medya iletişimini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği kullanılarak, Atay'ın 1–29 Mart 2024 tarihleri arasında Twitter (X) platformunda gerçekleştirdiği paylaşımlar tematik ve ikna stratejileri bakımından incelenmiştir. Paylaşımlar,“duygudaşlık kurma”,“muhatap olma”,“geçmişten kanıt getirme”,“gelecek vaadi”,“karşılıklılık”,“otorite”ve“sevgi/sempati”gibi yedi ikna stratejisi ekseninde sınıflandırılmış; aynı zamanda içerikler, siyasal iletişimde sıkça rastlanan 17 tema kapsamında kodlanmıştır. Analiz sonucunda, Mehmet Fatih Atay'ın kampanya sürecinde ağırlıklı olarak“muhatap olma”ve“duygudaşlık kurma”stratejilerine dayalı bir iletişim dili benimsediği, bununla birlikte geçmiş icraatlara dayalı“kanıt getirme”stratejisine sıkça başvurduğu tespit edilmiştir. Söz konusu iletişim yaklaşımının, partisel değişime rağmen seçmenle olan güven ilişkisini korumayı ve bireysel liderliğe dayalı bir yerel siyasal meşruiyet inşa etmeyi amaçladığı anlaşılmaktadır. Elde edilen bulgular, yerel düzeyde parti kimliğinden bağımsız olarak bireysel siyasal aktörlerin sosyal medya üzerinden yürüttüğü iletişimin seçmen algısını etkileyebilecek güce sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the social media communication of Mehmet Fatih Atay, the Mayor of Efeler, who left the Republican People's Party (CHP) and ran as a candidate for the İYİ Party in the 2024 Turkish local elections. The research employs a qualitative content analysis method to analyze Atay's Twitter (X) posts shared between March 1 and March 29, 2024. The data were coded based on 17 thematic categories and further classified according to seven persuasion strategies:“addressing the audience, ”“building empathy, ”“providing evidence from the past, ”“promising the future, ”“reciprocity, ”“appeal to authority, ”and“liking/love.”The findings reveal that Atay predominantly employed the strategies of“addressing the audience”and“building empathy”in his posts. In addition, the frequent use of“providing evidence from the past”suggests a deliberate effort to reinforce his legitimacy through references to previous achievements. This communication style reflects an attempt to rebuild trust with the electorate during the transition between political parties, emphasizing personal leadership and local governance experience. The study demonstrates that political actors, especially during periods of party change, can reshape voter perception through strategic use of social media content.