Investigation of electronic structure and vibrational spectrum of C60 and its various compounds
C60 ve çeşitli bileşimlerinin elektronik yapısının ve titreşim spektrumunun incelenmesi
- Tez No: 97016
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fullerene, Cöo, normal modlar, Hückel metod, elektronik enerji seviyeleri, simetri kırma, JT etkisi. vı, Fullerenes, C60, normal modes, Hiickel method, electronic energy level, symmetry breaking, JT effect. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET C60 VE ÇEŞİTLİ BİLEŞİMLERİNİN ELEKTRONİK YAPISININ VE TİTREŞİM SPEKTRUMUNUN İNCELENMESİ TÜTÜNCÜLER, Hayriye Ph.D. in F.M., Gaziantep Üniversitesi Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Ramazan Koç Ağustos 2000, 1 13 sayfa Bu tezde Cöo molekülünün üç önemli özelliği incelenmiştir. Bunlar, elektronik enerji seviyeleri, normal titreşim modlan ve iyonize olmuş Cöo molekülünde elektron- vibron etkileşmesinden kaynaklanan Jahn-Teller (JT) etkisidir. Elektronik enerji seviyeleri bağ kuvvetlerinin fonksiyonu gözönüne alınarak Hückel metoduyla hesaplanmıştır. Bağ kuvvetlerinin etkisi incelenmiş ve sonucun tüm ikosahedral kompleksler için geçerli olduğu görülmüştür. Hückel matrislerini kolaylaştırmak için izdüşüm işlemcileri ve moleküler yörüngeler hesaplanmıştır. Cöo molekülünün titreşim modlan kuvvet sabiti modeliyle bulunmuştur. Bu model bağ çekim sabitlerinin yanısıra bağ açı sabitlerim de içermektedir ve hassas sonuçlar elde etmek için en yakın on atomun birbiriyle etkileşmesi gözönüne alınmıştır. H(2h©g) JT problem, yeni bir model geliştirilerek analitik olarak incelenmiştir. Bu modelin tüm JT sistemler için uygun olduğu test edilmiştir. Daha sonra JT problemi, ikosahedral grubu simetriyi maksimal alt gruplarına kırarak çözülmüştür. Etkileşme şiddet sabitine bağlı olarak, enerji yüzeylerinin D3 veya D5 simetrisine yerleştiği görülmüştür.Elektronik enerji seviyelerini hesaplamak ve JT problemlerini çözmek için birkaç bilgisayar programı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE ELECTRONIC STRUCTURE AND VIBRATIONAL SPECTRUM OF C60 AND ITS VARIOUS COMPOUNDS TÜTÜNCÜLER, Hayriye Ph.D. in E.P., University of Gaziantep Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ramazan Koç August 2000, 113 Pages In this thesis three main properties of Coo molecule are investigated. These are electronic energy levels, normal modes of vibrations, and Jahn-Teller (JT) effect due to electron-vibron interaction for the ionised Coo molecule. The electronic energy levels have been computed by using Hiickel method as a function of bond strength between the atoms in the molecule. The effect of bond strength is investigated and it is seen that the result is satisfactory for all icosahedral complexes. In order to simplify Hiickel matrices, the projection operators and molecular orbitals of icosahedral structure are constructed Vibrational modes of Coo molecule were found by using the force constant model. This model includes bending force constants in addition to the bond stretching force constants and the interaction between the nearest ten neighbour atoms is taken into consideration to get accurate results. The H®(2h©g) Jahn-Teller problem is investigated analytically by developing a new method. It is checked that the method is applicable to all JT problems. The JT problem is then solved by breaking symmetries of icosahedral group into its mmaximal little groups. It is seen that the energy surfaces are located trigonal (D3) or pentagonal (D5) symmetry depending on the coupling strength constant. Several computer programs are developed to calculate electronic energy levels and to solve JT problems.