Sıçan testislerinde akut alkol kullanımına bağlı ferroptotik hücre ölümünün araştırılması; ferrostatin ve borik asidin etkisinin araştırılması
Investigation of ferroptotic cell death induced by acute alcohol exposure in rat testes: evaluation of the effects of ferrostatin and boric acid
  1. Tez No: 970158
  2. Yazar: BURÇİN NİLAY DALGALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KANBAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, Testis, Ferroptozis, Borik asit, Ferrostatin-1, Alcohol, Testis, Ferroptosis, Boric acid, Ferrostatin-1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Başlık: Sıçan testislerinde akut alkol kullanımına bağlı ferroptotik hücre ölümünün araştırılması; ferrostatin ve borik asidin etkilerinin araştırılması. Amaç: Bu çalışmanın amacı, etanol maruziyetinin testis dokusunda ferroptozisi tetikleyip tetiklemediğini araştırmak ve borik asit ile Ferrostatin-1'in (Fer-1) bu süreç üzerindeki olası koruyucu etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada, 3-4 aylık 200-250 gr ağırlığında 48 adet erkek Sprague-Dawley sıçanı kullanılmıştır ve sıçan testis dokularında etanol uygulaması ile ferroptotik süreçler incelenmiştir. Deney grupları; yalnızca etanol uygulanan, Etanol + borik asit, Etanol + Ferrostatin-1 ve Etanol + Borik asit + Ferrostatin 1 olarak belirlenmiştir. SLC7A11, GPX4, glutatyon (GSH) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri biyokimyasal olarak analiz edilmiştir. Histopatolojik değerlendirmeler Hematoksilen-Eozin (H&E) boyaması ve transmisyon elektron mikroskobu (TEM) ile yapılmıştır. Bulgular: Etanol uygulanan grupta SLC7A11 ve GPX4 ekspresyonu belirgin şekilde baskılanmış, GSH düzeyleri azalmış ve MDA düzeyleri artmıştır. Bu durum, testis dokusunda ferroptozisin aktive olduğunu göstermektedir. Borik asit ve Fer-1 uygulanan gruplarda bu etkilerin tersine döndüğü; GSH düzeylerinin arttığı, MDA düzeylerinin azaldığı gözlenmiştir. Histolojik incelemeler, etanol grubunda ciddi testiküler hasar ve ferroptotik morfoloji ile uyumlu değişiklikler ortaya koyarken; borik asit ve Fer-1 gruplarında hasarın azaldığı saptanmıştır. Ancak iki ajanın birlikte uygulandığı grupta olumsuz etkileşimlere bağlı olduğu düşünülen ters etkiler gözlemlenmiştir. Sonuç: Etanol, sıçan testis dokusunda ferroptozisi aktive etmekte; borik asit ve Ferrostatin-1 ise bu sürece karşı koruyucu potansiyel göstermektedir. Bununla birlikte, her iki ajanın birlikte kullanımı beklenmeyen ters etkiler doğurabileceğinden dikkatle değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of ferroptotic cell death induced by acute alcohol exposure in rat testes: evaluation of the effects of ferrostatin and boric acid Aim: This study aimed to investigate whether ethanol exposure induces ferroptosis in testicular tissue and to evaluate the protective effects of boric acid and Ferrostatin-1 through the analysis of key ferroptosis-related markers. Method: A total of 48 male Sprague-Dawley rats, aged 3–4 months and weighing 200–250 g, were used in the present study. Ferroptotic processes in rat testicular tissues were evaluated following ethanol administration. The animals were randomly assigned into four experimental groups: ethanol only, ethanol + boric acid, ethanol + Ferrostatin-1, and ethanol + boric acid + Ferrostatin-1. Biochemical analyses were conducted to determine the levels of SLC7A11, GPX4, glutathione (GSH), and malondialdehyde (MDA). Histopathological evaluations were performed using Hematoxylin–Eosin (H&E) staining, while ultrastructural changes were examined by transmission electron microscopy (TEM). Results: Ethanol significantly suppressed SLC7A11 and GPX4 expression and reduced GSH levels while increasing MDA levels, indicating activation of ferroptosis. In contrast, both boric acid and Fer-1 reversed these effects by restoring GSH levels and reducing lipid peroxidation. Histological analyses confirmed severe testicular damage and ferroptotic features in the ethanol group, while reduced damage was observed in the boric acid and Fer-1 groups. However, combined treatment with both agents resulted in unexpected adverse effects. Conclusion: Ethanol activates ferroptosis in rat testicular tissue by disrupting antioxidant defenses and promoting lipid peroxidation. Boric acid and Ferrostatin-1 individually demonstrate therapeutic potential in mitigating ethanol-induced testicular ferroptosis, though their combined use may lead to undesirable interactions.