Kolorektal kanserlerde albümin seviyesi ve metastatik lenf nodu oranının prognoza etkisinin araştırılması
Prognostic impact of serum albumin level and metastatic lymph node ratio in colorectal cancer
  1. Tez No: 970089
  2. Yazar: BERDE ÜNYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM AKÇAKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanserler, hipoalbuminemi, metastatik lenf nodu, metastatik lenf nodu oranı, Colorectal cancers, hypoalbuminemia, metastatic lymph node, metastatic lymph node rate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Kolorektal kanser dünyada kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen 3. kanser türüdür. Hastalığın evresi arttıkça 5 yıllık sağkalım beklentisi azalmaktadır. Kötü prognozun öngörülmesi hastaların optimal tedaviyi alabilmesi için klinik öneme sahiptir. Preoperatif kanda bakılan albümin değeri her yerde ulaşılabilir ve ucuz bir yöntemdir. Literatürde albümin değerinin ve opere olan hastalarda metastatik lenf nodu oranının kolorektal kanserlerde prognoza etkisini gösteren çalışmalar mevcut olup, albümin değerinin ve metastatik lenf nodu oranının birlikte değerlendirildiği çalışma bulunmamaktadır. Amacımız kolorektal kanserlerde albümin seviyesi ile birlikte metastatik lenf nodu oranının mortalite ve sağkalıma etkisinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Kliniğimizde 2012 ile 2024 tarihleri arasında kolorektal adenokarsinom nedeniyle opere olmuş hastalar retrospektif olarak HBYS üzerinden tarandı. Hastaların preop alınan albümin değeri,yaşı ,cinsiyeti, tümörün lokalizasyonu, histolojik tipi, T ve N evreleri,tümörün grade'i,tümör çapı,metastatik lenf nodu sayısı,toplam lenf nodu sayısı,lenfovasküler invazyon,vasküler invazyon,perinöral invazyon,sağkalım ve takip süreleri kaydedildi. Hastanemizdeki albümin normal değeri 3,5-5,5 mg/dl'dir. Uygun prognostik çalışmalarda kullanılan metastatik/toplam lenf nodu oranının 0,12-0,3 değerleri arasında değiştiği görülmektedir. Bizim çalışmamızda metastatik lenf nodunun toplam lenf noduna oranı cut off değeri %10 olarak belirlendi. Bu oranın üstü kötü prognoz ile ilişkilendirildi. Kolorektal adenokanser hastalarında albümin seviyesinin ve metastatik lenf nodu oranının sağkalım,takip süreleri ve mortalite oranları karşılaştırıldı. Albümin<3.5mg/dl - xiv metastatik/toplam LN>%10 değerine göre mortalite oranları karşılaştırıldı. Albümin seviyesine göre ;albümin seviyesi<3.5 mg/dl olan ve ≥3.5 mg/dl olanlar mortalite ve sağkalım açısından değerlendirildi .Metastatik/toplam lenf nodu oranına göre; ≤10 olanlar ve >10 olanlar da mortalite ve sağkalım açısından değerlendirmeye alındı. BULGULAR: Albümin<3.5 mg/dl - metastatik/toplam LN>%10 değerinin mortalite olan ve olmayan hastaların ayrımında anlamlı [Eğri altı alan 0.667 (0.624-0.710)] etkinliği gözlenmiştir. albümin<3.5 mg/dl - metastatik/toplam LN>%10 değerinde mortalite olan ve olmayan hastaları ayırmada duyarlılık % 34.3, pozitif kestirim % 96.0, özgüllük % 99.1 negatif kestirim % 70.2 di. Mortalite olan ve olmayan hastaların ayrımında albümin değerinin anlamlı [Eğri altı alan 0.846 (0.814-0.878)] etkinliği gözlenmiştir. Mortalite olan ve olmayan hastaların ayrımında albümin 3.5 mg/dl cut off değerinin anlamlı [Eğri altı alan 0.811 (0.775-0.847)] etkinliği gözlenmiştir. Albümin 3.5 mg/dl cut off değerinde mortalite olan ve olmayan hastaları ayırmada duyarlılığı % 69.3, pozitif kestirimi % 86.1, özgüllüğü % 92.8, negatif kestirimi % 82.5 idi. Albümin <3.5 mg/dl olan (37.8 ay) grupta öngörülen sağkalım süresi albümin≥3.5 mg/dl olan (139.5 ay) gruptan anlamlı (p < 0.05) olarak daha düşüktü. Metastatik / toplam lenf nodu sayısı oranı>%10 olan (39.7 ay) grupta öngörülen sağkalım süresi metastatik / toplam lenf nodu sayısı<%10 olan (128.0 ay) gruptan anlamlı (p < 0.05) olarak daha düşüktü. Mortalite olan ve olmayan hastaların ayrımında metastatik/toplam LN oranının anlamlı [Eğri altı alan 0.730 (0.689-0.771)] etkinliği gözlenmiştir. Mortalite olan ve olmayan hastaların ayrımında metastatik /toplam LN oranı %10 cut off değerinin anlamlı [Eğri altı alan 0.731 (0.690-0.771)] etkinliği gözlenmiştir. Metastatik/toplam LN oranı %10 cut off değerinde mortalite olan ve olmayan hastaları ayırmada duyarlılık % 53.1, pozitif kestirim % 83.1, özgüllük % 93.1 negatif kestirim % 75.6 idi. xv SONUÇ: Kolorektal kanserlerde hastanın yaşı ve kanser evresi arttığında prognozun kötü olduğu bilinmektedir. Çalışmamız da bunu teyit etti. Hipoalbumineminin kolorektal kanser hastalarında prognozu kötü etkilediği ve mortalite oranını arttırdığı çalışmamızda gösterildi. Kolorektal kanser hastalarında albümin seviyesi; normal veya normalden yüksek olması gerekmektedir. Kolorektal kanser hastalarında metastatik lenf nodu oranı artınca prognozun kötü etkilendiği