Birinci basamakta astım hastalarında demografik verilerin“Astım Kontrol Testi”ile belirlenen astım kontrol düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of demographic data on asthma control levels determined by the Asthma Control Test in primary care asthma patients
- Tez No: 970199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEŞİDE GÜNDÜZÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Astım, Astım Kontrolü, Astım Kontrol Testi (ACT), Demografik Faktörler, Asthma, Asthma Control, Asthma Control Test (ACT), Demographic Factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Astım, genellikle kronik hava yolu iltihabı ile karakterize edilen heterojen bir hastalıktır. Wheezing, dispne, göğüste sıkışma ve öksürük gibi zamanla ve yoğunlukta değişen solunum semptomları ve değişken ekspiratuvar hava akımı kısıtlamasıyla tanımlanır. Bu çalışmanın amacı; astımlı bireylerin astım kontrol düzeylerini Astım Kontrol Testi (ACT) ile değerlendirerek, bu düzeylerin sosyodemografik ve klinik değişkenlerle olan ilişkisini incelemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Ankara İli Keçiören İlçesi Aile Sağlığı Merkezlerine başvurmuş 18 yaş ve üzeri Astım tanısı ile sürekli ilaç kullanım raporu olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik olgu formu ve ACT uygulandı. Bulgular: Araştırmaya 440 astım hastası dahil edildi. Çalışmada 299 (%67,95) kadın ve 141 (%32,05) erkek hasta yer almaktaydı. ACT toplam puanı ortalaması 16,61 ± 5,41 ve ortancası 16 (aralık 5- 25) olarak hesaplandı. Buna göre 52 (%11,82) hastada tam kontrol (25 puan), 95 (%21,59) hastada kısmi kontrol (20- 24 puan) tespit edilirken, 293 (%66,59) hasta kontrol altında değil (≤19 puan) olarak sınıflandı. Çalışmamızda, uzun astım hastalığının süresi, ileri yaş, eğitim düzeyinin düşüklüğü, pasif sigara ve mesleki maruziyetinin artması, aktif sigara içilmesi, yüksek sigara paket/yıl, astım ilaçlarını düzenli ve uygun teknikle kullanmamak, BMI yüksekliği, GÖR, HT, KAH ve DM birlikteliği kötü kontrol edilen astımla anlamlı ilişkili bulundu. Sonuç: Astım hastalarının %11,82'i tam kontrol altındaydı, astım kontrol düzeyi hastaların yaş, eğitim durumu, sigara maruziyeti, eşlik eden kronik hastalıklar ve ilaç kullanım alışkanlıkları gibi çeşitli sosyodemografik ve klinik faktörlerden anlamlı düzeyde etkilenmektedir. Astımın etkili şekilde kontrol altına alınabilmesi için bu risk faktörlerinin bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi ve bireyselleştirilmiş sağlık hizmetlerinin sunulması gerekmektedir. 13
Özet (Çeviri)
Introduction: Asthma is a heterogeneous disease typically characterized by chronic airway inflammation. It is defined by respiratory symptoms such as wheezing, dyspnea, chest tightness, and coughing that vary over time and in intensity, along with variable expiratory airflow limitation. The aim of this study was to evaluate asthma control levels in individuals with asthma using the Asthma Control Test (ACT) and to examine the relationship of these levels with sociodemographic and clinical variables. Materials and Methods: This study was designed as a prospective, descriptive, and cross-sectional study. Patients aged 18 years and older, who had a continuous medication report with a diagnosis of asthma and who presented to Family Health Centers in the Keçiören District of Ankara, were included in the study. Participants were administered a sociodemographic case form and the ACT. Results: A total of 440 asthma patients were included in the study. Of these, 299 (67.95%) were female and 141 (32.05%) were male. The mean total ACT score was calculated as 16.61 ± 5.41, with a median of 16 (range: 5–25). Based on these results, 52 patients (11.82%) were classified as having complete control (25 points), 95 patients (21.59%) as having partial control (20–24 points), and 293 patients (66.59%) as uncontrolled (≤19 points). In our study, longer disease duration, older age, lower education level, increased passive smoking and occupational exposure, active smoking, higher smoking pack-years, irregular and incorrect inhaler technique, elevated BMI, and comorbidities such as GERD, hypertension, coronary artery disease, and diabetes mellitus were significantly associated with poor asthma control. Conclusion: Only 11.82% of asthma patients had well-controlled disease. Asthma control levels were significantly influenced by various sociodemographic and clinical factors such as age, educational status, exposure to tobacco smoke, presence of comorbid chronic diseases, and medication use habits. For effective asthma management, it is essential to assess these risk factors within a holistic framework and to provide individualized healthcare services. 14