ve mortalitenin yükseldiği çalışmamızda gösterildi. Kolorektal kanser hastalarında hipoalbuminemi ile birlikte metastatik lenf nodu oranı fazlalığı kötü bir prognoz göstergesi olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Colorectal cancer is the third most common type of cancer in both men and women worldwide. As the stage of the disease advances, the expected five-year survival rate decreases. Predicting poor prognosis is of clinical importance to ensure that patients receive optimal treatment. Serum albumin level, which can be easily measured preoperatively, is an inexpensive and widely available parameter. Although there are studies in the literature demonstrating the prognostic significance of serum albumin levels and metastatic lymph node ratio in patients undergoing surgery for colorectal cancer, there is no study evaluating these two factors together. The aim of this study is to investigate the combined effect of serum albumin level and metastatic lymph node ratio on mortality and overall survival in patients with colorectal cancer. Material and Methods: Patients who underwent surgery for colorectal adenocarcinoma between 2012 and 2024 in our clinic were retrospectively reviewed using the hospital information system (HIS). The following data were collected: preoperative serum albumin levels, age, sex, tumor localization, histological type, T and N stages, tumor grade, tumor diameter, number of metastatic lymph nodes, total number of lymph nodes, presence of lymphovascular, vascular, and perineural invasion, survival status, and follow-up duration. The normal reference range for serum albumin in our institution is 3.5–5.5 mg/dL. In previous prognostic studies, the ratio of metastatic to total lymph nodes (MLNR) has been reported to range between 0.12 and 0.3. In our study, the cut-off value for MLNR was determined as 10%, and values above this threshold were considered to be associated with poor prognosis. In patients with colorectal adenocarcinoma, serum albumin level and metastatic lymph node ratio were compared in terms of survival, follow-up duration, and mortality rates. Mortality rates were compared based on the combined criterion of albumin < 3.5 mg/dL and MLNR > 10%. According to serum albumin levels, patients with albumin < 3.5 mg/dL and those with ≥ 3.5 mg/dL were evaluated in terms of survival and mortality. Similarly, according to the metastatic to-total lymph node ratio, patients with MLNR ≤ 10% and > 10% were analyzed regarding survival and mortality outcomes. xvii Results: The combination of albumin < 3.5 mg/dL and a metastatic-to-total lymph node ratio (MLNR) > 10% demonstrated a significant discriminative ability in distinguishing deceased and surviving patients [area under the curve (AUC): 0.667 (0.624– 0.710)]. For this combined criterion, sensitivity was 34.3%, positive predictive value 96.0%, specificity 99.1%, and negative predictive value 70.2%. Serum albumin level alone also showed significant discriminative power in differentiating between patients with and without mortality [AUC: 0.846 (0.814–0.878)]. Using a cut-off value of 3.5 mg/dL, serum albumin demonstrated a strong predictive performance [AUC: 0.811 (0.775–0.847)], with a sensitivity of 69.3%, positive predictive value of 86.1%, specificity of 92.8%, and negative predictive value of 82.5%. The estimated mean survival time was significantly shorter in patients with albumin < 3.5 mg/dL (37.8 months) compared to those with albumin ≥ 3.5 mg/dL (139.5 months) (p < 0.05). Similarly, patients with MLNR > 10% had a significantly shorter mean survival time (39.7 months) than those with MLNR < 10% (128.0 months) (p < 0.05). The MLNR also demonstrated significant discriminative ability for mortality prediction [AUC: 0.730 (0.689– 0.771)]. Using a cut-off value of 10%, MLNR showed comparable predictive performance [AUC: 0.731 (0.690–0.771)], with a sensitivity of 53.1%, positive predictive value of 83.1%, specificity of 93.1%, and negative predictive value of 75.6%. Conclusion: It is well established that in colorectal cancer, an increase in patient age and tumor stage is associated with poorer prognosis, and our study confirmed this finding. We demonstrated that hypoalbuminemia negatively affects prognosis and increases mortality rates in patients with colorectal cancer. Therefore, maintaining serum albumin levels within or above the normal range appears to be important for favorable outcomes. Our study also showed that xviii a higher metastatic lymph node ratio adversely affects prognosis and is associated with increased mortality. The coexistence of hypoalbuminemia and an elevated metastatic lymph node ratio may be considered a strong indicator of poor prognosis in patients with colorectal cancer.